Hlavní obsah

Citron nejen k pití: Jak prospěje pleti, vlasům i nehtům?

Foto: Admiral, Shutterstock.com

Foto: Admiral, Shutterstock.com

Reklama

Na kosmetickou poličku si vedle oblíbeného krému postavte obyčejný citron. Vaší kráse prospěje doslova od hlavy až k patě.

Článek

Na podzim je důležitý pro imunitu, voda s citronem je geniální při hubnutí, vyčistíte a provoníte s ním každý kout domácnosti. Pečovat ale dokáže i o pokožku, vlasy nebo nehty. Zařaďte zapomenuté triky vašich babiček do své každodenní péče o krásu.

1. Paty jako od pedikérky

Kupte si co největší citron, rozřízněte ho napůl a vymačkejte všechnu šťávu, ale ať co nejméně poškodíte dužinu. Obě poloviny pak nasaďte na paty, navlékněte nohy i s citronem do teplých ponožek a nechte působit minimálně hodinu, klidně ale celou noc. Ráno opláchněte, ztvrdlá kůže by měla být pryč, praskliny méně zarudlé. Můžete si dopomoct peelingem nebo jemnou pemzou, poté nohy důkladně osušte a promastěte krémem nebo olejem.

2. Citronem proti celulitidě

Citrusy neutralizují v těle volné radikály a zvyšují přirozenou produkci kolagenu. To prospívá pokožce celkově, nejvíc vidět to ale bude na místech s hrbolkatou celulitidou. Užívejte citronovou šťávu vnitřně, protože pomáhá vyplavovat toxiny, hodí se ale i k masáži postižených partií.

3. Prozáří vlasy 

Citrony jsou plné vitaminu C, antioxidantů a dalších živin, které vašim vlasům náramně prospějí. Můžete je oplachovat (stačí šťávu z citronu rozmíchat ve vlažné vodě, přelít směsí vlasy, nechat pět minut působit, pak opláchnout) nebo si připravit masku (šťávu z půlky citronu smíchejte s vajíčkem a lžící olivového oleje, vmasírujte do vlhkých vlasů a po dvaceti minutách opláchněte). To dodá vlasům lesk.

Citron pomáhá i proti lupům, je dobrý na mastící se vlasy, zpevňuje a podporuje jejich růst. Navíc umí chránit kůži před záněty a mykózami, nebojte se tedy domácí kúru vmasírovat i do kůže.

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Citron pomáhá proti lupům a vyživuje vlasyFoto: All kind of people, Shutterstock.com

4. Pleť bez vrásek

Vitamin C je stálicí kosmetických přípravků pro zralou pleť. „Potlačuje tvorbu vrásek a udržuje pleť projasněnou a pružnou. Dále pomáhá při hojení ranek, eliminuje tvorbu pigmentových skvrn tím, že snižuje produkci melaninu, a zesvětluje pleť. Celkově přispívá k regeneraci,“ vysvětluje dermatoložka Iva Obstová z Medicom Clinic.

Přidejte pár kapek do vašeho běžného krému, nebo si připravte pleťovou masku z medu, vloček, olivového oleje a pár kapek citronu. Na pleť naneste na dvacet minut, pak opláchněte.

5. Vyčistí póry

Citrony jsou přirozeně antibakteriální, poradí si se zanícenými pupínky i póry ucpanými mazem a nečistotami. Smíchejte šťávu z citronu v poměru 1 : 3 s kokosovou vodou nebo šťávou z aloe vera a používejte jako běžné pleťové tonikum.

Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Citronovou šťávu lze používat na aknózní pleť jako tonikumFoto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

6. Zlepší náladu

Čerstvá vůně citrusů je prý zaručený recept na štěstí. Jedna japonská studie prokázala, že stačí deset minut čichat k citrusům, a budete mít lepší náladu, která vám vydrží minimálně půl hodiny.

Vyrobte si z citronu podle našich návodů domácí osvěžovač vzduchu ve spreji, vůni na toaletu nebo zvlhčovač vzduchu. Vůně citrusu ve vás podvědomě probudí pocit svěžesti, čistoty i lepší koncentrace.

7. Přírodní peeling rtů

Lžičku třtinového cukru zakápněte několika kapkami citronu a máte skvělý peeling na rty. Stačí nanést, promasírovat a opláchnout.

8. Na pigmentové skvrny

Trápí-li vás pigmentové skvrny, smíchejte dvě lžíce jedlé sody, dvě lžíce třtinového cukru a ¼ šálku citronové šťávy, promíchejte a aplikujte na postižená místa. Po deseti minutách omyjte vlažnou vodou.

Tuto směs určitě vyzkoušejte i na ztmavlou pokožku na loktech, kolenou nebo v podpaží. Vitamin C a kyselina citronová ji zesvětlí a prozáří.

9. Konec lámání nehtů

Potřebujete olivový olej a pár kapek citronové šťávy – promíchejte a do směsi namočte nehty nebo tekutinou dobře promasírujte lůžko nehtu i okolní kůžičku. Kůže bude hladší, zmizí zarudlé záněty, nehty se zbaví zažloutlého tónu a při pravidelné péči budou silnější.

Bělení zubů raději nezkoušejte

Citron se v minulosti používal k bělení zubů nebo rozpouštění zubního kamene. Jenže naše babičky nevěděly, co víme dnes: že spolu s plakem se naleptává i samotný zub.

„Zuby nejsou rychlovarná konvice, abyste je čistili kyselinou citronovou, protože si poleptáte sklovinu a následně tím pak nevratně poničíte chrup,“ varuje zubař Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Reklama

Související témata:

Načítám