Hlavní obsah

Co by každá žena měla vědět o svých vaječnících?

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Malé, ale mocné. Tyto reprodukční orgány ovlivňují celé vaše tělo a především plodnost. Víte, jak jsou na tom vaše vaječníky a jak je udržet zdravé?

Článek

Vaječníky (ovaria) jsou žlázy s vnitřní sekrecí ležící po obou stranách dělohy. Jsou v nich umístěna vajíčka a plní i řadu dalších důležitých funkcí: hormony, které vaječníky produkují, procházejí skrze krevní oběh tělem a přispívají k zdravému fungování reprodukčního systému, cév, kostí, svalů a mozku. Proto je velice důležité, aby tyto maličké orgány pracovaly co nejlépe.

Dost času na dítě? Test odhalí pravdu

Víte, že i když se cítíte mladé a v kondici, vaše vaječníky na tom mohou být o poznání hůř? Plodnost se totiž snižuje s tím, jak stárnou vaječníky, nikoli celý organismus. Zda vám už skutečně tikají biologické hodiny, pomůže odhalit speciální krevní test. „Plodnost, konec plodnosti i menopauza je přímo úměrná klesajícímu počtu vajíček ve vaječnících. Lze tak stanovit stav a zásobu vajíček a z hlediska biologických hodin určit, jak dlouho bude žena plodná,“ říká k tomu MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

Zjistí to test hodnotící anti-Müllerianův hormon (AMH) – ten produkují nezralá vajíčka ve vaječnících. A čím méně vajíček se ve vaječníku nachází, tím je hladina hormonu AMH nižší. „Stačí zajít na krevní odběr a test spolehlivě odhalí, jak dlouho ještě může žena počítat s otěhotněním,“ informuje lékař. Náklady na vyšetření nehradí pojišťovna a pohybují se kolem 800 korun.

Foto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Krevní test hodnotící hladinu AMH ukáže, jakou zásobu vajíček pro případné otěhotnění vaječníky skrývajíFoto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Jak se projevují potíže s vaječníky

Produkcí hormonů vaječníky ovlivňují spoustu pochodů, a proto se jakékoli narušení jejich činnosti poměrně silně projeví. Bolest, pocity plnosti nebo nepravidelnou menstruaci může mít na svědomí cysta. Příčinou bývá i syndrom polycystických ovarií, kdy nerovnováha mužských a ženských pohlavních hormonů narušuje nejen plodnost, ale i další procesy v celém organismu. Mezi symptomy patří akné, přibývání na váze, nepravidelná menstruace a zvýšený růst chloupků.

Nadýmání, bolesti břicha, zad nebo pánve, poruchy trávení, průjem či zácpa, časté močení, únava a ztráta apetitu mohou značit rakovinu vaječníků. Začíná nenápadně a obvykle se velice rychle rozvíjí, takže k časnému odhalení mnohdy nepomohou ani pravidelné prohlídky u gynekologa. Novinkou v léčbě je kombinace klasických postupů, jako je operace, a chemoterapie s imunoterapií (podporuje vlastní imunitní buňky, aby cíleně likvidovaly ty nádorové).

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Vaječníky produkují hormony, které se starají o zdraví takřka celého tělaFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Nekuřte a udržujte si váhu

Cestu k miminku může ztížit řada faktorů. Jak udržet vaječníky zdravé a funkční? V první řadě byste se měly vyvarovat kouření. Chemikálie cigaretového kouře totiž mohou poškodit vajíčka, snížit plodnost nebo spustit předčasný nástup menopauzy. Vaječníkům v jejich úloze pomáhá také zdravá hmotnost – například snižuje riziko zmíněného předčasného přechodu. Ovšem pozor, zdravá váha není nadváha, ale ani podváha! Index tělesné hmotnosti (BMI) by se měl pohybovat mezi čísly 19 až 25.

Tělesná hmotnost společně s dalšími faktory životního stylu představuje základ prevence nejen zrádné rakoviny, ale udržení zdravých vaječníků celkově. „Data z vědeckých studií potvrzují, že správný životní styl, zejména strava s dostatkem ovoce a zeleniny, pravidelná fyzická aktivita, nekuřáctví a udržování optimální hmotnosti, jsou jasnými základy preventivních opatření vůči nádorům ovarií,“ přitakává MUDr. Marie Skalská, lektorka a zakladatelka ProFit Institutu. Jako určitá ochrana před vznikem rakoviny vaječníků podle lékařů funguje také těhotenství, kojení a hormonální antikoncepce.

Znáte stav a kondici svých vaječníků? Už vás napadlo, že si dítě raději koupíte?

Reklama

Načítám