Hlavní obsah

Co funguje na slavné aneb Které diety drží a jak se jim daří

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Asi každá žena někdy v životě řešila, že by měla nějaké to kilo shodit. Jinak tomu není ani u slavných dam. Některé se hlídají doslova celý život. Díky čemu zhubla například Jitka Zelenková a na co nedá dopustit Reese Whiterspoon?

Článek

Řešíte svou váhu a nevíte, kterou z moderních diet si vybrat? Třeba vám v rozhodování pomůžou slavné dámy, které vypadají i ve zralém věku stále skvěle. Ani ony své dokonalé postavy nemají zadarmo. Jejich životospráva je mnohdy narušena, a tak i náprava není zdaleka vždy tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát.

„Slavné osobnosti mají většinou velmi nabitý program, jsou na cestách, chodí pozdě spát, nebo extrémně brzy vstávají, což se obvykle negativně odráží i na jejich jídelníčku. Často jedí méně než by měly, odbývají se, jídla nejsou vyvážená, nezřídka řeší hlad fastfoodem a podobně,“ říká výživová poradkyně KetoDiet Martina Dvořáková. Jak si váhu udržuje Ivana Chýlková a co platí na Gwyneth Paltrow?

Jitka Zelenková (69) – nízkosacharidová dieta

Česká zpěvačka známá především svými šansony, baladami a jazzovými písněmi se zhruba před 5 lety rozhodla zhubnout. Prý se jí v šatníku množilo oblečení, které jí bylo malé. Proto se zařekla, že do svých 65. narozenin shodí přebytečná kila. Na doporučení se rozhodla vyzkoušet nízkosacharidovou dietu od firmy KetoDiet a byla z ní nadšená. Shodila 11 kilo a vešla se do oblečení, které jí nebylo spoustu let. 

„Především starší lidé mají obvykle v jídelníčku nedostatečně zastoupené bílkoviny. To může způsobit větší únavu, horší imunitu a ubývání svalové hmoty, což hubnutí komplikuje. Nízkosacharidová dieta je vhodná pro starší ženy právě proto, že dodá bílkoviny, a zároveň podpoří hubnutí, a to i v případě, že se žena z jakýchkoli důvodů nemůže věnovat intenzivnější pohybové aktivitě,“ doplňuje Martina Dvořáková.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Jitka Zelenková zhubla díky nízkosacharidové dietě 11 kiloFoto: Profimedia.cz

Ivana Chýlková (56) – dieta podle krevních skupin

Známá česká divadelní a filmová herečka Ivana Chýlková nikdy nemusela výrazněji hubnout. Její postavu by jí mohly závidět o dekády mladší kolegyně. Přesto vsadila na jídelníček na míru. Nechala si napsat dietu podle krevního rozboru. Tím se dá zjistit, které potraviny danému člověku škodí, a které naopak prospívají. Dieta podle krevních skupin, kromě nenásilného a zdravého hubnutí, slibuje hlavně zlepšení celkového zdravotního stavu, včetně snížení metabolického věku (víte, co jsou obezogeny?).

Foto: Profimedia.cz

Ivana Chýlková si nechala napsat ideální jídelníček přímo na tělo podle své krevní skupinyFoto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow (47) – makrobiotická strava

Mezi celebrity, které řeší svou postavu prakticky celý život, patří i americká herečka Gwyneth Paltrow. Po porodech dvou dětí jí totiž zůstala nějaká ta kila navíc, kterých se chvíli nemohla zbavit. Namísto klasických diet si ale zvolila takzvanou makrobiotickou stravu, na kterou dnes už nedá dopustit. Tento typ stravování je založený na obilovinách, sójových výrobcích, zelenině, luštěninách a mořských řasách. Tento jídelníček povoluje mléčné výrobky, maso a vejce jen omezeně. Zcela tabu jsou pak rafinované cukry a jakékoli vysoce průmyslově zpracované jídlo. Gwyneth navíc hodně cvičí – svou postavu tedy rozhodně nemá zadarmo. Ale jedno je jisté – vyplácí se jí to.

Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow nemá svou postavu zadarmo - dodržuje speciální makrobiotickou stravu a hodně cvičíFoto: Profimedia.cz

Reese Witherspoon (43) – kojenecká dieta

Také „Pravá blondýnka Reese Witherspoon patří mezi hvězdy, které jako by ani nestárly. Svou perfektní figuru si udržuje takzvanou kojeneckou dietou (nejšílenější diety celebrit). Tu prý svého času držela například i Jennifer Aniston (50). Tahle dieta je celkem prostá – jídelníček zahrnuje přesnídávky, dětské kaše a rozemletá neochucená jídla, která se běžně připravují pro kojence. K tomu minimálně 2 litry vody denně. Vše ostatní, včetně alkoholu, je zakázáno. Evidentně takový jídelníček funguje, otázkou však je, zda se dá držet déle než pár dnů…

Foto: Profimedia.cz

Když chce něco málo shodit Reese Witherspoon, živí se jen kojeneckou stravouFoto: Profimedia.cz

Audrey Tautou (43) - středomořská dieta

Šarmantním Francouzkám  byla štíhlost dána do vínku. Stejně je to u herečky Audrey Tatou známé z filmů Amélie z Montmartru (2001) nebo Šifra mistra Leonarda (2006). Tato křehká kráska na žádné diety není. Místo toho vsází na středomořskou stravu, která je podle výživových odborníků vůbec nejzdravějším typem stravování. Zahrnuje hodně ovoce a zeleniny, spoustu vláknin, vyvážený podíl bílkovin a sacharidů a poměrně velké množství olivového oleje. Z masa se doporučuje hlavně drůbež a ryby.

„Jedná se spíše o způsob zdravějšího stravování než dietu. Výhodou je, že zkonzumujete větší množství vlákniny, která podporuje správnou funkci střev. Z olejů bych doporučila ty za studena lisované a od kvalitních dodavatelů,“ radí odbornice na zdravý životní styl Veronika Jandová.

Foto: Profimedia.cz

Elegantní francouzská herečka Audrey Tatou diety nedrží, ale jí velmi zdravěFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám