Hlavní obsah

Chalupářský trdelník na plech

Hodnocení:
(462)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

S kusem jemného a voňavého kynutého těsta je na chalupě zábava. Děti mohou vyválet dlouhé hady, namotat je na klacek a opékat nad ohněm. Pak je stačí potřít trochou rozpuštěného másla, posypat skořicovým cukrem a chalupářský trdelník je na světě. Také můžete těsto jenom tak roztáhnout na plech, posypat oříšky a upéct třeba na grilu s poklopem. Anebo vyválené hady naskládejte na plech v různých vzorech a dejte do trouby. Po upečení sice nebude mít moučník typický tvar trdelníku, ale chuť je téměř stejná. A než odložíte utěrku, zbudou na vás jenom drobečky.

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 5 g sušeného droždí
  • 80 ml mléka
  • 60 g másla
  • 50 ml vody
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 2 hrsti ořechů
  • 2 lžíce cukru moučka
Nebo
  • 50 g másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
Článek

Postup

Krok 1: Mléko a máslo společně zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte zchladnout. Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte sušené droždí a promíchejte. Přidejte vejce a špetku soli a začněte zadělávat. Postupně přilijte mléko s máslem a tolik vody, aby vzniklo hladké, pružné a jemné těsto (nemusíte použít všechnu vodu). Hotové těsto posypte hladkou moukou a nechte kynout asi hodinu, až zdvojnásobí objem.

Krok 2: Na placatý ořechový trdelník pak stačí vykynuté těsto roztáhnout na plech vyložený pečicím papírem, posypat sekanými ořechy a péct v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Hned po upečení ho poprašte moučkovým cukrem.

Krok 3: Na skořicové hady rozpusťte v misce máslo a promíchejte ho se skořicí a cukrem. Z vykynutého těsta krájejte větší kousky a vyválejte hady. Pořádně je potřete skořicovým máslem a v různých tvarech skládejte na plech, až spotřebujete všechno těsto. Pečte stejně jako v kroku 2. Po upečení potřete zbytkem skořicového másla.

Tip: Těsto výborně vykyne i v lednici: zadělejte ho ráno před výletem, uložte do chladničky a večer dejte k dispozici dětem. Když ráno nechce posádka vstávat, zadělejte těsto večer a upečte k snídani. Vůně z kuchyně je zaručeně probere.

Láká vás jednoduchý domácí trdelník?

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 8. 2018

Reklama