Hlavní obsah

Čínský kalendář: Nový rok ve znamení zemského Vepře

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Reklama

Dnešním dnem skončil starý lunární rok zemského Psa a vládcem většiny roku 2019 se podle čínského kalendáře stává zemský Vepř. Co nám přinese do života?

Článek

Lunární kalendář se od našeho západního dosti liší, i proto nastává nový rok teprve dnes, 5. února, a nebude trvat celý rok, ale pouze do 24. ledna 2020, kdy Vepře vystřídá Krysa. Přesto Vepř ovládne většinu roku 2019. Co to pro nás znamená a jaký tento rok bude?

Hlavně s rozumem

Znamení Vepře vyniká tím, že stojí nohama pevně na zemi, není žádný snílek a fantasta, právě naopak. Vepři jsou praktičtí a rozumní, a právě tímto směrem ovlivní i životy nás všech. To je navíc podpořeno také zemským živlem, který roku 2019 vládne. Následující období tedy nebude přát ukvapenosti a rychlému rozhodování ani riskování, ale právě naopak souvislému a dlouhodobému úsilí a pečlivě promyšleným krokům.

Než se tedy do něčeho pustíte, nejdřív zvažte všechna možná pro a proti. Nevrhejte se do věcí bezhlavě, protože tenhle přístup se vám nevyplatí.

Rozumné nastavení roku Vepře způsobí, že se vám do náhlých kroků ani chtít nebude. Letos svůj život asi od základů nepřekopete. Naopak se ale na změny v letech následujících můžete připravit, protože v tom tkví Vepří silná stránka.

Šetřete a stavte základy

Rok zemského Vepře by se dal nazvat také rokem hnízdění. Vepř přeje zabydlování a usazování všeho druhu. Pokud jste se nedávno stěhovali, vězte, že si na nové místo zvyknete pěkně rychle. Stejně tak vám Vepř pomůže se šetřením. Je to znamení hodně materiální, obrací každou korunku, a tak jeho vibrace ovlivní také vaši touhu nezřízeně utrácet. Nebude nijak složité trochu si utáhnout opasky a nakládat s penězi poněkud šetrněji, letos můžete hodně ušetřit.

Zemský Vepř navíc přeje investicím, co letos „zasejete“, mnohokrát se vám vrátí. A to nejen doslova, když se budeme bavit o penězích, ale i obrazně ve všech oblastech života. Pořád platí: hlavně používat hlavu. Základy čehokoli, které letos položíte, ať už půjde o nové pracovní výzvy, nové vztahy či životní návyky, budou stabilní a bude se z nich dobře vycházet. Stejně tak ale bude těžké zbavit se letos zavedených zlozvyků.

Práce rukama

Z kariérního hlediska budou vzkvétat všechny pozice, na kterých se pracuje rukama. Nemusí ale vůbec jít nutně jen o bezmyšlenkovité manuální činnosti, ale například i o umělecká řemesla a různou jinou rukodělnou tvorbu. Nejspíš letos pocítíte nutkání vrátit se tak trochu ke kořenům a skutečně něco vytvářet, nejen datlovat písmenka do počítače nebo abstraktně obchodovat s něčím, co jste nikdy nedrželi v ruce.

Zkuste na najít na rukodělnou práci prostor alespoň ve volném čase, ať už se vrhnete na pečení, zahradu nebo třeba opravování starých aut. Brzy zjistíte, že nic není lepší než držet svůj výtvor pevně v rukách.

Foto: S_L, Shutterstock.com

Zemitý Vepř nás bude nutit tvořit něco rukamaFoto: S_L, Shutterstock.com

Klid a mír

Na poli vztahů zavládne pod patronátem Vepře mírumilovná pomalost. Vepř není zrovna vášnivé a horkokrevné znamení, jak už je asi jasné. I proto budou vztahy spíš poklidně plynout než se zmítat na rozbouřeném moři emocí. Letošek bude také rokem smíření a uklidnění, i ti, kteří si přísahali, že už se nikdy neuvidí, budou alespoň trochu obměkčeni.

Na druhou stranu je to s Vepřem trochu komplikované, co se týká navazování vztahů nových. Tento rok nebude zrovna přát odvážnému počínání, spíše naopak, Vepř má tendenci chovat se poměrně zpátečnicky a zbytečně opatrně. Budete muset aktivně bojovat za společenské kontakty, protože to bude vás i všechny ostatní spíše držet doma.

Znamení zemského Vepře přináší uklidnění, pomalejší tempo a promyšlená rozhodnutí. Berte letošní rok jako přípravu na další dobrodružství, které přijde se znamením Krysy.

Těšíte se na nastávající lunární rok? Co od něj očekáváte?

Reklama

Související témata:

Načítám