Hlavní obsah

Chytré triky pro domácnost: Takhle ušetříte za popelnice, drogerii i oblečení!

Foto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Foto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Reklama

Odpad patří k životu. Všichni ho produkujeme, ale stačí udělat pár malých opatření a vaše odpadová stopa bude menší. A jestli vás ekologická stránka zas tolik netrápí, pak ta finanční by vás zajímat mohla.

Článek

Před časem se na scéně objevila Bea Johnson s projektem „Zero Waste“: se zavařovačkou odpadu v ruce tvrdila, že to je vše, co vyprodukuje za celý rok. Neuvěřitelné? Dobře, všechno se nemusí dělat na dvě stě procent a každý není ekologický aktivista. „Nemusíte jít hned do extrému. Stačí používat selský rozum. Nás doma myšlenka nulového odpadu učí přemýšlet v širších souvislostech a uvědomovat si dopady chování. Jde o změnu návyků a ta chvíli trvá. Takže je třeba na sebe netlačit, nehrotit to a spíš si tuhle cestu užívat,“ připomíná Martina Kročilová, blogerka z Love Your Home.

Nejenže pomůžete matce přírodě, ale pocítí to i vaše peněženka. Třeba v Praze se při týdenním odvozu 240litrové popelnice u rodinného domu platí měsíčně 303 koruny, zatímco poloviční objem stojí 186 korun. V ročním souhrnu ušetříte 1404 korun, a to může být jen začátek vaší úsporné odpadové cesty.

1. Odmítejte

Podle hesla nejlepší odpad je ten, který nevznikne, je dobré se zamyslet nad každodenní rutinou. Dejte si na schránku ceduli, že nechcete papírové letáky. V době internetu můžete většinu časopisů číst elektronicky, proto zrušte předplatné nebo je alespoň sdílejte. Ke schránkám v domě dejte krabici na přečtené časopisy a knihy – uvidíte, že rychle zmizí a časem se k vám někdo připojí a naváže na řetězec.

V obchodech odmítejte tašky: nové tričko se vám přece vejde do kabelky. Kupujete si cestou do práce kafe v kelímku? Zkuste si vzít oblíbený hrnek. Na chuti to neubere, na pocitu možná přidá. Podobně i balené jídlo se zavážkou – když to jinak nejde, domluvte se s kolegy a nechte si přinést více porcí najednou (hned bude o nějakou tu tašku méně). V restauraci si neberte brčko a obsluze sdělte, že kávu nesladíte, aby vám nenosila zbytečný cukr.

„Pořiďte si lahev na vodu. Ty plastové nejenže škodí životnímu prostředí, ale ani nejsou vhodné na opakované použití. Vyberte si takovou, která bude nejlépe vyhovovat vašemu životnímu stylu. Může být i zajímavým módním doplňkem,“ doporučuje Michaela Gajdošová z blogu Czech Zero Waste.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

U plastových lahví si všímejte, jestli neobsahují BPA a ftaláty, se skleněnými je to v tomto ohledu jednoduššíFoto: KieferPix, Shutterstock.com

2. Redukujte, snižujte, omezujte

Prostou, ale účinnou radu má Martina Sumbalová z blogu Reduca: „Vezměte si na nákup soupis všeho potřebného, nebudete tak podléhat slevovým akcím a kupovat to, co doopravdy nechcete. Ve skutečnosti ušetříte víc.“

Velmi rychle se po republice šíří „virus“ bezobalových prodejen, takže v každém velkém městě je aspoň jedna (praktickou mapu najdete na reduca.cz). Takzvané suché potraviny si nakoupíte do vlastních krabiček, k tomu přidáte stáčenou drogerii, prací prostředky, krmivo pro zvířata, někdy i pečivo, zeleninu a ovoce. Některé obchody dokonce rozvážejí zboží na kargokole a sklenice nebo dózy si se zákazníky prostě „točí“. Jestli je to pro vás příliš složité, snažte se domluvit s kamarády nebo kolegy a dělat hromadné objednávky na e-shopu – ušetříte tak nejen obaly, ale i poštovné.

3. Používejte znova  

Obrovským tématem je odbourání jednorázových věcí a nahrazení těmi znovu použitelnými. Máte v šuplíku sadu látkových kapesníků od babičky? Nastal jejich čas. Větší než hromada papírových kapesníčků po rýmě však může být měsíční množství dámských hygienických potřeb. Přečtěte si o alternativních cestách a vyzkoušejte menstruační kalíšek nebo látkové slipové vložky. Podobně je to s látkovými plenami u dětí.

Pak jsou tady ještě drobnosti jako třeba balicí papír. Vánoce se blíží, zkuste ho při rozbalování s ohledem na příští použití netrhat. Papírové tašky vydrží ještě více opakování. „Normální“ kartáček na zuby nikam dál nepošlete, ale můžete si buď pořídit recyklovatelný z bambusu, nebo ten vysloužilý odložit k úklidovým prostředkům a využít ho na čištění spár mezi kachličkami či kolem armatur.

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Je to zkrátka praktické – zatáhnout, vysmrkat se a vyhodit, ale s látkovým kapesníkem to jde také, opakovaně a bez zbytečného odpadu Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

4. Recyklujte

Pod pojmem „recyklace“ si většina lidí vybaví jen odnášení plastových lahví do kontejneru pro tříděný odpad, ale recyklovat znamená „znovu užívat jinak“. Martina Sumbalová radí: „Zeptejte se blízkých, najděte charitu v okolí, podívejte se, kde probíhá sběr obnošeného šatstva. Můžete využít stránky jako Nevyhazujto, Letgo nebo lokálních skupinek na sociálních sítích.“ Uspořádejte ve škole bazárek hraček či s kamarádkami domácí „change“ (výměnné) odpoledne oblečení a uvidíte, jaké úlovky získáte.

5. Kompostujte

„Pokud chcete co nejrychleji snížit množství odpadu a ještě nekompostujete, pusťte se do toho. Statistika říká, že až 60 procent směsného odpadu u nás tvoří biologicky rozložitelná složka. Když ji dáte tam, kam patří, máte vyhráno víc než napůl. Můžete kompostovat na zahradě, v komunitní zahradě se sousedy, ale i v bytě díky vermikompostéru. Mrkněte na stránky Kokoza a najděte si spřízněné duše, které vám s kompostováním rády pomohou,“ navrhuje Martina Kročilová.

Využijete některé tipy v denním životě?

Reklama

Související témata:

Načítám