Hlavní obsah

Chcete, aby vaše pečivo vydrželo déle čerstvé? Máme tipy!

Foto: thinkstock

Pečivo si přinesete domů čerstvé. Uchovat jej pomůže chlebníkFoto: thinkstock

Reklama

Aktualizováno

Budete v létě na chalupě, kde není denně čerstvý chléb? Pořiďte si chlebník. Užijete ho i doma, nejen pro čerstvost pečiva, ale i pro pořádek v kuchyni.

Článek

Je to sice investice navíc, ale kuchyň bude uklizená, pečivo po ruce a většina ze schránek na chléb je navíc velmi dekorativní a zajímavá svým provedením. Netvrdíme, že po třech dnech ve schránce bude chléb vonět a vypadat jako právě vytažený z trouby, ale určitě bude chutnější než ten, který právě vytahujete z igelitového sáčku. V chlebníku má pečivo vydržet bez úhony až pět dní.

Pozor na plísně

Objevily se na kůrce bílé flíčky a není to mouka? Chléb začíná plesnivět. „Takový chleba, ale i jiné potraviny vyhoďte,“ zdůrazňuje Mgr. Lada Nosková ze společnosti Diet Plan. V žádném případě se nesnažte plíseň odkrojit nebo seškrábnout z povrchu.

Foto: dedra

Velký nerezový chlebník se základnou z tvrzeného skla s pískovaným okrajem. Na zadní straně jsou speciální otvory zajišťující přirozenou cirkulaci vzduchu. Cena 699 KčFoto: dedra

Foto: Tchibo

Toastový chléb i pečivo zůstanou déle čerstvé. Dóza je vhodná na běžně prodejná balení toastového chleba. Se zaklapovacím uzávěrem. Z kvalitního plastu. Dózu lze mýt v myčce. Cena 199 KčFoto: Tchibo

Foto: Emile Henry

S dárkovým setem na pečení chleba objevte polozapomenuté umění našich babiček a prababiček – tedy pečení tradičního domácího chleba. Cena 2659 KčFoto: Emile Henry

„Většinou je potravina napadená v celém objemu, protože obsahuje plísňové výtrusy. Některé plísně u lidí způsobují zažívací potíže, například průjmy, dokonce halucinace, ale mohou mít i závažnější dohry – poškozují játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve, jiné mají dokonce rakovinotvorné účinky,“ varuje Lada Nosková.

Foto: Casa Bella

Designový chlebník ve vysokém lesku, Alessi. Rozměr 46 × 30 × 16,5 cm. Cena 1650 KčFoto: Casa Bella

Foto: guzzini

Chlebník z barevného plastového materiálu, ve kterém nechytá pečivo plíseň. Výrobce: Guzzini. Design: Shin & Tomoko Azumi. Rozměr 45 × 28 × 18 cm. Cena: 1617 KčFoto: guzzini

Foto: dedra

Rotho – Skladovací a servírovací nádoba na chleba. Rozměr 39,5 × 19,5 cm plast přírodní a modrá. Cena 187 KčFoto: dedra

Foto: ikea

Magasin, dřevěný chlebník. Rozměry (d x š x v) 40 × 26 × 17 cm. Cena 299 KčFoto: ikea

Chlebníky

Chlebu svědčí pokojová teplota, proto se mu ve schránkách ze dřeva, porcelánu nebo nerezu dobře daří. Potravináři moc nedoporučují plastové boxy. Ale pokud mají odvětrání a pravidelně o ně pečujete, bude i v nich chléb v pořádku. Další tipy na ukládání chleba doma najdete v článku 7 + 1 tip, jak mít stále měkký chléb.

Foto: Curver Shop

Praktický box na chléb Curver v bílé barvě. Snadné otvírání posunutím víka přes zadní část. Rozměr 16 × 39 × 25,5 cm. Cena 192 KčFoto: Curver Shop

Foto: Brabantia

Chlebník Brabantia Roll Top Almond. Cena od 719 KčFoto: Brabantia

Foto: dedra

Ve vrchní části víka na zadní straně jsou speciální otvory zajištující přirozenou cirkulaci vzduchu. Pečivo se nezapaří. Barva je odolná proti poškrábání. Rozměr 42 × 23 × 17 cm. Cena 690 KčFoto: dedra

Igelitové pytlíky a nádoby, ve kterých chléb nevětrá, jsou popravišti kvality, chuti i vůně, a navíc líhní pro plísně. Proto je lepší pečivo před uložením do dózy nebo chlebníku ještě zabalit do kousku plátna nebo do utěrky.

Foto: kulina

Bread Bin. Pečivo v něm vydrží čerstvé až pět dní, a navíc svým nápaditým retro designem oživí kuchyni. Rozměr 45 × 18 × 27 cm. Cena 1425 KčFoto: kulina

Foto: Vše do kuchyně

Dóza Superball je opravdu kulatá jako míč. Můžete ji použít na uskladnění pečiva, ovoce či sladkých sušenek. Cena 2030 KčFoto: Vše do kuchyně

Foto: Pěkný domov

Kovový retro box na toastový chléb. Cena 319 KčFoto: Pěkný domov

Foto: Wesco

Chlebník je naprostá nezbytnost pro každou domácnost. Kdo má také chuť běhat každý den ráno pro rohlíky. Cena 1750 KčFoto: Wesco

Utěrky a sáčky

Když si na něj pořídíte textilní sáček, budete mít vyhráno. Ušijte si jej nebo ho pořiďte na webu. Když se pro něj rozhodnete, uvažujte nejméně o dvou kusech, abyste je mohli často prát.

Foto: Kaufland

Sáčky na pečivo a bagety se prodávají v v některých supermarketech v oddělení pečiva. Sáček na bagetu tu stojí 90 KčFoto: Kaufland

„Také podle našich odborníků je lepší pečivo uchovávat v prodyšném textilním sáčku,“ potvrzuje Michael Šperl ze společnosti Kaufland. „Sáčky se šijí z běžných materiálů, jako jsou bavlna, len, příměsi, mohou se tedy prát běžným způsobem na nižší teploty, třeba na 40 stupňů,“ dodává odborník.

Foto: Český západ

Pytlík na pečivo. Rychlé stahování pytlíku dvěma bavlněnými šňůrkami. Ruční výroba – výrobek žen ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku. Od 35 KčFoto: Český západ

Kuchyňské skříňky

Pečivu můžete vyhradit užší hlubší zásuvku v kuchyňské lince. Ukládejte ho sem ale zabalený do utěrky a ze zásuvky pravidelně odstraňujte drobečky a vytírejte ji vlhkým hadříkem, namočeným v octové vodě.

Foto: schiller

Chlebník můžete mít i v podobě nádoby ve speciální zásuvce kuchyňské linkyFoto: schiller

Některá kuchyňská studia nabízejí speciální skříňky s vnitřní vložkou na chléb, opatřené těsněním, které pečivo chrání před vyschnutím. Chcete vědět, jak dopadlo naše testování trvanlivosti chleba? Čtěte zde.

Máte doma chléb déle než tři dny, nebo ho kupujete denně čerstvý v menším množství?

Reklama

Načítám