Hlavní obsah

Chcete porodit chytré dítě? Tohle (ne)dělejte

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Geny sice hrají důležitou roli, ale nejsou to jediné, co ovlivňuje budoucnost dítěte. Co lze udělat pro zvýšení šance, že se váš potomek bude dobře učit, nebude mít problémy s chováním, nebo z něj dokonce vyroste génius? Pomůže poslech Mozarta v těhotenství?

Článek

Rodiče mají na vývoj svých potomků zásadní vliv. Čím více se budete dítěti věnovat, tím lépe. A nejlepší je začít ještě předtím, než ho přivítáte na světě. Poradíme vám, čím mu (ne)vylepšíte start.

Alkohol v těhotenství: následky na celý život

Podle vědců dědí dítě inteligenci po matce – k chytrému děcku tak s notnou dávkou nadsázky stačí chytrá maminka. A když o sebe budete v těhotenství pečovat, můžete nejen teoreticky zvýšit inteligenci dítka, ale také ovlivnit jeho chování a schopnost učení.

Aby miminku nic nechybělo, musí nastávající maminka dbát na jídelníček. Je prokázáno, že co jí a pije, má zásadní vliv na potomkovy pozdější schopnosti. Vynechte alkohol! Negativně ovlivňuje plod a pravidelná konzumace, a to i v malých dávkách, mimo jiné zpomaluje vývoj mozku.

Omega-3 pro miminko: pozitivní vliv na IQ

V souvislosti s mentálním rozvojem a inteligencí děťátka se často zmiňuje dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin. Najdete je například v rybách, mořských plodech nebo lněných či chia semínkách.

Vědci z Newyorské univerzity upozornili v rámci metaanalýzy na souvislost mezi dostatečným příjmem omega-3 a inteligencí. Srovnávali děti do pěti let, jejichž matky v těhotenství užívaly rybí olej nebo ho dávaly potomkům krátce po narození, s dětmi, jejichž matky na přísun omega-3 moc nedbaly. První skupina měla IQ vyšší asi o 3,5 bodu.

Podle nutričního specialisty Pavla Suchánka mohou tyto látky ovlivnit, i jak to dítěti půjde ve škole: „Byl prokázán vliv dostatečného příjmu omega-3 mastných kyselin na riziko budoucích problémů se schopností učit se a soustředit se.“ Existují ovšem i studie, které říkají, že vliv omega-3 na inteligenci není prokazatelný. Ať tak či onak – pro správný vývoj mozku jsou důležité.

Foto: iodine, Shutterstock.com

Omega-3 se dají doplnit i pomocí suplementůFoto: iodine, Shutterstock.com

Ryby obsahují rtuť: pozor na velikost porce

Jak jsme již zmínili, dobrým zdrojem omega-3 jsou ryby. Těhotné ženy by se jimi ovšem neměly ládovat od rána do večera – často obsahují methylrtuť. Vyšší množství této látky je spojeno s poruchami nervového systému plodu. Nebezpečnou látku mají schopnost kumulovat větší dravé ryby, jako je štika, candát, žralok nebo mečoun. Omezte proto zkonzumované množství na 300 gramů týdně nebo dejte přednost třeba lososovi, pstruhovi či tuňákovi v konzervě (vyrábí se z menších jedinců, kteří rtuti obsahují méně).

Foto: Radoslav Cajkovic, Shutterstock.com

Ryb se bát nemusíte. Jen je správně vybírejteFoto: Radoslav Cajkovic, Shutterstock.com

Nedostatek jodu: vývoj mozku ohrožen

Vliv na zdravý vývoj mozku má také jod, a to jak v těhotenství, tak v průběhu kojení. Je důležitý pro produkci hormonů štítné žlázy, které pozitivně působí na mozek. Někteří vědci odhadují, že dostatek této látky by mohl zvýšit IQ narozených dětí o 1,2 bodu. To není mnoho, ale počítá se to. Potřeba jodu v těhotenství a při kojení stoupá až na 250 mikrogramů denně. Přidává se do kuchyňské soli, ale časem z ní vyprchá. Dalšími zdroji jsou mořské řasy, netučné ryby, například treska, dále mléčné výrobky či vejce, višně, brokolice nebo špenát.

Kyselina listová: v těhotenství nezbytná

Významná pro mentální schopnosti je i kyselina listová. Její množství se doporučuje navýšit už ženám, které se otěhotnět teprve chystají, a to až na 600 mikrogramů denně. Přirozeně se vyskytuje v kvasnicích, v růžičkové kapustě, petrželové nati, salátu, špenátu, brokolici... Vědci spekulují o schopnosti kyseliny listové zvýšit emoční inteligenci dětí.

Z města na venkov: smog má vliv na chování

Pokud máte tu možnost, neuděláte chybu, když se v těhotenství odstěhujete mimo smogem prolezlé metropole. Studie Kolumbijské univerzity se totiž dotkla souvislosti mezi pobytem těhotné ženy ve znečištěném prostředí a pozdějšími problémy v chování a učení dítěte.

Foto: djile, Shutterstock.com

Čerstvý vzduch prospěje nejen matce, ale i miminkuFoto: djile, Shutterstock.com

Vážná hudba pro děti: pomůže Mozart?

A jak je to s hudbou? Říkává se, že když budete nenarozenému dítěti pravidelně pouštět Mozarta, bude inteligentnější, snad dokonce i geniální. Asi vás zklameme. „Nejsou k dispozici seriózní vědecké práce, které by prokazovaly jakékoliv ovlivnění inteligence dítěte před jeho narozením jinak než vhodnou stravou a odpovědnou péčí o zdraví ženy v těhotenství,“ říká profesor Pavel Trávník, embryolog z kliniky reprodukční medicíny Repromeda.

Věříte, že se dá inteligence výrazněji ovlivnit stravou v těhotenství? Jestli se zajímáte o měření IQ, přečtěte si článek o testování IQ: kde se to dělá a kolik to stojí anebo Problémy ve vztazích, které řeší lidé s vyšším IQ.

Reklama

Načítám