Hlavní obsah

Chcete dům za 750 tisíc? Tady je!

Foto: freedomky.cz

Domek je postavený za jeden denFoto: freedomky.cz

Reklama

Sníte o vlastním domě a můžete do něj investovat jen milion korun? Mnozí si myslí, že nic takového neexistuje. Omyl. My jsme pro vás takový dům našli. Včetně zařízení dokonce přijde jen na 750 tisíc korun!

Článek

Stejný sen – vlastnit malý praktický domek, příjemný na bydlení a snadnou údržbu  – měl před lety i brněnský zlatník, návrhář a  trochu vizionář Jiří Brosch. Přišel s ním za architektem Markem Štěpánem a ten nyní představil stavbu zcela dle jeho přání – Freedomek.

Protože zájem je obrovský, začíná se vyrábět sériově. Levný domek, který vám na pozemku postaví za jeden den a kde účtenky za provoz rozhodně nezruinují váš rozpočet, můžete mít i vy.

Prototyp malého domku o velikosti čtyři krát sedm metrů čtverečních s dispozicí garsonky viděly tisíce lidí v horní části Václavského náměstí během akce Architecture Week. Ta skončila včera.

Foto: freedomky.cz

Za závěsem se skrývá velká dvoupostel s televizíFoto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

V kuchyňské lince je místo pro robotický vysavač, dominantou prostoru je jídelní stůlFoto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

Interiér je z dubového dřeva a dýhy, doplňuje ho bílý umělý kámenFoto: freedomky.cz

Ateliér Štěpán plánuje vyrábět domy ve dvou velikostech a třech stupních provedení – základní, standardní a luxusní. Cena nejmenšího v základní variantě by se měla pohybovat kolem částky 750 tisíc korun. Druhý typ má plochu čtyři krát jedenáct metrů a samostatnou ložnici. A dokonce by neměl být problém oba moduly spojit a vytvořit si tak slušný domek o ploše sedmdesát metrů za mnohem nižší cenu, než je v současnosti obvyklé.

Vše má své místo

Vnitřní zařízení domku může být inspirací i pro majitele nejedné garsoniéry. Pět kubíku úložného místa i všemi potřebnými spotřebiči zařízená kuchyně jsou toho příkladem.

Do domu se vchází velkými francouzskými dveřmi a hned navazuje obytná část. Přitom se nemusíte bát, že by vás třeba při dlouhodobějším pobytu mimo domov vykradli. „Terasu před domem lze pomocí hydraulického zařízení, které ovládáte jen jedním tlačítkem, vytáhnout nahoru, skleněná plocha se uzavře a z domu se stane krychle,“ popisuje jeden ze zajímavých detailů jeho autor Marek Štěpán.

Dominantním prvkem je kuchyňská linka od Koryny. Na necelých třech metrech najdete vše, co potřebujete – dřez, dvouplotýnkovou varnou desku, vestavnou chladničku s mrazničkou i za dvířky ukrytou pračku. Zatímco jiné zařízení je dané, u spotřebičů si lze vybírat. Pokud tedy netrváte na mrazáku, může ho nahradit vestavná myčka.

Pracovní deska je kolem dokola „orámovaná“ dalšími skříňkami sloužícími jako úložný prostor. Zajímavým detailem v kuchyni jsou i speciálně zkrácená dvířka, čímž vznikl prostor na „uklizení“ robotického vysavače. Velký jídelní stůl slouží jako společenské centrum celého domu a vejdou se k němu i návštěvy.

Foto: freedomky.cz

K vaření slouží dvouplotýnková deska, jako zdroj tepla krbová kamnaFoto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

Koupelna je celá vyrobená z umělého kamene HI-MacsFoto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

Stůl pro čtyři slouží i k přijímání návštěvFoto: freedomky.cz

Za závěsem je pak oddělená lehací část, kterou tvoří dvoulůžko o velikosti 180 x 200 centimetrů. Důvod, proč je vyšší, než bývá obvyklé, je zcela pragmatický. Pod postelí se nacházejí tři velké zásuvky o velikosti 200 x 60 centimetrů, které lze zcela vytáhnout. Když byste si je představili „nastojato“ nabízejí tolik místa jako klasická šatní skříň. V domě nechybí ani skutečná skříň na zavěšení kabátů a dalších věcí, má šířku 120 centimetrů a vešla se vedle kuchyňské linky.

Součástí lehací části je i zavěšený televizor a o přívod čerstvého vzduchu se stará větrací okénko. To najdete i v koupelně, kde základní vybavení tvoří toaleta, sprchový kout a umyvadlo se závěsnou skříňkou.

A  jaký je rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší variantou, která by měla stát zhruba dvakrát tolik? „Stavební konstrukce a vnitřní dispozice zůstávají stejné pro všechny typy, liší se jen použité materiály. Zatímco v té nejdražší je dům zvenku obložený dubovým dřevem a i uvnitř je používaný dub a dubová dýha, pracovní deska a prostor za ní v kuchyni a celá koupelna včetně podlahy jsou z HI-Macsu, tedy vysoce kvalitního umělého kamene, v levnějším povedení se pak plánuje zvenku modřín, a uvnitř se bude používat místo dřeva lamino,“ říká Marek Štěpán.

Příplatek za soběstačnost

Nejen nízké pořizovací náklady jsou výhodou těchto domků. Bydlení v nich vás stojí jen málo anebo také vůbec nic. Jde o dřevostavbu zateplenou šestnácticentimetrovou vrstvou konopí, která splňuje parametry nízkoenergetických domů a na energetickém štítku budovy najdete kategorii B, tedy hned druhou nejlepší. K vytápění domku stačí krbová kamna.

Další výhodou Freedomku je rychlost stavby – na parcelu vám ho přivezou zcela hotový, a to včetně kuchyňské linky a pouze ho postaví na připravenou základovou desku. Tím, že se dům staví v závodě pod střechou, odpadá riziko, že do stavby naprší, dojde venku k poškození stavebních materiálů a celkově se omezí chyby a nedostatky.

Dům samozřejmě lze napojit klasicky na vodovodní řad, kanalizaci a elektřinu. Ale protože autoři počítají s tím, že zaujme nejen jako trvalé bydlení, ale i jako rekreační obydlí, umístěné nejlépe někde na samotě u lesa, připravili mu výbavu pro nezávislý život. Jediné, co pak na pozemku potřebujete, je zdroj vody, tedy pravděpodobně studna. O odpadní vody se stará čistička a elektřinu vyrábí čtyřicet osm fotovoltaických panelů. Cena za nezávislost je ale kolem půl milionu korun, které si musíte připlatit. „Nepotřebujete pak na něm ale schránku, protože žádné složenky za vodu nebo topení vám nepřijdou, náklady na provoz jsou nula,“ vyjmenovává výhody tohoto systému Marek Štěpán.

Ale i varianta „se schránkou“ je přece krásná. Dokáže splnit tento dům i váš sen?

Reklama

Související témata:

Načítám