Hlavní obsah

Čištění zubů větvičkou: Úlet, nebo skvělá věc? Odborníci mají jasno

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Úsměv spolehlivě prozradí, zda to s péčí o chrup myslíte vážněFoto: Zoom Team, Shutterstock.com

Reklama

Čistit si chrup větvičkou ˜vám možná připadá jako z nouze ctnost Robinsona Crusoea. Přírodní zubní kartáčky používají lidé v Africe i Orientu už tisíce let. U nás jde o novinku. Co na ni říkají odborníci?

Článek

Přírodní kartáčky se dají sehnat pod celou řadou názvů, jako jsou například Siwak, Miswak či Yoni. Údajně by měly ústní dutinu vyčistit mnohem lépe než klasické plastové, které používá většina z vás. Náhodným sběrem klacíků v parku si ale moc nepomůžete. Antibakteriální účinky byly totiž prokázány u rostliny s názvem salvadora perská, která je rozšířená v Africe a v Asii. K nám se tedy musí dovážet.

Co prý všechno dokáže

Kartáček z větvičky šetří přírodu hned několikrát. Kromě toho, že je stoprocentně rozložitelný, není k jeho použití potřeba voda ani pasta. Před prvním čištěním se z jednoho konce větvičky odstraní asi čtyři milimetry kůry, odhalená vlákna se poté doporučuje jemně kousat a na závěr si jimi šetrně projet celou ústní dutinu.

Výrobci i některé studie slibují, že pravidelné žvýkaní klacíků mimo jiné působí jako prevence proti zubnímu kazu, neutralizuje nevábný dech, vyrovnává pH v ústech, odstraňuje bakterie, a dokonce má bělicí účinky.

Foto: Mohd KhairilX, Shutterstock.com

Větvička salvadory perské coby netradiční zubní kartáčekFoto: Mohd KhairilX, Shutterstock.com

Co na to odborníci?

Laboratorní testy sice prokázaly, že salvadora perská obsahuje řadu pro chrup prospěšných látek, jakou jsou fluoridy, vápník, vitamin C, fosfor, chloridy či flavonoidy, ale čeští odborníci jsou zatím dost skeptičtí.

Dentální hygienistka Lenka Berkiová s účinky Siwaku nebyla spokojená vůbec. „Vyzkoušela jsem ho a navzdory pro mě velmi nepříjemné chuti jsem si s ním vydržela čistit zuby hodně dlouho. Poté jsem použila plakovou tabletu, která odhaluje místa, kde nebyl plak dostatečně odstraněn. Výsledek provedené hygieny rozhodně nebyl stoprocentní, ale spíš 45procentní, takže za sebe ho rozhodně nemohu doporučit,“ popisuje svou zkušenost. Právě neobvyklá chuť je dalším specifikem této netradiční péče o ústní dutinu, a ne každý si na ni zvykne.

K vyčištění krčků

Ani dentální hygienistka Monika Sojková z Dentální kliniky Jan Stuchlík nepovažuje takový kartáček za vhodný pro každý den. „Vyzkoušela jsem ho, ale ve své praxi ho nevyužívám. Nemá dostatečně měkké štětiny, které čistí sulcus, tedy žlábek, u každého zubu, což společně se správnou technikou pomáhá udržet zdravý závěsný aparát zubu,“ říká.

Foto: TwilightArtPictures, Shutterstock.com

Klacík na péči o chrup a dutinu ústní má své příznivce i odpůrceFoto: TwilightArtPictures, Shutterstock.com

Určité využití by ale větvička salvadory perské podle Moniky Sojkové mít mohla. „Na pravidelnou denní hygienu bych tento kartáček kvůli tvrdosti vláken a tvaru hlavičky nedoporučila, ale právě díky těmto parametrům se s ním dají ošetřit krčky jednotlivých zubů, protože kopíruje tvar korunky a žlábku. Na dočištění se tedy může hodit,“ dodává.

Zamítavé stanovisko zaujímá i další dentální hygienistka Pavlína Třísková, která se obává zejména přílišné tvrdosti. „S přírodními kartáčky zatím nemám zkušenost, ale podobou bych je skoro přirovnala k jednosvazkovým. Nevím, jak hodně jsou vlákna té větvičky tvrdá, ale pokud je to podobné jako u jednosvazkových kartáčků, tak bych se ji bála používat na dásně, jelikož může časem obnažovat zubní krčky,“ vysvětluje.

Někteří si účinky pochvalují

Přírodní zubní kartáčky vzbuzují různorodé názory. Zatímco oslovení odborníci je vzhledem k výše uvedeným důvodům k pravidelnému použití spíše nedoporučují, existuje i široký zástup jejich příznivců.

Kartáček Yoni si pochvaluje čtenářka Mia Karmínová. „Potíže, které jsem měla dříve, díky němu ustoupily. Zubařka mě při poslední návštěvě za perfektně vyčištěné zuby dokonce pochválila, čímž mi vyrazila dech. Přestaly mi krvácet dásně a neobjevil se žádný nový kaz. Přitom dříve jsem je měla při každé návštěvě,“ podělila se o svou zkušenost.

Co na to říkáte? Vyzkoušeli byste takový kartáček?

Reklama

Související témata:

Načítám