Hlavní obsah

Češi v karanténě kvůli koronaviru. Kdo jim zaplatí náklady?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Teď si tím prochází šest Čechů „uvězněných“ v hotelu na ostrově Tenerife. Byla tam nařízena karanténa kvůli koronaviru a podobných případů bude přibývat. Nejde jen o strach z nákazy, takto nedobrovolně prodloužený pobyt i něco stojí. Kdo zaplatí náklady na ubytování, jídlo a zpáteční cestu? A co udělá zaměstnavatel, když se včas nevrátíte do práce?

Článek

Den ode dne se zvyšuje pravděpodobnost, že vám koronavirus zkříží plány – šíří se už i Evropou a objevil se v dovolenkových destinacích, které patří u Čechů k nejoblíbenějším. Vždyť nyní o jarních prázdninách míří spousty našinců s lyžemi do italských, rakouských či švýcarských Alp – a tam všude se už vir objevil. Vlastně už je na všech kontinentech.

A i když může na první poslech znít prodloužení pobytu u moře či na horách lákavě, zas takový šlágr to není. Protože kromě obav z nákazy vás budou trápit i praktické nejasnosti: kdo zaplatí ubytování a jídlo a zač koupíte letenku domů.

Ubytování a jídlo? Snad zadarmo

Jestliže stát či místní orgány rozhodnou o nutnosti karantény, musíte ji i jako cizinec a turista zcela respektovat. „Podle zákona jsou v případě neplánovaného prodloužení dovolené ze zásahu vyšší moci – a za takový zásah je považována i nařízená karanténa – cestovní kanceláře povinny hradit lidem náklady spojené s pobytem první tři dny. Dál už to je individuální, podle toho, jaké mají lidé cestovní pojištění a podobně,“ říká Lucie Marie Kühnová, tajemnice tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Ovšem má se také za to, že by právě ony orgány, které karanténu nařídily, měly náklady s ní spojené uhradit – ubytování a strava by vás tedy nic stát neměly. Ale zatím je to jen teorie. „Domníváme se, že to tak bude, ale situace je to pro všechny nová – pro hotely, pojišťovny i cestovní kanceláře,“ uvádí tiskový mluvčí cestovní skupiny Fischer Jan Bezděk.

Na karanténu se vztahuje cestovní pojištění

Dobrá zpráva je, že cestovní pojištění pohlíží na nucenou karanténu jako na hospitalizaci v nemocnici, tudíž se na ni vztahuje. „Proto klienti, kteří mají sjednáno pojištění obsahující náhradu za nevyužitou dovolenou, dostanou za dobu v karanténě kompenzaci ve výši jeden až dva tisíce korun na den, ale maximálně dvacet tisíc korun podle typu produktu. Také automaticky bezplatně prodloužíme pojištění na celou dobu, kterou musí lidé v karanténě být. Stačí se pouze ozvat asistenční službě,“ vysvětluje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Foto: Profimedia.cz

Před infekcí se musejí chránit i zdravotníciFoto: Profimedia.cz

Náklady na cestu zpět zůstanou na vás

Pojistné vám ale bude vyplaceno až zpětně, takže se rozhodně vyplatí mít na účtě peníze na jakékoli případné náklady a hlavně zpáteční cestu. Tu vám totiž nejspíš nikdo hradit nebude. Na co pak následně získanou kompenzaci za nevyužitou dovolenou použijete, je jen na vás. Samozřejmě z ní můžete hradit výlohy, které s nedobrovolným prodloužením pobytu souvisejí (třeba parkovné na letišti, ušlý zisk…), ale klidně můžete vyrazit na novou dovolenou, abyste si tu zkaženou vynahradili.

V práci: v karanténě jako na nemocenské

A dobrá zpráva je i to, že se nemusíte bát žádných postihů v práci, když se z dovolené nevrátíte včas. Zákoník práce pohlíží na toho, kdo byl uvržen do karantény (ať už doma, nebo v zahraničí), jako na nemocného, má tedy nárok na nemocenskou. Stačí si jen vyžádat neschopenku, a to klidně i v zahraničí – platí stejně jako ta vydaná u nás.

Foto: Profimedia.cz

Přijetí navrátilců ze zasažených oblastí má svá pravidlaFoto: Profimedia.cz

Kdy máte smůlu?

Jestliže jste vyrazili do oblasti, která byla z hlediska nákazy bezpečná, a během pobytu se v ní nemoc objevila, platí vše z předešlého odstavce. Když ale vyjedete na oficiálně problematické území, je to na vaši odpovědnost. Veškeré případné následky si ponesete sami a pojištění se na to vztahovat nebude. „Jestliže ministerstvo zahraničí nedoporučuje kvůli koronaviru cestovat do některé oblasti, ale vy tam stejně odjedete, pak z cestovního pojištění můžete hradit jakékoli nemoci nebo úraz, ovšem mimo koronaviru,“ upozorňuje Vlastimil Divoký.

V tuto chvíli české ministerstvo zahraničí v souvislosti s koronavirem nedoporučuje cestovat do italského regionu Lombardie a Benátska a také samozřejmě do Číny.

Máte právo na storno zájezdu?

Co když ale máte teprve před dovolenou, nechcete riskovat a rozhodnete se dovolenou odložit. Máte právo na storno zájezdu? „Obava plynoucí z výskytu koronaviru v oblasti, kam máte cestovat, není důvodem pro uznání storna. Doporučujeme domluvit se s cestovní kanceláří, prodejcem letenek či poskytovatelem ubytování na změně destinace či termínu,“ říká Vlastimil Divoký. Záleží ale na pojišťovně a cestovní kanceláři, zda takové výměny uzná, proto je dobré se dobře vyptat.

Pokud ale cestujete na vlastní pěst, dostat peníze zpět může být složitější, avšak ne nemožné. „Uplatnit náklady na již zaplacené, ale nečerpané služby, mohou i individuálně cestující, kteří si dopředu zaplatili v rámci cestovního pojištění storno. A to do výše až osmdesát procent,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny UNIQUA.

Nechcete nic riskovat a cesty do zahraničí odkládáte? Nic se neděje. Vždyť i u nás je spousta míst, která stojí za vidění. Kam s dětmi za zážitky? 8 top míst v Česku pro rok 2020.

Reklama

Načítám