Hlavní obsah

Chcete zhubnout bez hladovky? Zkuste Fresh dietu!

Foto: Thinkstock

Základem jsou čerstvé potraviny jako hlavní přísun vitaminůFoto: Thinkstock

Reklama

Nutně potřebujete shodit pár kilo, a pořád se vám to nedaří? Pátráte po dietě, která by vám v tom konečně pomohla? Zkuste své hubnutí rozpohybovat! Chytře a zdravě: s pomocí nového hitu zvaný Fresh dieta.

Článek

Nečekejte porce jako pro králíky, k večeři mrkev a neustálý pocit hladu. Jak víte i díky našim článkům, které pro vás připravujeme, výrazné omezení či striktní dieta k ničemu nevedou. „Je možné, že během období, kdy si odříkáte, kila shodíte. Ale co pak?“ upozorňuje nutriční specialistka Ludmila Holcová z Diet Plan. Vrátíte se k tomu, jak jste jedli, a kila jsou zpět.

„Proto je potřeba vsadit na způsob takové redukce, která nebude postavena na nezvladatelném omezování, ale na drobných změnách, které vám pomohou postupně se kil navíc zbavit,“ doplňuje poradkyně, kterou si možná pamatujete z našeho exkluzivního projektu Hubneme s Proženy.cz.

Tip redakce:Pokud se vám v hubnutí nedaří, i když se snažíte, zkuste odhalit s pomocí našeho článku Cvičím, jím zdravě, a nehubnu. Kde je chyba?.

Foto: Thinkstock

Čaje jsou součástí dietyFoto: Thinkstock

Co umí novinka?

„Fresh dieta vychází ze stravování, na které jste zvyklí, a nenutí vás dodržovat principy cizích kultur či smyšlených teorií, jako tomu bylo u světově proslulých, dnes již překonaných diet,“ představuje ji autorka PhDr. Katarína Skybová. Dieta respektuje obvyklé chutě a stravovací zvyklosti Středoevropanů, skládá se z běžně dostupných surovin a upřednostňuje nenáročnou přípravu jídel.„Její základ tvoří zejména kvalitní čerstvé potraviny s dostatečným podílem vody zabezpečující přísun všech živin ve správném poměru,“ doplňuje výživová specialistka.

Nebojte se počítání

„Fresh dieta vychází hubnoucím vstříc tím, že nestaví na počítání kalorií,“ uklidňuje Katarína Skybová. Místo toho potraviny dělí do kategorií aktivátorů, stabilizátorů nebo inhibitorů. „Stačí si tak pamatovat, že aktivátory hubnutí podporují a během diety by měly být preferovány, stabilizátory linii neublíží, ale ani hubnoucího neposunují blíže k jeho cíli, zatímco inhibitorům je nejlepší se při dietě vyhnout,“ doplňuje odbornice.

Tohle jsou aktivátory!

Dodávají dostatečné, ale ne nadbytečné množství energie, kterou organismus dokáže spotřebovat, a neukládá ji formou podkožního tuku:

  • Tekutiny:voda, sodovka, minerální a stolní voda, černý, zelený a bylinkový čaj, černá káva
  • Přílohy:rýže, brambory, celozrnné těstoviny
  • Chléb, pekárenské výrobky, cereální výrobky:všechny druhy celozrnného chleba a pečiva
  • Maso a masné výrobky:všechny druhy libového masa (ryby, drůbež, králík, zvěřina, vepřové, hovězí, telecí maso), šunka a masné výrobky s vysokým podílem masa
  • Mléko a mléčné výrobky:nízkotučné a polotučné mléko, sýry pařené, přírodní, tvarohové, čerstvé a tvrdé sýry (s obsahem tuku do 40 % t. v s.), tvarůžky, zakysané mléčné výrobky bílý jogurt s obsahem tuku do 3,5 %, acidofilní mléko, kefír, podmáslí
  • Zelenina:čerstvá rajčata, okurky, paprika, ředkvičky, listové saláty, čínské zelí, bílé a červené zelí, rukola, polníček, špenát, kapusta, pórek, mangold, čekanka, fenykl, cuketa, baklažán, patison, tykev, mrkev, celer, petržel, kedluben, okra, chřest, artyčoky, květák, brokolice, zelené fazolky, hrášek, mořské řasy, žampiony, houby, cibule, zázvor
  • Ovoce:drobné zahradní a citrusové ovoce, jahody, rebarbora, liči, karambola, broskve, meruňky, nektarinky, brusinky, borůvky, granátová jablka

Jak s tím naložit?

Jídelníček si sestavujte pro každý den podle toho, zda je náročný, odpočinkový nebo netradiční mimo domov. Každou alternativu dieta respektuje. Je potřeba si správně nakombinovat potraviny, a máte vyhráno. „Ze zkušenosti vím, jak jsou recepty důležité, slouží jako odrazový můstek, díky kterému dostanete zásady zdravého vaření tak říkajíc do krve,“ říká Katarína Skybová. Proto pro vás máme jídelníček na jeden lehký pracovní či víkendový den.

Foto: Thinkstock

Brokolicová polévka je jednoduchá a dietníFoto: Thinkstock

Jídelníček na 1 den pro vás!

„Je to klidný den, kdy nic nehoří. Máte čas na sebe, na své koníčky a přátele. Odolat čokoládě a koláčkům není problém, neboť je dnes vše jednoduché.“

  • Snídaně: Volské oko s rajčetem a celozrnným rohlíkem (1 vejce na volské oko, 100 g rajčat, 1 celozrnný rohlík)
  • Přesnídávka: Ananas s mrkví (100 g ananasu, 50 g mrkve, šťáva ze ¼ citronu)
  • Oběd: Brokolicová polévka, pstruh pečený na másle s čerstvým zeleninovým salátem
  • Svačina: Drůbeží šunkové rolky se sýrem cottage a petrželovou natí (50 g drůbeží šunky, 100 g sýra cottage, petrželová nať)
  • Večeře :Žampionový salát se šunkou, mladou cibulkou a červenou čočkou (100 g sterilizovaných žampionů ve slaném nálevu, 50 g dušené šunky, 50 g mladé cibulky, 50 g uvařené červené čočky, sůl, drcený kmín, celerová nať)

Brokolicová polévka

Potřebujete: 300 ml zeleninového vývaru, 150 g brokolice, muškátový oříšek, sůl, mletý černý pepř.

Postup: Do vroucího vývaru vložte umytou a na růžičky rozebranou brokolici. Ochuťte strouhaným muškátovým oříškem a vařte asi 10 minut. Polévku rozmixujete a podle chuti osolte a opepřete.

Pstruh pečený na másle

Potřebujete:150 g pstruha, sůl, drcený kmín, šťávu z ½ citronu, 1 lžičku rostlinného másla, 1 lžíci posekané petrželové natě, plátek citronu na ozdobení.

Postup:Pstruha potřete solí, drceným kmínem a pokapejte citronovou šťávou. Na alobal rozetřete změklé máslo, položte na něj ochuceného pstruha a alobal přeložte a uzavřete. Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 15 minut. Potom alobal otevřete a nechte rybu ještě pět minut dopéct. Hotového pstruha posypte petrželovou natí a ozdobte plátkem citronu.

Pokud byste to s hubnutím tentokrát mysleli opravdu vážně, zkuste si pořídit knihu o této dietě, která v těchto dnech vychází. My vám budeme držet palce, aby se vám pár kilo dát dolů zdravě podařilo! Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám