Hlavní obsah

Cibule: Právě teď je čas ji vysadit!

Foto: Veles Studio, shutterstock.com

Na to, jak je cibule vynikající a mnohostranně využívaná plodina, je její pěstování až podezřele jednoduché :-)Foto: Veles Studio, shutterstock.com

Reklama

Jste bez zahradnických zkušeností? Jezdíte na chalupu jednou za týden? Nebo máte jen balkon? Pěstujte cibuli. Potřebuje málo a obejde se bez vaší pravidelné pomoci. Mrkněte, jak snadno k ní přijít.

Článek

Cibuli potřebujete v kuchyni skoro pořád. Na omáčkový základ, do polévek i do salátů. Ač si můžete českou cibuli, šťavnatou a říznou, koupit na farmářských trzích nebo u soukromých zemědělců, není nad vlastní zásoby. Cibuli zvládnete i jako začátečník. Je nenáročná. Docela samorost.

S lidstvem jde cibule od nepaměti. Bez nadsázky. Zaznamenaly ji hliněné tabulky Sumerů, egyptské papyry a píše se o ní také v Bibli. Římští zemědělci mluvili o cibuli jako o perle. Že cibule není jen zelenina, ale také lék, potvrzuje i věda. Obsahuje vitamin C, vitaminy B1 a B2. Z minerálních látek hlavně draslík.

Cibuli pěstujte ze sazeček

Foto: Niran Phonruang, shutterstock.com

Sazečka musí vykukovat nad půduFoto: Niran Phonruang, shutterstock.com

Jestli jste na cibuli ve svém zahradnickém plánu zapomněli a na záhonech vám už nezbývá příliš místa, zapíchejte sazečky kolem záhonů. Vytvoříte si tak krásný a přirozený lem záhonů. Cibule se snáší s téměř všemi plodinami. Rozumí si hlavně s mrkví. Obě rostliny se vzájemně podporují a ochraňují se před chorobami. Cibuli můžete zapíchat mezi řádky, pokud jste rozestupy udělali dostatečně velké. Dobře vám poroste vedle salátu nebo ředkviček, které stejně během jara sklidíte.

Práci usnadní netkaná textilie

Znáte černou netkanou textilii, kterou používáte například při pěstování jahod? Využijte ji i pro pěstování cibule. Pořídíte ji v zahradnictví. Vyberte si silnější textilii, protože slabší se snadno trhá a vydrží vám jen jednu sezonu. Natáhněte ji na připravené záhony a zafixujte speciálními úchyty, které pořídíte také v zahradnictví.

Pomoci vám mohou i cihly nebo kameny. Do natažené textilie dělejte ostrým nožem křížky, do nichž vsadíte cibulky. Připravujte si je tak akorát velké, aby se vám dobře sázelo. Dejte pozor na potrhání textilie.

Zdá se vám to jako příliš práce? Naopak, netkaná textilie vám práci ušetří. Vyhnete se pravidelnému okopávání cibule a pletí. Sice sem tam plevel proroste i textilií, ale bude ho o poznání méně než na běžných záhonech. Černá netkaná textilie také přitahuje sluneční paprsky a rostliny ochraňuje i před některými chorobami.

Foto: Lucky Business, shutterstock.com

Cibuli je dobré občas vyplítFoto: Lucky Business, shutterstock.com

Zásady pěstování cibule

Abyste na konci sezony sklízeli skvělou cibuli, dodržujte několik jednoduchých zásad.

  • Cibule má ráda hlinito-písčitou půdu a slunné stanoviště. Je to plodina nenáročná. Rozhodně se vyhněte přímému hnojení. Vysazujte ji do půdy, kterou jste obohatili kompostem nebo rozumnou mírou hnoje na podzim.
  • Sazečky cibule se sází do takzvaného sponu, kdy jsou řádky široké asi 12 až 15 centimetrů a jsou od sebe vzdálené asi 10 až 12 centimetrů.
  • Práci vám usnadní sázecí kolík, kterým budete dělat do půdy dírky. Pokud ho nemáte, vezměte si na pomoc alespoň kousek dřívka. Sazečky vysazujte asi na prst hluboko.
  • Cibuli nezalévejte. Půda je na jaře sama dost vlhká. A cibule je náchylná na přemokření, může potom uhnívat. Zalévat nemusíte ani přes léto, pokud není vyloženě velké sucho. Proto si můžete cibuli vysadit i na chalupu, kam jezdíte jednou za čas.
  • Pokud pěstujete cibuli bez netkané textilie, pravidelně vytrhávejte plevel. Po dešti můžete půdu načechrat, aby lépe dýchala.

Sklízejte, když si nať lehá

Když na sklonku léta začne cibulová nať žloutnout a lehat, dává vám znamení, že je čas na sklizeň. Za suchého počasí vytáhněte cibuli opatrně z půdy, rozložte ji do jedné vrstvy v bedýnkách nebo svažte do copů a nechte proschnout. Skladujte v bednách nebo proutěných koších na suchém a chladném místě.

Cibuli můžete pochopitelně sklízet a zpracovat v kuchyni i přes léto, kdy má ještě zelenou nať. Tu nevyhazujte. Nasekejte ji třeba do salátů nebo pomazánek.

Tak co, zkusíte to? Držíme vám palce!

Reklama

Související témata:

Načítám