Hlavní obsah

Chcete jít cvičit, ale jste unavení? Máme 5 tipů, jak to přesto zvládnout!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Pokud se po celém dni cítíte velmi vyčerpaní, můžete se zkusit nakopnout kávou či doplňky stravy. A nebo zvolit méně náročný tréninkFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Máte špatný pocit, když vynecháte cvičení jen proto, že se vám nechce? Únava dokáže udělat své, ale ani kvůli ní nemusíte na trénink zanevřít. Máme tipy na cvičení, která se v těchto chvílích hodí!

Článek

Ještě ráno si říkáte, že hned po práci vyrazíte cvičit. Plánujete, že si dáte tak půlhodinové kardio na běžeckém pásu, pak nějaké to posilování s vlastní vahou a určitě se dostane i na činky a kotouče.

Jenže teď, kdy už konečně máte jít za sportem, si říkáte, že tohle prostě nemůžete dát. Jste naprosto vyčerpaní. Nejradši byste jen přišli k prvnímu gauči, který se někde namane, lehli si, a až do večeře se nezvedli.

Avšak vaše druhé svědomitější „já" vám říká, že to ve skutečnosti vlastně udělat nechcete. Nelíbí se vám, když pravidelný pohyb zanedbáváte. Co se dá v takových momentech dělat?

1. Prokrvte svaly i mysl

Chcete se pokusit ještě na poslední chvíli situaci zachránit a vrhnout se na plánovaný trénink? „Existují doplňky stravy, takzvané nakopávače, které vám dodají energii díky oxidu dusnatému. Ten v těle způsobuje rozšíření cév, a tím lepší prokrvení svalů. Pokud nechcete sahat na doplňky stravy, doporučuji dodat si rychlou energii silnou kvalitní kávou,“ radí osobní trenér fitness Pavel Dvořáček. Zmíněné doplňky stravy seženete ve specializovaných obchodech, a to obvykle pod anglickým názvem nitric oxide.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Plavání působí jako výborná regenerace pro tělo i myslFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

2. Běžte si zaplavat

Pokud se na trénink v posilovně skutečně necítíte, vyberte nějakou lehčí sportovní aktivitu. „Plavání uvolňuje vaše kloubní struktury tím, že odlehčuje a na dané struktury nepůsobí takový tlak. Pokud se cítíte unavení a víte, že by těžký trénink nestál za nic, jděte si tedy zaplavat, což je ideální regenerační procedura,“ doporučuje trenér Pavel Dvořáček.

3. Dejte si lekci pilates

Pilates je jedním z nejznámějších představitelů Body and mind (Tělo a mysl) cvičení. To jsou zpravidla pomalé cvičební systémy s vahou vlastního těla, jež významně podporují fyzické zdraví a celkovou psychickou pohodu. Pilates je založené na správném řízeném dýchání, což napomáhá okysličení těla. Po odcvičené sestavě tak nejenže uklidníte svou vystresovanou mysl, ale také své tělo nabijete nemalou dávkou energie!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Hodinka cvičení pilates je nejen uvolňující, ale také vás nabije energiíFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Zkuste strečink

„Pokud jste vyčerpaní a unavení, není špatné zvolnit úplně a místo jakéhokoli tréninku se dokonale protáhnout. Doporučuji statický strečink, který uvolní zatuhlé svaly a dodá jim potřebné živiny prostřednictvím většího přísunu krve. Dynamický strečink doporučuji na rozehřátí, při kterém se vaše tělo dostane do pracovní frekvence,“ uvádí trenér Pavel Dvořáček.

5. Zacvičte si na gauči

„I když jste po celém dni absolutně KO, můžete rychle a efektivně zpevnit celé tělo, a to aniž byste se zvedli z gauče,“ říká lektorka pilates Eva Behenská z Elixír studia.

A co si na gauči můžete zacvičit? Eva Behenská doporučuje technicky jednoduchý cvik na celé tělo: „Ležte rovně na zádech, nohy propnuté, paže volně podél těla, krční páteř protažená, ramena uvolněná a stažená směrem od uší. Zhluboka se nadechněte a s výdechem zkuste zvednout obě nohy přitisknuté k sobě současně pár centimetrů nad povrch gauče nebo podlahy. I když si tento pohyb jen představíte, zaktivujete většinu svalů na těle. Opakujte několikrát za sebou a prodlužujte výdrže nohou ve vzduchu.“

Zacvičíte si dneska?

Reklama

Načítám