Hlavní obsah

Chcete bystřejší mozek? Těchto 7 aktivit vám k němu pomůže!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Určitá mozková kapacita je vám samozřejmě daná. Jenže způsobem života můžete svému mozku jak škodit, tak mu naopak velmi prospět. Co udělat, abyste byli bystřejší?

Článek

Mozek je skoro jako sval, který ke své síle a zdatnosti potřebuje vhodný trénink a posléze i zasloužený odpočinek. Jaké aktivity si osvojit, aby zlepšil své mentální funkce?

1. Učte se nový jazyk

Znáte přísloví „kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem“? Dalo by se k němu také dodat, že kolikrát jsi člověkem, tolik máš mozkové kapacity. Řada výzkumů potvrdila, že bilingvní lidé mnohem lépe zvládají multitasking, tedy plnění více úkolů naráz. Mívají hustší šedou kůru mozkovou a rozvinutější části mozku, které se týkají plánování, uvažování a paměti. Nejlépe jsou na tom ti, kteří se druhý jazyk začali učit před pátým rokem života. To ale nic nemění na tom, že učení cizího jazyka má na mozek výborný vliv, a to v jakémkoliv věku.

2. Hýbejte se po celý den

Je hezké, že se třikrát týdně jdete proběhnout nebo si zacvičit. Pro mozek je ale mnohem přínosnější hýbat se sice trochu, ale pravidelně v průběhu celého dne. „Střídejte fáze mentální aktivity s tělesným pohybem. Pro optimální fungování koncentrace je dobré, aby si okruhy odpovědné v mozku za zpracování informací, odpočinuly tím, že se zapojí jiná neurální síť, která je spojena s pohybem. V praxi je to tak, že například po dvaceti minutách práce u počítače vstaňte a tři minuty choďte nebo se protahujte,“ doporučuje psycholog a kouč Michal Petr.

Foto: Profimedia

Jedna z nejlepších aktivit rozvíjejících mozek je čtení. Čtěte cokoli a pořád!Foto: Profimedia

3. Čtěte každý den

Takřka královskou aktivitou podporující činnost mozku hned v několika sférách je čtení. A nemusíte se nutně pustit do Prousta nebo Tolstého. Klidně si přečtěte napínavou detektivku, láskou nabitý román nebo hudební časopis. Čtěte cokoliv, zato denně! Kromě schopnosti přijímat a zpracovávat nové informace vylepšíte také paměť, představivost a kreativitu. Víte, že Češi jsou národ čtenářů?

4. Cvičte jógu

Jóga patří mezi nejzdravější pohybové aktivity. Prospívá pohybovému aparátu, zlepšuje fyzickou flexibilitu, dýchání, přispívá k duševní rovnováze a v neposlední řadě zvyšuje schopnost koncentrace, učení a zapamatování. Kromě toho vyrovnává pravou a levou hemisféru mozku, což podporuje schopnost logického uvažování.

Foto: Profimedia

Aspoň hodinu před spaním už nemějte zapnutou televizi ani nesurfujte na internetuFoto: Profimedia

5. Relaxujte před spaním

Těsně před spaním se odpojte od sítě a nechte mozek zklidnit a zrelaxovat. „Udělejte si večer před spaním v ložnici klidovou zónu bez notebooku, telefonu a televize. Přečtěte si knihu, která vás dobře naladí. Vědomě se přepněte do relaxačního módu a nestresujte se. Zkrátka si problémy do ložnice nepouštějte, vše počká a vyřeší se následující den. Vašemu mozku pak prospěje kvalitní a nepřerušovaný spánek,“ uvádí rodinná koučka pro ženy Miroslava Marešová.

6. Skládejte puzzle

Trénovat mozek lze i zdánlivě banální aktivitou, jako je skládání puzzle. Míněn je klasický puzzle, který si musíte ohmatat, nikoli podobné hry na počítačích a mobilech. Skládání spojuje dvě rozdílná, avšak velmi důležitá pozitiva: jedná se svým způsobem o tvůrčí činnost, která rozvíjí kreativitu, a zároveň klade vysoké nároky na logické myšlení, které se tak skvěle procvičuje.

7. Naučte se mozek vypnout

„V dnešní době byste si měli dát pozor na to, abyste mozek nepřetěžovali. Stimulace a trénování jsou dobré, ale ještě důležitější je nechat mozek také odpočinout a dovolit mu na nic nemyslet,“ říká koučka Mirka Marešová. S tím souhlasí i Michal Petr a radí: „Dovolte si aspoň chvilku denně jen tak vypnout, nic nedělat. Tím myslím i to, že je lepší se jen tak natáhnout a odpočívat než se zase snažit o nějakou meditaci, která vyžaduje pozornost. Jako ve všem jde o míru, ale mít denně aspoň pár minut tímto způsobem strávených se vyplatí.“

Reklama

Související témata:

Načítám