Hlavní obsah

Co dokáže žehlička na vlasy?

Foto: Petr Makovička

Nebojte se pohrát se žehličkou na vlasy!Foto: Petr Makovička

Reklama

Aktualizováno

Také toužíte po žehličce na vlasy, abyste si mohla vykouzlit krásný rovný, nebo naopak kudrnatý účes, a nevíte si rady s jejím výběrem? Nejprve se zaměřte na svůj typ vlasů. Ten je totiž určující pro správnou volbu žehličky. My vám ji zkusíme usnadnit a poradíme, jaké další přípravky při žehlení vlasů použít.

Článek

Žehličku na vlasy má vedle fénu a kulmy už doma pomalu každá druhá žena. Na našem trhu jich najdete nepřeberné množství a firmy neustále přicházejí s ještě lepšími a „vychytanějšími“ novinkami. Jak se v nich ale vůbec zorientovat a kterou žehličku si vybrat, pokud s ní teprve začínáte? Zeptali jsme se na to odborníků a s našimi čtenářkami, které mají různé typy vlasů, jsme zašli do studia HELL – Fallen Angel na Andělu. Jak si s jejich vlasy poradila kadeřnice Monika, zjistíte z našeho videa.

Jemné versus husté vlasy

V obou případech záleží hlavně na teplotě rozpálené žehličky. Obecně platí, že čím více jsou vaše vlasy poškozené (vysušené, křehké, melírované, barvené či jinak chemicky ošetřené) nebo jemné, tím nižší teplotu žehlení byste měli použít a zároveň také vlasy maximálně chránit pomocí speciálních produktů. Na skutečně jemné nebo řidší vlasy je také lepší použít menší a užší žehličku jako u čtenářky Katky na videu. Zdravé a pevné vlasy pak samozřejmě snesou více, a to jak do četnosti žehlení, tak do použité teploty.

Foto: Petr Makovička

Čtenářka Martina má od přírody kudrnaté vlasy a žehličku sama hodně používáFoto: Petr Makovička

Vlasy silné až porézní, které má i další ze čtenářek Lenka, potřebují teploty vyšší okolo 180 až 230 stupňů. „Zákaznice s hustými vlasy mi často říkají, že jim vyžehlené vlasy nedrží. Když se zeptám na teplotu, jakou je žehlily, řeknou kolem 170 stupňů. To je málo,“ vysvětluje vlasový mág Michal Moučka, který češe i nově zvolenou Českou Miss 2011 Jitku Nováčkovou.

Foto: Petr Makovička

Narovnání vlasů mnoho času nezabere!Foto: Petr Makovička

Proto je lepší vybírat takové žehličky, které mají alespoň několik programů nastavení teploty. Ideální jsou s libovolně regulovatelnou teplotou pomocí digitálního displeje. Nejvyšší teplota, jaké mohou žehličky dosáhnout, je až 230 stupňů. Jste-li však v žehlení začátečnice, zvolte teplotu nižší a postupně ji na zkušebním pramínku vlasů, rozhodně ne na ofině, můžete zkusit přidat. Optimální je ale teplota asi 170 až 190 stupňů, která u většiny vlasů zajistí vyžehlení jedním tahem.

Foto: Petr Makovička

Katka má hodně jemné vlasy a sama si je nenatáčíFoto: Petr Makovička

Žehlení denně? Zapomeňte!

Žehlení je v každém případě pro jakýkoli typ vlasů relativně zásadní procedura, která jim obecně neprospívá. Pokud si je tedy nechcete zcela zničit, na žehlení každé ráno zapomeňte. „Zákaznice se často domnívají, že když si koupí špičkovou žehličku a používají kvalitní ochranu vlasů, mohou vlasy rovnat denně maximální teplotou. Omyl! Vlasy po vyžehlení vypadají krásně uhlazeně a zdravě, ale při velmi častém používání nelze po čase přehlédnout jejich vysušení, přepálení či roztřepení konečků,“ vytýká Jan L. Pröckl z e-shopu pro-vlasy.cz, avšak dodává, že dnes už snad nelze koupit nekvalitní žehličku. Když se vyhnete podezřele levným výrobkům z tržnic a supermarketů, jsou rizika minimální.

Foto: Petr Makovička

Největší práci daly kadeřnici Lenčiny husté dlouhé vlasyFoto: Petr Makovička

Po které značce sáhnout?

Mezi nejprodávanější a nejlepší značky lze zařadit Remington, Babyliss a Bio Ionic. „Já mohu doporučit například od Remingtonu typ Shine Therapy S9950 pro jemné a lesklé vlasy. Tato žehlička totiž vlivem teploty uvolňuje do vlasů vitamin E a zanechává je krásně lesklé. U Babyliss bych zvolil Nano Titanium Dry And Straight 2073E na vlhké vlasy s nejdelšími deskami na trhu 38 × 120mm. A z těch dražších variant je to jednoznačně iontová žehlička OnePass, která je díky rychlému zahřátí i speciálním silikonovým proužkům po stranách žehlicích ploch nejrychlejší na trhu,“ prozrazuje své favority Michal Moučka.

„Aktuálně jedna z nejpovedenějších vlasových žehliček za výbornou cenu 1422 korun je Remington, typ S 9500,“ uvádí Jan L. Pröckl z e-shopu pro-vlasy.cz. Pokud hledáte žehličku více univerzální, tedy i na kreativní vlnité účesy, zkuste tu s oblými hranami. Dámy, které hodně cestují, ocení jistě zase malé cestovní žehličky. Zakoupit už dnes lze i žehličku na mokré vlasy, ale ne každý kadeřník ji doporučuje.

Foto: Remington

Vyberte si správnou žehličku pro své vlasyFoto: Remington

Bonusy u žehliček

  • silikonové proužky po stranách žehlicích ploch pro rychlejší vyžehlení a vyšší lesk – při žehlení napínají vlasy, což usnadňuje narovnávání i velmi silných a hodně kudrnatých vlasů
  • digitální víceúrovňové ovládání teploty
  • zámek teploty – dovolí požadovanou teplotu uzamknout a předejít její nechtěné změně v průběhu žehlení
  • zaoblené hrany žehlicích ploch – usnadní natáčení vlasů a vytváření vln pomocí žehličky.

Čím vlasy při žehlení chránit?

Bez kvalitní a profesionální ochrany vlasů během žehlení raději na tuto proceduru zapomeňte. Jedině kvalitní spreje či krémy dokážou totiž vlasy chránit i při vysokých teplotách, aby se zbytečně neničily. Použít můžete různé krémy, séra i spreje jako například tyto:

  • optimizér Goldwell pro lepší rozčesatelnost a termoochranu okolo vlasu – nanáší se ještě na vlhké vlasy
  • vyrovnávací, uhlazující krém T&G LABEL.M na všechny typy vlasů vysušených a viditelně poškozených teplem, pro regeneraci, hydrataci, lesk a hebkost (500 korun)
  • ochranný sprej TIGI Catwalk, který obsahuje ochranné složky, které jsou aktivní i při teplotách 230 °C a zároveň dodávají vlasům zářivý lesk (370 korun)
  • sprej od firmy Redken proti krepatění vlasů (515 korun)

Také používáte žehličku na vlasy nebo se ji chystáte pořídit? Podělte se s námi v diskusi o vaše zkušenosti s její kvalitou a poraďte, jaké přípravky jsou podle vás dobré.

Reklama

Související témata:

Načítám