Hlavní obsah

Čistí játra, zmírňují Parkinsona a hubí bacily! Slyšeli jste už o zázračných adaptogenech?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

S následky hektického životního stylu se dá vyrovnávat různými způsoby. Pokud upřednostňujete přírodní cestu, mohly by vás zaujmout adaptogeny.

Článek

Je to jednoduchá matematika. Když je organismus odolnější, snáze zvládne zátěž. Ať už jde o stres, vyčerpanost, infekce, civilizační choroby, zotavování po nemoci či lékařském zákroku nebo třeba fyzickou námahu. A právě v tom pomáhají adaptogeny. S nimi se příjemněji „proplouvá“ životem.

Co to vlastně je? 

Obecně se jako přírodní adaptogeny označují některé rostliny a houby. Co je pro ně typické? Slibují mnohostranné působení, podporují nespecifickou obranyschopnost organismu a mají být prosté nežádoucích vedlejších účinků. Patří sem ženšen pravý, ženšen pětilistý, vitánie snodárná, klanopraška čínská, rozchodnice růžová, maralí kořen, pazvonek chloupkatý, eleuterokok ostnitý, šišák bajkalský, bazalka posvátná a další. Z takzvaných medicinálních hub se do skupiny adaptogenů zařazuje například lesklokorka lesklá, hlíva ústřičná nebo housenice čínská.

Následující tipy berte jako ochutnávku, každý adaptogen totiž nabízí široké spektrum účinků.

Foto: Profimedia.cz

Vitánie snodárná uklidňuje a přispívá k dobrému spánku Foto: Profimedia.cz

Na vyčerpanost, stres i alergie 

„Například klanopraška čínská ochraňuje játra tím, že působí na jejich pročišťování, a také posiluje horní dýchací cesty v chladném období. Je vhodná i při vyčerpanosti organismu a po dlouhodobých nemocech,“ říká Jarmila Podhorná z bylinářské společnosti Naděje. Na stres mimo jiné zabírá vitánie snodárná, která eliminuje stavy úzkosti, napětí a únavy. S vitánií se vám bude lépe spát, pozitivně působí při chronických zánětech i chudokrevnosti. Bazalka posvátná mírní projevy alergií a astmatu, podporuje vykašlávání, zlepšuje prokrvení a snižuje hladinu cukru v krvi.

Foto: Profimedia.cz

Imunitní systém podpoří i bazalka posvátná, jedna ze základních bylinek ajurvédy. Využívá se i v thajské kuchyniFoto: Profimedia.cz

Na tlak i na nervy 

Zkracovat rekonvalescenci a urychlovat hojení lze i díky rozchodnici růžové. Ta rovněž funguje jako přírodní pomoc proti stresu (prý ještě účinněji než ženšen), na únavu a podrážděnost. Také zlepšuje sluch a má zmírňovat projevy Parkinsonovy choroby. Významný antioxidant ženšen pětilistý posiluje nervový systém, imunitu a funkci mnoha orgánů (často se uvádějí pohlavní, nejde však jen o ně). Zajímavý je vliv na krevní tlak, který harmonizuje podle potřeby: vysoký snižuje a nízký zvyšuje.

„Na snížení vysokého krevního tlaku spolehlivě zabírá také šišák bajkalský. Může se využívat i jako sedativum při neuróze, je užitečný při přepracovanosti. Nezanedbatelné jsou jeho účinky na podporu kvalitu kůže, snižuje pocit svědivosti při kopřivkách a ekzémech,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Foto: Profimedia.cz

Rozchodnice růžová má žluté květy. Existují různé domněnky, odkud pochází název růžová. Jedna z nich říká, že bylinka voní po růžíchFoto: Profimedia.cz

(Ne)známé houby 

Nejtradičnějším houbovým adaptogenem je lesklokorka lesklá (reishi), která mimo jiné pozitivně ovlivňuje záněty. Hodně studií spojených s lesklokorkou se věnuje protinádorovému působení, totéž platí i pro jiné medicinální houby.

Jedním z dobře prozkoumaných podporovatelů obranyschopnosti je betaglukan, který se nachází například v hlívě ústřičné. „Zjednodušeně můžeme říci, že imunitě pomáhá tak, že v těle aktivizuje imunitní buňky makrofágy, které pohlcují cizorodé objekty – bakterie a viry zodpovědné za onemocnění – a kromě toho rozpoznávají a ničí poškozené buňky,“ vysvětluje Adrián Doboly z biotechnologické laboratoře Natures.

A housenice čínská? Patří mezi antioxidanty, má protizánětlivé účinky, prospívá při ekzémech, podporuje dýchací cesty, pomáhá při doléčování po úrazech…

Foto: Profimedia.cz

Lesklokorka lesklá patří do skupiny takzvaných medicinálních hubFoto: Profimedia.cz

Jak je užívat 

Zmiňované adaptogeny jsou běžně k dostání v různých formách (často kapsle a tinktury). A pokud jste trpěliví, můžete si některé z nich zkusit vypěstovat sami. Třeba vitánie snodárná nepotřebuje extra péči a v květináči ozdobí váš interiér. Má ráda slunce, od jara do podzimu jí prospěje letnění třeba na balkoně. Z ní zužitkujete nať i kořeny (oboje na odvar nebo z kořenů vyrobte tinkturu). Ženšen pětilistý také můžete mít doma nebo i na zahrádce, jeho lístky jsou bezvadné do salátů nebo je jen tak uždibujte, opět si lze z nich připravit čaj, případně je nasušit. A hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat v polyetylénových pytlích – co nesníte čerstvé, to si usušíte.

Foto: Archiv

Lístečky ženšenu pětilistého mají zajímavou chuť, někomu můžou připomínat salátovou okurkuFoto: Archiv

Adaptogeny představují pomoc z přírody. A co pro svou psychickou a fyzickou kondici děláte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám