Hlavní obsah

Co dělají lidé, kteří mají skvělý sex, jinak než vy?

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální spokojenost závisí na širokém spektru faktorů. Jak se na dění v posteli odráží rodičovství nebo třeba věk? Na tahle úskalí i radosti života se předem připravte!

Článek

Sexuolog Zlatko Pastor říká, že sexuální touha je součástí naší osobnosti. Koresponduje s našimi pocity, sebehodnocením, pocity štěstí i naplněním života. Proto se leckdo zajímá, jak svůj milostný život vylepšit. Někdy se to daří, jindy nikoli. Faktorů, které ovlivňují sexuální spokojenost a vyšší, nebo naopak nižší úroveň sexuálního uspokojení, je totiž hromada. Seznam těch méně známých až neobvyklých sestavil americký sexuolog, psycholog a výzkumník Justin Lehmiller.

Experimenty v ložnici

Co všechno vypozoroval? „Z mé osobní praxe vyplývá, že lidé, kteří začleňují rozmanité činy do svého sexuálního života, bývají nejvíce spokojeni. V tomhle směru se osvědčuje například hledání nových milostných pozic či používání sexuálních hraček. Platí ovšem, že to musí chtít oba partneři,“ popisuje Justin Lehmiller na svém blogu.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Kdo si v ložnici hraje, má vysokou šanci, že se mu bude rutina dlouho vyhýbatFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Délka vztahu

Sexuální uspokojení má tendenci se zvyšovat během prvního roku vztahu, ale obvykle po něm začíná klesat. Podle amerického výzkumníka si vědci myslí, že tento vzorec lze vysvětlit následujícím způsobem. Během prvního roku vzrůstá sexuální spokojenost díky poznávání a novému dobrodružství. Partneři zkoumají své hranice a navzájem se dozvídají o svých zálibách, což je nesmírně vzrušující. Jenže po uplynutí dvanácti měsíců sexuální frekvence přirozeně klesá a s ní i spokojenost.

Věk

„I s věkem se dají očekávat různé změny. Jak stárneme, klade se větší důraz na mazlení a nekoitální aktivity. Frekvence pohlavního styku už není tak důležitá. Co se týče sexuálního uspokojení, někteří si na novou, stárnoucí roli nemohou zvyknout. Je však důležité si uvědomit, že navzdory přibývajícím létům se dá prožít mnoho hezkých chvilek,“ objasňuje Justin Lehmiller a dodává, že většina starších lidí je se svým milostným životem spokojena. A to i přesto, že k milování dojde třeba jednou za dva měsíce.

Mazlení po sexu

Opak předehry? Dohra. Na tu se však většinou zapomíná, což je velká škoda. To, co páry dělají po milování, má na sexuální spokojenost nesmírný vliv. „Různé ankety a výzkumy jasně dokládají, že dvojice, které se více zabývají post-sexuální náklonností, mají tendenci být šťastnější, a to platí jak pro muže, tak pro ženy,“ tvrdí výzkumník s dodatkem, že hodně dělá například i tulení ve stylu lžíce, tedy pozice, při které partneři leží za sebou na boku. Při této poloze mohou všechny příjemné pocity krásně doznít.

Sténání a vzdychání

Poznatky Justina Lehmillera se týkají i hluku přímo při pohlavním styku. Ti, kdo dávají průchod svým emocím a sténají, si prý na milostný život stěžují výrazně méně. Údajně je tomu tak proto, že sexuální zvuky jsou formou komunikace, která pomáhá partnerovi lépe porozumět tomu, co děláte dobře, nebo naopak špatně. Na druhou stranu, když jsou děti, na hlasitý slastný orchestr můžete zapomenout.

Rodičovství

Určitě není překvapením, že sexuální uspokojení má tendenci klesat, pokud pár založí rodinu. „To se pochopitelně objevuje i u dvojic stejného pohlaví a dalších osob, které mají děti v pěstounské péči nebo je adoptují. Sexuální frekvence se s příchodem nových členů rodiny snižuje a o nějakém milostném dovádění obvykle není ani řeč,“ uzavírá americký sexuolog a výzkumník.

A jak to máte vy? Která okolnost právě teď ovlivňuje váš milostný život?

Reklama

Načítám