Hlavní obsah

Chytrý muž a hloupá žena. Může takové dvojici vztah vyjít?

Foto: Thinkstock

Velké rozdíly v inteligenci a vzdělanosti se nemusí zejména v dlouhodobém vztahu vyplatitFoto: Thinkstock

Reklama

On je inteligentní, vzdělaný, pracovně úspěšný a zábavný. A jeho partnerka? Nudná, hloupá tuctovka. Taky znáte nějaký takový pár? A také vám vrtá hlavou, co na ní ten muž vidí?

Článek

Takto nevyrovnaných párů je víc, než si myslíte. Jakkoli okolí nechápe, jak daný muž může být se ženou, která není schopna se zapojit do diskusí, které on vede se svými přáteli, případně když se náhodou zapojí, je zřejmé, že neví, o čem je řeč. Buď to přehlíží, nebo mu to dokonce připadá roztomilé.

Jakým mužům takový vztah vyhovuje? A má vůbec šanci na dlouhodobý úspěch?

Otázka výběru

Ano, každý jste ve vztahu s tím, s kým v něm být chcete. Vztahy s méně chytrými, méně vzdělanými či méně pracovně úspěšnými ženami vyhovují velmi často následujícím mužům:

  • Nezdravý vzor v rodině – Představu o tom, jak to má mezi mužem a ženou fungovat, se vlastně učíte od rodičů. Je tedy možné, že podobně nevyrovnaní byli i rodiče daného muže, a on se tak podvědomě snaží vytvořit podobný svazek. Může to být ale i naopak. „Muž, který v rodině prožíval nezdravý vztah s matkou, která mohla být velmi dominantní, až dusící, která vyvolávala svým chování strach a úzkost. Proto si muž nyní hledá ženu, která není téměř vidět a slyšet, jen poslušně miluje,“ vysvětluje rodinná terapeutka Lucie Mucalová z Cloud 9 Institute Brno.
  • Nedostatek sebevědomí – Zní to zvláštně, ale inteligence ani vzdělanost nejsou zárukou zdravého sebevědomí. „Někdy velmi inteligentní lidé sami sobě vnitřně nevěří, a proto mají snahu vše kontrolovat, protože kontrola zamezí nečekaným situacím, ve kterých jsou nejistí. A lépe se samozřejmě kontrolují méně inteligentní a informovaní lidé, a tak si nejistí muži mohou podvědomě hledat takové ženy,“ říká kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.
Foto: Thinkstock

Každý potřebuje s partnerem či partnerkou splynout i mentálněFoto: Thinkstock

  • Je sebestředný– Někteří muži potřebují být opravdu neustále na výsluní, být středem vesmíru. „Potřebuje vynikat v každém prostředí, ženu má jen vedle sebe. Bere ji jako matku svých dětí, někoho, kdo mu doma vytváří příjemné prostředí. Žena k němu vzhlíží, dýchá pro něj a někdy i za něho. Bývá zde časté upozaďování ženy, ona přece není důležitá, její muž je někdo,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Zdravě sebevědomý a vyrovnaný muž by ale s takovou partnerkou nevydržel. Vždy bude vedle sebe chtít mít rovnocenného partnera, který bude mentálně i emočně odpovídat jeho nastavení.

Vztah bez respektu?

Zdravý a fungující vztah by měl být založen na vzájemném respektu, na tom, že si jeden druhého váží. Jak si ale může takový muž vážit ženy, která je spíš zdrojem trapasů a úsměvných situací? „Může samozřejmě oceňovat svou ženu za jiné věci, třeba za to, že udržuje teplo rodinného krbu, je dobrou matkou a podobně,“ vysvětluje Kateřina Matláková.

Foto: Thinkstock

Jsou ale i muži, kterým ne příliš chytrá žena vyhovuje, naopak by vedle sebe rovnocennou partnerku nesnesliFoto: Thinkstock

Přesto z dlouhodobého hlediska není v silách takové ženy svého muže uspokojit. „Ten muž bude beztak prahnout po komunikaci, která bude odpovídat jeho kvalitám. Svou potřebu mentálního splynutí ale bude pravděpodobně uspokojovat jinde,“ varuje Kateřina Maltáková. Nemusí to samozřejmě hned znamenat, že si najde milenku s nadprůměrným IQ, možná si vystačí s okruhem podobně inteligentních přátel a známých. Ale dávat za to ruku do ohně by se nemuselo vyplatit.

Nepříjemně se ale po čase může cítit i ta žena. „Pokud muž dlouhodobě vyniká a vše se točí kolem něj, mnohdy nevnímá potřeby své ženy,“ varuje Lucie Mucalová. Jsou ale samozřejmě případy, kdy podobný svazek naplňuje oba jeho aktéry a ti spolu mohou být dlouhodobě šťastní.

Znáte nějaký takový pár? Myslíte, že jim to opravdu může vyjít?

Reklama

Načítám