Hlavní obsah

Citrusy a zdraví: Jak prospívají a kdy je radši vynechat?

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Mandarinky, pomeranče, citrony, limetky, grepy… Exotické pestrobarevné ovoce nesoucí společné označení citrusy si většina z vás jako první spojí s vitaminem C a příznivým vlivem na imunitu. Ve skutečnosti mají výhod mnohem více, ovšem s jejich konzumací se pojí i jistá rizika.

Článek

Těžko říct, kdy lidem na zdravé životosprávě a silné obranyschopnosti záleželo více než dnes — v době, kdy svět zachvátila virová pandemie. Ačkoli vám nikdo nemůže slíbit, že pokud budete žít zdravěji, nákaza koronavirem vás obejde obloukem, na druhé straně jisté je, že tím určitě nic nezkazíte.

Imunitu můžete sami posilovat různými způsoby, například otužováním, aktivním pohybem, jógou nebo dobře zvolenou stravou. Poslední uvedené je pochopitelně velmi široký pojem a tentokrát se podíváme jen na jeden malý výsek, a to jak organismu prospívají citrusy.

Největší benefity citrusů pro zdraví

  • Bohatý zdroj vitaminů - Krom vitaminu C, který je známý svým pozitivním vlivem na imunitu, jsou to také vitaminy skupiny B, vitamin E, ale například i betakaroten či kartenoidy.
  • Bohatý zdroj minerálů - Citrusy jsou také skvělý zdroj hořčíku, fosforu, vápníku, mědi, železa nebo draslíku. Minerály jsou zodpovědné za správné fungování těla, stavbu kostí, a podobně.
  • Čistí střeva - Imunita sídlí ve střevech, proto je velkou výhodou citrusů, že obsahují velké množství vlákniny, která představuje jakýsi „kartáč“ střev.
  • Regulace hladiny cholesterolu - Vláknina spolu s flavonoidy, které citrusy obsahují, regulují hladinu cholesterolu, respektive snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, naopak zvyšují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.
  • Prevence Alzheimera i rakoviny - Konzumace citrusů má dle některých studií i dlouhodobé účinky, konkrétně díky zmíněným flavonoidům snižují riziko neurodegenerativních nemocí, jako je například Alzheimerova choroba. Flavonoidy mají preventivně účinkovat i proti některým druhům rakoviny.
Foto: mady70, Shutterstock.com

Foto: mady70, Shutterstock.com

Citrusy a hubnutí

Velkou výhodou citrusových plodů nepochybně je, že jsou tvořeny především vodou, tedy obsahují minimum kalorií. Pro představu —mandarinka má kolem 40 kcal, pomeranč asi 60 kcal a taková šťáva z citronu je prakticky zanedbatelná. Pokud konzumujete celý plod, nikoli jen šťávu, dostanete do sebe i solidní množství vlákniny, která funguje jako čistič střev a dokáže dobře zasytit.

Často se ale hovoří i o prospěšných účincích citrusů na metabolismus, respektive na spalování tuků. Některé druhy, jako například grapefruit nebo citron, pomáhají snížit hladinu cukrů v krvi. Obecně pak citrusy mají dobrý vliv na trávení. Pospolu tyto benefity mohou dobře účinkovat při hubnutí. Nicméně určitě neplatí, že po snědení pomeranče začnete zázračně spalovat tuky.

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Jak a kdy citrusy (ne)jíst?

Citrusy mají mnoho benefitů, ale také pár slabých stránek, které byste při jejich výběru a konzumaci měli zohlednit. V první řadě myslete na to, že při pěstování citrusů jsou používané chemické látky, které zůstávají na slupce. Proto když se chystáte plod sníst, prvně omyjte slupku teplou vodou, až poté ji rozloupněte. Zamezíte tak proniknutí škodlivin k samotnému plodu.

Rizikem citrusů může být také jejich konzumace v kombinaci s užíváním léků. Na pozoru byste měli být zejména v případě grapefruitu a pomela, které mohou ovlivňovat metabolismus některých léčiv. Jedná se například o léky užívané při rakovině, proti vysokému cholesterolu, proti infekci nebo na při kardiovaskulárních chorobách.

Citrusy a vaše zuby

V neposlední řadě může mít proti časté konzumaci citrusů námitky váš zubař. Tyto plody totiž nemají zrovna dobrý efekt na zubní sklovinu, kterou narušují a přispívají k jejímu zeslabení. Není to samozřejmě důvod k jejich naprosté eliminaci, ale spíš vzít v potaz, že i tento druh potravin je třeba zařazovat do jídelníčku s mírou. Po tom, co citrusový plod sníte, vypláchněte si ústa obyčejnou vodou a minimálně půl hodiny si nečistěte zuby.

Jaké citrusové plody jsou vaše nejoblíbenější? A víte, proč pít denně citronovou šťávu?

Reklama

Načítám