Hlavní obsah

Citron: Vypere, vyčistí, vydezinfikuje. Nevěříte?

Foto: Thinkstock

Tolik zkoušek, nákupů, přípravků a přitom stačí otevřít ledničkuFoto: Thinkstock

Reklama

Nezapomněli jste koupit citrony? Pokud ano, rychle to napravte, budete je totiž potřebovat. Ne, nebudeme vás učit vařit čaj, ale nabízíme pár tipů pro čistou domácnost. Zkuste teď zapomenout na kupované čisticí prostředky, které máte v koupelně nebo pod dřezem – opravdový poklad se pravděpodobně nachází ve vaší lednici.

Článek

Citron! Díky vysokému obsahu kyselin působí stejně jako silné antibakteriální, deodorační, bělicí a dezinfekční prostředky. Ale dokáže i něco víc - domácnost totiž nezatíží dalšími chemikáliemi, což se o kupovaných prostředcích říci nedá. Takže vzhůru do práce.

Konec zapáchajícímu odpadu

I když odpady pravidelně čistíte, nevyhnete se tomu, že z nich cítíte nepříjemný zápach. Můžete do nich nalít ocet, jak to dělávaly už naše babičky, ale ten vám byt taky zrovna neprovoní. Nastrouhejte kůru z citronu nebo klidně půlku menšího citronu rozdrťte elektrickým sekáčkem na kaši, nasypte do odpadu a prolijte horkou vodou. Pak už si jen počkejte na příjemnou vůni. Jestli jste vybavené drtičkou odpadu, nemusíte nic sekat ani strouhat, prostě vložíte kůru nebo plátky citronu do odpadu, zapnete teplou vodu a otočíte knoflíkem. Jakmile přestanete drcení slyšet, máte hotovo.

Rozzáří vodovodní baterie

Čistá citronová šťáva snadno propluje i do těžko dostupných míst a rozpustí usazené a zaschlé zbytky mýdla a mastnoty. Je výbornou pomůckou pro zanesené baterie zevnitř, dá se ale využít i na povolování všelijakých kovových ložisek a podobně. Pro lesk a čistotu povrchu baterií vytvořte směs vody a citronu, naneste ji a nechte asi 5 minut působit, pak jen omyjte a budete překvapeni, jaký dostane baterie šmrnc.

Foto: Thinkstock

Překvapivý pomocník pro čistou kuchyň i koupelnuFoto: Thinkstock

Vydezinfikuje mikrovlnou troubu

Ať už v mikrovlnce ohříváte, pečete nebo vaříte, všechny pachy se v ní mísí a zalézají kamsi do jejích útrob. Časem z ní ucítíte divný zatuchlý závan, a to je právě čas použít citronovou dezinfekci. Naplňte misku nebo hrnec, který běžně používáte do mikrovlnky, horkou vodou a vložte do něj na tenké plátky nakrájený citron. Zapněte troubu na nejvyšší výkon a po dobu jedné minuty vařte. Kyselina citronová zabije bakterie, zatímco teplo zafunguje jako zvlhčovač vzduchu, aby se uvolnily nechutné pachy a mastnoty z jídla. Poté troubu umyjte a vytřete dosucha.

Odstraní mýdlové stopy

Snad nikde nejsou vidět víc než na dveřích sprchového koutu. Místo toho, abyste je drhli abrazivním chemickým prostředkem, vyzkoušejte náš další tip. Vymačkejte šťávu ze šesti citronů a nalijte ji do stříkací lahve. Kyselina citronová zde působí jako změkčovadlo a rozpustí nejen mýdlové skvrny, ale i zaschlé kapky tvrdé vody. Díky jejím antibakteriálním a antiseptickým vlastnostem bude celý prostor i dezinfikován.

Provoní prádlo

Po sportu nebo těžké dřině je z oblečení cítit zápach potu. Prací prášek a máchadlo to jistě vyřeší, ale zkuste místo máchadla použít citron. Přidejte jen jednu čajovou lžičku citronové šťávy do pracího prostředku a prádlo běžným způsobem vyperte. Budete překvapení, jak prádlo zavoní.

Foto: Thinkstock

Přestaňte se trápit každodenním mytím, postřikováním a lamentováním, zkuste citronFoto: Thinkstock

Usnadní mytí oken

Čtyři polévkové lžíce citronové šťávy smíchejte s půl litrem vody a dostanete účinný přírodní čistič na okna. Výkonná kyselina citronová rozpouští špínu, mastnotu a kapky od deště, takže vaše okna umyjete jedna báseň a bez šmouh. Pokud bude třeba doleštit, postačí vám novinový papír.

Vyčistí těžko přístupná místa

Udělejte si kašičku z citronové šťávy a boraxu (tetraboritan sodný je bílý prášek, který zakoupíte v každé drogerii v 500g balení za asi 25 korun). Stačí vzít kartáček na zuby, nanést kašičku a uvidíte, že už nebude problém vyčistit například spáry mezi dlaždicemi nebo místa kolem odpadů. Tahle vonící směs je prostě ideální na všechna zlá zákoutí.

Důkladně vyčistí a vydezinfikuje kuchyňské prkénko

Pokud chcete používané prkénko vyhodit jen proto, že už je ošklivě flekaté, zabrzděte a věřte citronu. Vezměte půlku citronu a šťávou potřete celý povrch prkénka. Nechte ji asi 10 minut absorbovat a uvidíte, jak skvrny zmizí a prkénko bude jako nové. Navíc se zbavíte i všech bakterií, které sice nejsou vidět, ale drží se ve všech rýhách. Tento způsob čištění je vhodný nejen na dřevěná, ale i plastová prkénka. Určitě by se našly i další způsoby použití, co třeba dřevěné osahané zábradlí?

Ruční mytí nádobí

Je to nepříjemné, a stane se, že potřebujete mýt nádobí a jaksi není čím. Když vám dojde přípravek na nádobí, vezměte plátek citronu a posypte ho jedlou sodou. Jednoduše s tím nádobí potírejte a uvidíte, jak se mastnoty před očima rozpouštějí a hrnce i pánve získají krásný lesk. Další výhoda je, že vaše ruce budou jemné a voňavé! Vidíte, že sílu citronu oceníte i v péči o pokožku: viz Netrapte se pihami. Zbavte se jich!.

Chránit životní prostředí je dnes nutností

Začít není nikdy pozdě, a jak říká ekoložka Jana Ježdová: „Přírodní čisticí prostředky jsou mnohem bezpečnější jak pro člověka, tak pro životní prostředí. Nikdo však ve třetím tisíciletí netvrdí, že nejlepší by bylo vrátit se k valše a neckám, stačí se jen porozhlédnout po ekologicky šetrných alternativách, které jsou přátelské nejen k přírodě a vašemu zdraví, ale také k vašemu prádlu, domácnosti a v nemnoha případech také k vaší peněžence.“

Pokud vás citrony oslovily, můžete se o jejich čisticích schopnostech dočíst také ve článcích Nejšpinavější místo v bytě je kuchyň! a Vodní kámen v kuchyni i v koupelně. Zbavte se ho!.

Reklama

Související témata:

Načítám