Hlavní obsah

Česká superpotravina? Kysané zelí! Pomáhá při hubnutí, chrání srdce a posiluje imunitu

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Také se snažíte posílit svou imunitu pomocí oslavovaných exotických superpotravin? Chia, goji ani jiné dobroty určitě nezavrhujte, rozhodně ale dejte šanci i jednomu tuzemskému životabudiči. Kysané zelí skoro nic nestojí a dokáže s vaším zdravím zázraky.

Článek

V dobách našich předků nechybělo kysané zelí snad v žádné domácnosti a především v zimě sloužilo k doplnění potřebných vitaminů a k dobrému zažívání. Naše prababičky možná nedokázaly pojmenovat všechny účinné látky, které obsahuje, rozhodně na něj ale nedaly dopustit. Lety prověřená kvašená zelenina je nejen účinná, ale také úžasně levná.

Přírodní multivitamin

Kysané zelí oceníte již v podzimních dnech: díky bohatému obsahu vitaminu C posílí imunitu a ochrání před virovými onemocněními. Vsaďte především na bílé, které má více céčka než červené. Stačí údajně dvě stě gramů denně, abyste pokryli doporučenou denní dávku tohoto vitaminu – jeho lepšímu vstřebávání navíc napomáhá v zelí obsažená kyselina listová. Kysané zelí organismu dodá i nezanedbatelné množství vitaminu B, E a K. Z minerálů stojí za zmínku draslík, železo, vápník, zinek a hořčík.

Foto: iuliia_n, Shutterstock.com

Kysané zelí je skutečnou vitaminovou bombou. Jestli chcete jeho možnosti pořádně využít, konzumujte ho syrovéFoto: iuliia_n, Shutterstock.com

Snadno dostupná probiotika

„Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahují probiotické kultury. Tedy se řadí mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporují vstřebávání vápníku a železa. Vyživují rovněž buňky tlustého střeva, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií,“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába.

Pravidelná konzumace kysaného zelí tak dokáže normalizovat střevní mikroflóru, vyplavit toxiny i přebytečnou vodu z těla. Naši předci s jeho pomocí dokonce léčili žaludeční vředy, zácpu i špatně fungující slinivku – právě proto může být konzumace zelí prospěšná i pro diabetiky.

Hubnete? Se zelím to půjde snáz 

Zelí je bohaté na vlákninu, proto vás zasytí, ale také rozpohybuje střeva a pomůže s pravidelným vyprazdňováním. Díky tomu pomáhá odplavovat z těla toxiny – budete se proto cítit fyzicky lépe, aktivněji a zrychlí se i váš metabolismus.

Kvašením v zelí vzniká látka jménem cholin, která pomáhá snižovat cholesterol a podílí se na rozkládání tuků. Jeho účinky ovšem znatelně tlumí tepelná úprava, alkohol a užívání antibiotik, tak pozor, ať se o tuto úžasnou látku zbytečně neochuzujete.

Foto: Favore Studio, Shutterstock.com

Správně složený jídelníček posílí imunitu i psychickou odolnostFoto: Favore Studio, Shutterstock.com

Zajezte podzimní depresi

Obyčejné kysané zelí je ve skutečnosti hotový zázrak. Posílí imunitu, pomůže při hubnutí, ale tím jeho benefity zdaleka nekončí. Bojuje i s civilizačními chorobami: chrání srdce a cévy, pomáhá předcházet infarktu i mrtvici, připisují se mu protirakovinné účinky, je protizánětlivé.

„Podporuje prevenci aktuálních nachlazení, ale také onemocnění trávicího traktu a různých forem zhoubných onemocnění, degenerativního onemocnění mozku, snižuje krevní tlak, působí jako prevence zácpy, onemocnění močových cest a gynekologických problémů, podporuje detoxikaci těla, tvorby krve, a dokonce podporuje plodnost,“ dodává Martin Škába.

Účinné je ovšem nejen pro naše tělo, ale i pro psychiku. Díky obsahu vitaminů skupiny B a látce jménem acetylcholin pomáhá správné činnosti nervové soustavy, proto je dobrý při stresu, neklidu, špatných náladách i depresích.

Nezničte tento dar

„Důležité je, aby bylo zelí nepasterizované, pouze takové je bohatým zdrojem prospěšných bakterií,“ radí pražská nutriční specialistka Andrea Dedeciusová. Při nákupu zelí proto bedlivě sledujte údaje na etiketě. Ve složení by mělo být skutečně pouze zelí, případně mix dalších druhů zeleniny, kmín a sůl, eventuálně jiné koření. Rozhodně žádné konzervanty, stabilizátory a další přidané látky.

Kysané zelí nepoužívejte do teplé kuchyně. „Tepelnou úpravou dojde k likvidaci enzymů probiotických kultur a snižuje se i aktivita kyseliny mléčné v těle. Doporučuji jíst kysané zelí každý den, nejlépe v podobě salátu,“ doporučuje Martin Škába.

Jak si připravit kysané zelí doma

Zelí omyjte a nakrouhejte, ochuťte solí, kmínem, případně cibulí, česnekem a kořením, které máte rádi, zkuste třeba kopr. Uložte do vhodné nádoby, ideálně kameninové, pořádně pěchujte, aby se vytlačil vzduch. Zalijte roztokem kuchyňské soli (20 g soli na 1 l vody) tak, aby bylo všechno zelí pod hladinou, přikryjte a po celou dobu kontrolujte – zelí musí být tekutinou stále zcela zakryté, jinak se zkazí. Dva dny nechte stát v teple a poté odstavte do temna a chladu (ideální je kolem 10 °C). Proces kvašení trvá zhruba tři až čtyři týdny.

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

A co vy, pochutnáte si na kysaném zelí?

Reklama

Načítám