Hlavní obsah

Česká klasika v rychlejší verzi: Svíčková omáčka se sekanou

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete svíčkovou omáčku, ale nemáte čas na delší přípravu hovězího masa? Naše verze se sekanou pečení vás jistě potěší.

Článek

Zapomeňte na nakládání masa do láku přes noc! Jde to i jinak. Upečte si sekanou, bude se hodit i na další den a výpek použijete na dochucení omáčky. A co se zbylým časem? Pusťte se do domácích kynutých knedlíků jako od babičky. Jejich příprava není složitá a rodina vaši snahu jistě ocení.

Sekaná se svíčkovou omáčkou a knedlíky 

Na 4–6 porcí sekané potřebujete: 3 plátky toastového chleba, 100 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 1 kg mletého masa (mix vepřového a hovězího), 2 menší cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, po lžičce drceného kmínu a sladké papriky, lžíci oregana a majoránky, pepř, sůl, strouhanku na zahuštění

Na svíčkovou omáčku: lžíci másla, 1 cibuli, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 plátky citronu, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky jalovce, lžičku soli, 2 lžíce octa, 600 ml hovězího vývaru, šťávu z citronu, cukr, smetanu na dochucení

Na kynuté houskové knedlíky: 250 ml mléka, špetku cukru, 10 g droždí, 500 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, housku

Postup: Připravte sekanou. Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky, vložte je do mísy, přidejte mléko s rozšlehaným vejcem a namáčejte. Orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na trošce oleje a přidejte ji k promíchanému a vychlazenému mletému masu. Přidejte namočený chléb, hořčici, koření, sůl a pepř. Zamíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Vypracujte dvě šišky, přendejte je do pekáčku, podlijte troškou vody. Do každé zapíchněte po dvou párátkách – stačí jen do poloviny párátka, sekaná bude lépe držet tvar. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 50 minut. Vyndejte párátka, nechte sekanou trošku vychladnout a nakrájejte ji na plátky.

Na omáčku v hrnci zpěňte na másle nasekanou cibuli, přidejte očištěnou a na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte. Vložte plátky citronu, očištěný zázvor a koření. Zalijte vývarem. Vmíchejte sůl a ocet. Vařte při nižší teplotě do změknutí zeleniny, asi 25 minut. Odstraňte zázvor, bobkové listy a kůru z citronu. Vmíchejte výpek ze sekané. Omáčku rozmixujte dohladka. Přendejte do rendlíku, přiveďte k varu, dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu, cukrem a zjemněte smetanou.

Na knedlíky nechte v teple vzejít kvásek ze 50 ml vlažného mléka, cukru a droždí. Do mísy nasypte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl, vzešlý kvásek a zbývající vlažné mléko. Nechte pět minut odpočinout. Poté přidejte na malé kostičky nakrájenou housku a vypracujte těsto. Dejte ho do tepla na 30 minut kynout. Poté těsto přendejte na pomoučněný vál a vypracujte dvě šišky. Vařte je ve velkém hrnci v osolené vodě osm minut z každé strany – celkem 16 minut. Knedlíky vyndejte, propíchněte párátkem a krájejte ideálně režnou nití.

Sekanou podávejte se svíčkovou omáčkou a knedlíky.

Tip: Svíčkovou omáčku provoní bylinky jako tymián a šalvěj. Na závěr se do omáčky nebojte přidat doma připravený karamel. Sekanou během pečení potírejte vodou, nebude tolik praskat.

Tak co, vyzkoušíte tuhle možnost? Anebo nedáte dopustit na odlehčenou klasiku?

Reklama

Načítám