Hlavní obsah

Česko peče s ProŽeny.cz: Tatrankové kuličky

Foto: Mona Martinů

Nepečené kuličky podle Lenky udělám určite i domaFoto: Mona Martinů

Reklama

„Tatrankové kuličky doma děláváme každý rok tak ze čtyřnásobné dávky, jeden den se nechají uležet a druhý den už jsou všechny pryč,“ nalákala mě čtenářka Lenka při „pečení“ dalšího dílu z vánočního seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz. Jste zvědaví na slíbený recept? Tady je!

Článek

Při sestavování vánočního menu, tedy alespoň co se cukroví týče, se rozhodně vyplatí mít v záloze dobrý recept na nepečené sladkosti. Že zatím svého favorita-záložníka nemáte? Možná ho najdete v dnešních tatrankových kuličkách, o které se s vámi podělí čtenářka Lenka!

Foto: Mona Martinů

Ve dvou se to lépe peče!Foto: Mona Martinů

Potřebujete: 150 g cukru moučka, 150 g másla, 1 žloutek z domácího vajíčka, 4 lžíce rumu, 4 tatranky, 2 balení miňonek, 200 g čokolády na vaření, 2 lžíce 100% rostlinného ztuženého tuku, 100 g strouhaného kokosu.

Do mísy nasypte moučkový cukr, přidejte na kousky pokrájené a změklé máslo, rum a žloutek. Možná se některým z vás syrový žloutek nezdá. Pokud ho chcete vynechat, můžete, těsto sice bude hůře držet při sobě, ale samotné máslo by ho mělo spojit.

Foto: Mona Martinů

Tatranky i miňonky pokrájejte na malé kouskyFoto: Mona Martinů

Tatranky i miňonky rozkrájejte na malé kousky a přidejte je k základu těsta. Hmotu propracujte rukama (bude se trochu patlat) a dejte do lednice uležet asi na půl hodiny. Mezitím v páře nebo v mikrovlnce rozehřejte čokoládu s rostlinným tukem (ten se do ní přidává pro větší lesk i rychlejší tuhnutí). Do mělké, ale velké misky nasypte kokos.

Foto: Mona Martinů

S úsměvem se peče líp!Foto: Mona Martinů

Z krátce odpočinutého těsta ideálně vlhkými dlaněmi vyvalujte kuličky, které namáčejte v rozpuštěné čokoládě (musíte pracovat rychle, teplo rozpouští máslo v těstu). Kuličky pak obalujte v kokosu a pokládejte na tác nebo plech s pečicím papírem, kde doschnou. „Sama nemám kokos tak úplně ráda, takže kuličky spíš obaluji ve strouhaných lískových oříšcích. Původní recept je ale opravdu s kokosem,“ přidává svůj tip na závěr Lenka.

Foto: Mona Martinů

Kuličky tvarujte z tuhého těstaFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pak jen obalit v kokosu a můžete mlsat!Foto: Mona Martinů

Dnešní pečení byla příjemná brnkačka, nemyslíte? Ovšem i to zítřejší bude stát za to. Sedáme do auta a vyjíždíme směr Lovosice, kde na nás čeká naše čtenářka Ivana Najmanová. Připravovat se budou mini košíčky se dvěma druhy náplní. Tak si seriál Česko peče cukroví s ProŽeny.cz rozklikněte i zítra!

A ještě tip na závěr - soutěžte s partnerem seriálu Delta o kabelku a peněženku Tommy Hilfiger! Zúčastnit se můžete ZDE!

Reklama

Načítám