Hlavní obsah

Chraňte svá prsa před rakovinou!

Foto: shutterstock.com

Nepovažujte samovyšetření za zbytečnéFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám víc než dvacet? Tak i vy jste v ohrožení! Rakovina prsu už totiž není strašákem jen starších žen. Proto se před touto smrtelně nebezpečnou nemocí chraňte a nedejte jí šanci! Naučte se pravidelně vyšetřovat svá prsa. Díky našemu videu budete vědět, jak!

Článek

Zjištění, že rakovinou prsu může onemocnět i velmi mladá žena, mne opravdu vyděsilo. A co víc, tato zákeřná nemoc má u mladých žen mnohem rychlejší průběh. Nádorové buňky se intenzivněji dělí a prorůstají do okolních tkání. Už v průběhu několika týdnů zakládají další ložiska. Tomu všemu se však dá samovyšetřováním prsů předejít!

Jak na to?

Se samovyšetřováním by měla začít každá žena, která oslavila své druhé kulatiny. Tato preventivní technika vám zabere pár minut a provádí se jednou za měsíc. Že se vám nechce, či nemáte čas? Pak mějte na paměti, že těchto pár minut, vám může zachránit nejen krásu, ale hlavně život.

Zde je video, které jsme pro vás natočili v pražském Mamma Help Centru. Olga Růžičková, laická terapeutka, která se podílí mj. na preventivních přednáškách pro školy, vám ukáže, jak na to.

Čas! Spojenec, či nepřítel?

Nenechte se paralyzovat strachem z rakoviny. Mnoho žen se odmítá vyšetřovat, protože, co kdyby se dozvěděly, že „ji” mají. A přitom včasná diagnóza je tolik důležitá. Pokud se budete pravidelně prohlížet, máte možnost nemoc objevit v jejich počátcích. Toto stadium se dá řešit lehkým chirurgickým zákrokem a ani nepodstupujete chemoterapii. Prostě nemusíte přijít o prs, pokud přijdete včas!

Mamograf či ultrazvuk?

Kromě pravidelného samovyšetřování je také dobré naučit se chodit jednou ročně na mamograf či ultrazvuk.

Ultrazvuk se doporučuje ženám do čtyřiceti let. Lépe vyšetří prs, který má v tomto věku ještě hutnější strukturu. Pojišťovna bohužel toto vyšetření nehradí a bude vás stát 300 Kč. Pokud však kontaktujete Mamma Help Centrum, zašlou vám poukázku na slevu 200 Kč (pouze od dubna).

Mamograf je efektivnější pro ženy nad 40 a pojišťovna hradí jednu návštěvu za dva roky všem ženám nad 45. Jinak zaplatíte mezi 500-700 Kč.

Pomožte mamince, babičce

Základem úspěšné léčby je včasné odhalení nemoci. Nejproblémovější je skupina žen ve věku 60-80 let. Ty přicházejí k lékaři s pokročilým nálezem a jejich léčba tedy často bývá neúspěšná. Je pro to zapotřebí, mluvit o tomto problému nejen s mladou dcerou, ale také s vaší matkou či babičkou. Ukažte jim naše video aneb Nenechte tuto nemoc zvítězit!

Reklama

Související témata:

Načítám