Článek
Honza a Martin jsou spolužáci z vysoké školy. Ani jeden z nich nevaří každý den, když se do toho ale pustí, stojí to za to! Dneska si pro vás připravili křehkou vepřovou pečeni na černém pivě a medu, kterou doladili šalotkami a rajčaty. Maso se rozpadalo na jazyku a vůně, která se při jejich vaření linula z kuchyně, byla neodolatelná. Připravte si jejich pochoutku o víkendu, chutnat bude každému!
Na 4 porce potřebujete:1,5 kg vepřové pečeně bez kosti, 300 ml černého piva, 100 ml medu, plechovku loupaných rajčat, 5 šalotek, 100 g hnědého cukru, tymián a petržel, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, pečivo k podávání, případně brambory jako příloha
Kombinace piva a medu dodá masu originální nasládlou chuť
Postup: Nejdříve připravte marinádu. Do rendlíku dejte pivo, med a cukr, pomalu směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se množství nezredukuje asi na 2/3. Šalotky oloupejte a nakrájejte na poloviny a dejte je zvolna opékat do hrnce s rozpáleným olejem (použijte takový hrnec, který pak můžete dát do trouby). Maso důkladně osolte, opepřete a přidejte k šalotkám. Opékejte ho jen tak dlouho, aby se stáhlo ze všech stran.
Do hrnce nalejte olej, zahřejte ho a dejte na něj opékat nakrájené šalotky
Maso by mělo být ze všech stran opečené krásně dozlatova
Hrnec pak dejte do trouby a maso pečte na 200 °C asi 20 minut. Pak maso vyndejte a podlejte ho marinádou. Teplotu trouby stáhněte na 160 °C, do hrnce přidejte rajčata a bylinky a vše dejte přikryté péct na dalších 50 minut. Poté maso vyndejte, hrnec dejte na plotnu a omáčku redukujte, dokud nezačne houstnout. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky spolu s pečivem nebo bramborami.
K masu přidejte čerstvý tymián a petržel. Bylinkami nešetřete!
Maso nakrájejte na plátky, přelejte ho omáčkou a ozdobte trochou bylinek
Děláte doma něco na pivě? A na jaký způsob doma pečete vepřovou pečeni?