Hlavní obsah

Polévky, které zahřejí? Máme hned 3!

Foto: Vlado Kníž

Husté krémové polévky vás zaručeně zahřejíFoto: Vlado Kníž

Reklama

Chcete se zahřát? Není nic lepšího než talíř husté, poctivé, a především chutné polévky. Máte raději rajčatovou, kukuřičnou, nebo z řapíkatého celeru? Máme pro vás recepty na všechny tři!

Článek

Na klasické masové vývary tentokrát zapomeňte. Dnes budeme vařit husté krémové polévky ze zeleniny! Máte rádi rajčata, řapíkatý celer nebo kukuřici? V tom připadě si dnes přijdete na své.

Krémová s řapíkatým celerem

Potřebujete:1 cibuli, 5 stonků řapíkatého celeru, 1 litr zeleninového vývaru, 4 lžíce oleje, bagetu, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 200 ml smetany, sůl a pepř.

Foto: Vlado Kníž

Celeru se nebojte, v polévce je vynikajícíFoto: Vlado Kníž

Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji nechte zpěnit. Přidejte pokrájený řapíkatý celer, nechte zesklovatět, a poté polévkový základ zalijte vývarem. Nechte asi patnáct minut prohřát, dochuťte solí a pepřem a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pak už jen vmíchejte smetanu, nechte probublat. A můžete podávat! Samozřejmě s plátky opečené bagety, posypané parmezánem.

S pečenými rajčátky

Potřebujete: hrst cherry rajčátek, 1, cibuli, 4 stroužky česneku, snítku čerstvé bazalky, 400 ml krájených konzervovaných rajčat, 1 lžíci cukru, sůl a pepř, olivový olej, smetanu ke šlehání na zjemnění.

Foto: Vlado Kníž

Pro zjemnění můžete polévku ozdobit smetanouFoto: Vlado Kníž

Cherry rajčátka omyjte, naskládejte do pekáčku, zalijte olejem a nechte je při 180 stupních asi 25 minut péct. Mezitím uvařte polévku. Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji osmahněte. Přidejte nasekanou bazalku, plátky česneku a minutku prohřejte. Pak do hrnce přidejte konzervovaná rajčata, stejné množství vody (vyplatí se vypláchnout onu plechovku), cukr, sůl, pepř a polévku 15 minut vařte. Kdo chce, může ji zjemnit smetanou. Na talíř vždy dejte pečená rajčátka, zalijte je polévkou a podávejte.

Kukuřičná se slaninou

Potřebujete:200 ml konzervované kukuřice, 50 g anglické slaniny, 1 cibuli, 2 brambory, 150 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 750 ml zeleninového vývaru, olej.

Foto: Vlado Kníž

Ještě jste kukuřičnou polévku nikdy nejedli? Teď je ten správný čas!Foto: Vlado Kníž

Cibuli nakrájejte nahrubo, slaninu na kostičky a opečte je společně na oleji. Do základu přidejte přecezenou kukuřici, na kostičky pokrájené brambory a vše v hrnci asi 5 minut převalujte. Pak základ zalijte vývarem a vařte ho zhruba 15 minut. Dochuťte ho solí a pepřem. Když máte uvařeno, zhruba třetinu polévky dejte stranou a zbytek, tedy větší část, rozmixujte. Do krému pak vyndanou část vraťte zpět, polévku zahustěte smetanou, a můžete podávat.

A na jakou polévku se v zimě těšíte nejvíc vy?

Reklama

Načítám