Hlavní obsah

Trpíte vředy? Na vině může být bakterie Helicobacter pylori

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo o ní ví, vyskytuje se ovšem až u 40 % populace. Bakterie s odborným názvem Helicobacter pylori přitom stojí za mnohými žaludečními obtížemi, může za záněty žaludku, žaludeční vředy a do jisté míry se podílí i na vzniku rakoviny žaludku.

Článek

Bývá vám špatně od žaludku, trpíte nadýmáním, máte potíže s trávením, nemáte chuť k jídlu nebo vám zapáchá z úst? Přesně tak se projevuje v raném stadiu nákaza Helicobacterem pylori. Nejvíc hrozí lidem po šedesátce, ale postihnout může i děti.

Jedinou ochranou je dostatečné dodržování hygieny. Stejně jako v případě žloutenky se i této infekci říká „nemoc špinavých rukou“. Šíří se orálně, takže nakazit se můžete například líbáním nebo použitím příboru po nemocném člověku.

U malých dětí pak hrozí přenos i přes stolici a ústa, protože ještě nemají osvojené základní hygienické návyky.

Může za vředy i rakovinu

Helicobacter pylori se usazuje na sliznici žaludku a dvanáctníku (jinak také dvanácterník), kde bez problémů ve zdejším kyselém prostředí přežívá. Zpočátku jsou příznaky mírné. Většina lidí v první fázi ani neví, že bakterii má, neboť projevy infekce jsou stejné jako u jakýchkoliv jiných trávicích potíží.

Později nastupují křeče v břiše, tlaky v oblasti žaludku, časté říhání, nepříjemný dech, reflux žaludečních šťáv a s tím spojené pálení žáhy. Když pálí žaludek a jícen, je to již projev zánětu žaludku.

Kdy žaludeční vředy bolí 

Neléčený Helicobacter pylori pak často způsobuje žaludeční a dvanáctníkové vředy (nákaza byla zjištěna téměř u všech pacientů s žaludečními problémy). Žaludeční vředy poznáte podle bolesti během jídla. Dvanáctníkové bolí naopak nalačno, což vede k zajídání bolesti. Z toho důvodu se může bakterie projevovat někdy i zvýšenou chutí k jídlu.

Komplikací neléčených vředů je krvácení z nich nebo prasknutí. Infekce může vést až k chronickému zánětu žaludu a v některých případech i k rakovině žaludku.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Žaludeční vředy bolí během jídla, vředy na dvanáctníku naopakFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Jak se nenakazit

Nákaze předejdete kromě dodržování hygieny také tím, že uděláte všechno pro správné a rychlé trávení – jezte malé porce, ale častěji, zařaďte do jídelníčku hodně vlákniny, vypijte denně aspoň dva litry, důkladně žvýkejte a začněte se víc hýbat. 

Když už problémy začnou, vydejte se k lékaři. Nákaza bakterií se rozpozná pomocí gastroskopie (zavedení sondy do žaludku), dechového testu, který ovšem není tak přesný, nebo testu stolice (ten je volně prodejný a samovyšetření si tedy můžete provést i doma).

Chioská masticha i antibiotika

V počátcích infekce je léčba jednoduchá a mohou pomoci přírodní prostředky, například přípravky s Chioskou mastichou – přírodní pryskyřicí z řeckého ostrova Chios (lze koupit jako přírodní doplněk stravy).

V pozdější fázi se Helicobacter pylori již léčí hůře a bez antibiotik se neobejdete. V případě vředů se antibiotika, která mají zahubit bakterii, někdy kombinují s antacidy. K léčbě antibiotiky je i tak vhodné si vzít na pomoc přírodu. Kromě mastichy je na žaludek skvělý i extrakt z jadérek grapefruitu či éterický olej z hřebíčku. Vše můžete navíc podpořit probiotiky. Ty totiž napravují narušenou sliznici a při užívání antibiotik byste je měli užívat téměř až se samozřejmostí.

Co (ne)jíst 

Samozřejmostí je rovněž nasazení vhodné diety. Nejúčinnější je tzv. šetřící dieta založená na kašovité stravě a dieta, při níž se vynechají všechny dráždivé potraviny, jako jsou například cibule, česnek, zelí  nebo papriky.

Do jídelníčku zařaďte určitě grapefruit, to je pro žaludek zázrak. Dopřávejte si také dětské ovocné výživy, mixovanou vařenou zeleninu a dušené libové maso.

Reklama

Načítám