Hlavní obsah

Co jíst před a po cvičení? Máme pro vás konkrétní tipy!

Foto: Profimedia

Před sportovním výkonem nejezte nejlépe dvě hodiny. S těžkým žaludkem vám to totiž moc dobře nepoběžíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud pravidelně cvičíte, má to skvělý vliv na vaše psychické i fyzické zdraví. Chcete-li viditelné výsledky, musíte ale zapracovat i na stravě. Nejzásadnější je totiž jídlo před tréninkem a po něm.

Článek

Jestli by se v souvislosti se sportovní aktivitou nemělo něco podceňovat, tak je to volba jídla. V první řadě má vliv na váš výkon a dále na to, jak rychle tělo zregeneruje. Ovšem přispívá i k tomu, abyste lépe nabírali svaly a spalovali tuk.

Cvičit běžte trochu vyhládlí

Jídlo, které si dáte jako poslední před cvičením, by mělo především zajistit dostatek energie pro výkon, hydrataci organismu a přípravu na výkon. „Volba špatného jídla může velmi ovlivnit kvalitu tréninku. Když sníte pevné a těžko stravitelné jídlo třeba 20 až 30 minut před výkonem, bude se tělo věnovat trávení. Více krve bude v trávicím traktu a trénink určitě nebude stoprocentní,“ uvádí osobní trenér fitness Pavel Dvořáček ze soukromé praxe dfit.

„Všeobecně byste se měli najíst přibližně dvě hodiny před sportovním výkonem. Na trénink byste měli jít s mírným pocitem hladu,“ říká dále osobní trenér a výživový poradce Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Oba trenéři se shodují, že ze všeho nejhorší je dát si před tréninkem rychlé cukry, tedy nějaké sladké tyčinky, ale i ovoce. „Vašemu tělu sice dodají rychlou energii, ale ta také rychle s poklesem glykémie spadne, a pocit nabití energií z rychlých cukrů tak může být vystřídán pocitem náhlé únavy,“ vysvětluje Radek Pajič.

Foto: Profimedia

Hned po cvičení doplňte sacharidy, třeba formou ovoceFoto: Profimedia

Co si dát před tréninkem?

Zhruba dvě hodiny před tréninkem byste si měli dát zdravé vyvážené jídlo, které obsahuje optimální poměr bílkovin, komplexních sacharidů a tuků.

Odborníci doporučují tyhle tipy:

  • Nakrájené jablko s arašídovým nebo kešu máslem
  • Vaječná omeleta s čerstvým špenátem a zeleninou
  • Zelenino-ovocné smoothie s chia semínky (podívejte se taky na naše inspirativní recepty na smoothie pro hubnutí a doplnění vitaminů)
  • Syrovátkový protein s trochou kávy s ledem

Po cvičení doplňujte živiny postupně

„Potréninkové jídlo je velmi důležité z hlediska regenerace. Bezprostředně po cvičení by mělo obsahovat kvalitní a dobře stravitelné sacharidy, zhruba 30 minut po něm by měly přijít na řadu bílkoviny – proteinový přípravek – a hodinu poté kvalitní jídlo, obsahující všechny důležité živiny,“ popisuje osobní trenér Pavel Dvořáček.

„Kvůli trávení je ideální jídlo rozdělit. Strávení samotných sacharidů zabere maximálně 30 minut, avšak dohromady s bílkovinami by mělo tělo mnohem více práce,“ vysvětluje Pavel Dvořáček.

Foto: Profimedia

Na doplnění živin před tréninkem i po něm je skvělé taky smoothieFoto: Profimedia

Co si dát po tréninku?

Bezprostředně po tréninku:

  • Racio chlebíčky rýžové či kukuřičné s medem nebo marmeládou
  • Rýže s ovocem nebo marmeládou
  • Sacharidový nápoj (gainer)
  • Ovoce nebo sušené ovoce
  • Rýžové burizony s medem

Po 30 minutách:

  • Proteinový koncentrát
  • Vaječný bílek libovolně upravený
  • Kuřecí krůtí prsní přírodní steak

Po 60 až 90 minutách:

Doplňte sacharidovou složku, a to prostřednictvím například brambor, kuskusu, rýže, těstovin. Dále bílkovinnou – kuřecí maso, krůtí maso, hovězí zadní, treska, losos, libová vepřová panenka. A nezapomeňte na zeleninu, kterou zakápněte lžičkou olivového oleje.

Řešíte jídlo před cvičením a po něm? Co si dáváte?

Reklama

Načítám