Hlavní obsah

Čerstvá růže vydrží ve váze 2 roky!

Foto: Thinkstock

Mezi květinami je nejoblíbenější červená růžeFoto: Thinkstock

Reklama

Čerstvé květiny jsou ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu nebo krásným doplňkem obývacího pokoje. Jenže kupte si každé dva týdny pugét růží, když jedna přijde na padesát korun a více! Nyní už to není třeba. Máme pro vás super tip: růže, které vydrží čerstvé dva roky!

Článek

Ne, opravdu vám nikdo nechce nutit květiny umělé, látkové či sušené. Dva až pět let vydrží ve váze pravá růže, hrnkové rostliny bez jakékoli péče přežijí dokonce deset let. Dlouhověkost jim nedodává žádný elixír mládí, ale speciální tekutá směs s glycerinem.

Jak to funguje?

Nevadnoucí květiny procházejí takzvaným stabilizačním procesem. Aby vypadaly co nejlépe, trhají se ve chvíli, kdy jsou nejkrásnější. „Stabilizace probíhá tak, že čerstvě uříznuté rostliny jsou vkládány do zásobníků, které obsahují stabilizační roztok. Během tří až sedmi dnů se původní míza z rostlin odpaří a je zcela nahrazena stabilizačním roztokem,“ říká Marek Hejbal ze společnosti Flordesign. Při tom květina ztrácí barvu, ale i vůni, proto se pak uměle dobarvuje. K tomu se používá potravinářské barvivo, proto není třeba se bát nějakých následků. Pokud vám ji okouše kočka či omylem pozře dítě, nic se neděje. Výrobce už to má „odzkoušené životem", několikrát k takovému omylu došlo zcela bez následků.

Foto: Flordesign

Stabilizované květiny vydrží i několik letFoto: Flordesign

Po vyndání z roztoku se květiny omyjí a uskladní do sušáren. I když ztrácejí barvu a vůni, co jim naopak zůstává, je původní měkkost a struktura. Při dotyku tak rozdíl mezi čerstvě utrženou a stabilizovanou rostlinou nepoznáte. Cena za takto upravenou růži začíná na 200 korunách. Podobným způsobem lze upravovat například i kaly, hortenzie nebo orchideje, u nich se ale nedaří zachovat stonky a listy, proto jsou vhodné jen do různých aranžmá.

Druhou skupinou takto upravovaných rostlin jsou trávy, kapradiny či stromky. Ty jsou zbaveny kořenů, větší pak rozebrány na díly, aby se stabilizační látka dostala do všech částí. Dávají se pak do květníků zpravidla vyplněných sádrou, které se na povrch zasypou keramzitem, pokryjí také stabilizovaným mechem či jinak upraví, aby nikdo nic nepoznal. Jejich životnost se pak uvádí v rozmezí deset až patnáct let. Cena začíná na 350 korunách, ale třeba stromky vyšší než metr přijdou i na několik tisíc korun.

Nejen kvůli příznivé ceně patří mezi dlouhověkými rostlinami k nejprodávanějším právě růže. „Z barev pak jasně vede, podobně jako u těch obyčejných, červená. A co mě překvapilo, čtvrtou nejprodávanější je černá růže, která v živém provedení neexistuje,“ vyjmenovává Michal Drkoš ze společnosti Smeraldino.

Foto: Flordesign

Květiny stačí jednou za čas zbavit prachuFoto: Flordesign

Zalévání je zakázáno!

Zatímco ostatní rostliny se bez vody neobejdou, u stabilizovaných je to naopak. „Pokud by vám do vázy s růžemi někdo nalil vodu nebo zalil stromek, může dojít k naředění právě stabilizačního roztoku v rostlině, čímž se zkracuje jejich životnost,“ vysvětluje Marek Hejbal. Zároveň dodává, že pokud si svou chybu uvědomíte za pár minut a vodu vylijete, téměř nic se nestane.

Stejně tak rostliny odolávají běžné vlhkosti v místnosti, která se pohybuje kolem šedesáti procent, a ideální jsou pro ně teploty od pěti do třiceti stupňů. Není problém zaprášené listy otřít čas od času vlhkým hadrem nebo „ofoukat“ fénem za nízké teploty.

Pozor ale, pokud byste chtěli stabilizované rostliny nechat jen tak ležet na stolku nebo okvětní lístky romanticky poházet po pohovce či posteli. Pak hrozí, že pustí barva a vy si nábytek zničíte. Ale to je opravdu jediné nebezpečí, které od nich hrozí.

I když u nás jde zatím o méně známou úpravu rostlin, koupit je tu můžete necelý rok, v Jižní Americe už se takto dodává dlouhověkost rostlinám více než dvacet let. Udávaná životnost rostlin tak není vypočítána teoreticky, ale prověřená zkušenostmi.

Máte už se stále čerstvými květinami nějaké zkušenosti? Pokud ano, podělte se o ně s ostatními, určitě je to bude zajímat!

Reklama

Související témata:

Načítám