Hlavní obsah

České zimní superpotraviny. Jíte je?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude čtete o exotických super zdravých potravinách, které je třeba jíst pro zdraví a krásu. Často ale lidé zapomínají, že i v tuzemsku máme spoustu velmi prospěšných darů přírody se skoro až zázračnými účinky. Zjišťovali jsme, které z nich byste měli jíst v zimě a proč.

Článek

Abyste přežili období viróz ve zdraví, je třeba myslet na prevenci. Vsaďte na teplé oblečení, dostatek pohybu a spánku a v neposlední řadě i na důležité živiny. Ptali jsme se odbornic, jaké české potraviny by se měly v zimě jíst.

Jablka: čerstvá i v kompotu

Jablka jsou velmi oblíbené a zdravé ovoce. Obsahují polyfenoly s antioxidačními účinky a rozpustnou vlákninu pektin, která funguje jako prebiotikum. „Nezapomínejte, že 70 procent imunity lidského těla vzniká ve střevech. Pektin vyživuje správné střevní bakterie a tím podporuje aktivitu střevní mikroflóry,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Když si jablka teď v zimě povaříte jako kompot a přidáte k nim skořici, navodíte si správnou vánoční atmosféru, uděláte něco pro své zdraví a ještě se hezky zahřejete.

Cibule: (ne)obyčejný zdroj vitaminů

Další tuzemskou superpotravinou je cibule. V chřipkové sezoně byste ji měli mít na talíři nejlépe každý den. Výborně totiž pomáhá proti kašli, zahlenění či nachlazení a také proti zánětům. Funguje jako přírodní antibiotikum, což věděly už naše babičky. Navíc obsahuje vitaminy C, D, E, B 6, B 12, karoten, riboflavin, železo, hořčík, draslík, vápník, sodík, jod... Cibule je prospěšná i pro správné trávení. Přidávejte ji nejen pod maso, ale i do polévek, pomazánek či salátů anebo si ji hoďte na gril. Už jste vyzkoušeli cibulovou pizzu?

Foto: Profimedia.cz

Z cibule lze připravit spoustu lahodných pokrmů a využít tak všechny živiny, které nabízíFoto: Profimedia.cz

Jáhly: ideální pro celiaky

Jáhly se k nám sice dostaly z Asie, ale jsou už velmi dlouho součástí tradiční staročeské kuchyně. Ve středověku byly drahé a používaly se pouze k přípravě svátečních jídel. Později je však začala z českých stolů vytlačovat rýže. Dnes si jáhly získávají zpět své zasloužené místo a to je dobře! Jsou totiž velmi lehce stravitelné a bezlepkové, takže je mohou i malé děti či lidé trpící nesnášenlivostí lepku.

„Jáhly mají nezanedbatelné množství vitaminů a minerálů, například hořčík, který pomáhá udržovat v kondici nervovou soustavu, což je důležité obzvlášť v těchto sychravých dnech, ale také železo, draslík nebo třeba zinek,“ vyjmenovává Věra Burešová. Chcete tip na ideální zimní moučník? Jáhlové šišky s perníkem.

Kysané zelí: zázrak pro střeva

V minulosti se zelí nepodávalo jen ke knedlíkům, ale velmi často tvořilo i samostatný hlavní chod. Kvašené zelí je rozšířené po celé Evropě, nejvíc se ho konzumuje v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Pobaltí a u nás.

„Kysané zelí je skvělou zásobárnou vitaminů řady B. Dále je bohaté na vitamin C, minerály jako hořčík, železo, zinek. Zelí mentálně osvěžuje a vyvolává pocit dobré nálady, zvyšuje odolnost ve stresových situacích, pomáhá při tvorbě červených krvinek, stimuluje růst buněk a vlasů, posiluje srdeční svaly a imunitní systém. Zvyšuje výkonnost svalů a přispívá k obnově vazivových tkání. Zelí je tedy skutečným českým pokladem,“ říká Alena Vídeňská, výživová poradkyně a fitness trenérka.

Česnek: král zimní kuchyně

O blahodárných účincích česneku snad nepochybuje nikdo. Obsahuje značné množství jodu, vitaminy, minerály a účinnou látku alliin, z níž během trávení vzniká přírodní antibiotikum. Česnek pomáhá při bolestech žil a křečových žilách, snižuje krevní tlak, podporuje hubnutí a ničí střevní bakterie a plísně.

„Blahodárné účinky česneku byly známé již ve starověkém Řecku. Hippokrates předepisoval česnek proti zácpě, otokům a nádorům na děloze. Římský historik Plinius doporučoval česnek proti 61 nemocem a Pythagoras nazval česnek pro jeho zdravotní účinky králem koření,“ uzavírá Alena Vídeňská. Nechce se vám vařit? Česnek si prostě upečte.

Chcete spojit síly a dát si víc perfektních potravin najednou? Ochutnejte kotlety na cibuli a jablkách nebo jáhly s cibulkou, případně bramborové noky s cibulí a kysaným zelím.  

Reklama

Načítám