Hlavní obsah

Co jste možná nevěděli aneb Podivná fakta z historie módy

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Ačkoli se módní trendy každou sezonu mění, zanechávají v dějinách lidstva hlubokou stopu. Ve stejných šlépějích po čase kráčíte klidně znovu. Pro koho ale byly původně určené vysoké podpatky a proč máte na saku přišité knoflíky?

Článek

Nad některými otisky historie zůstává jen rozum stát, jiné vás pobaví a další snad třeba i poučí. Věděli jste například, že nejoblíbenějším kusem oblečení je tričko? Na výrobu jednoho bavlněného svršku se spotřebuje zhruba 2700 litrů vody. Za nejstarší oděv se zas považuje bederní rouška, v těsném závěsu se však překvapivě drží sukně. Zajímavostí je i to, že předchůdkyněmi modelek byly do počátku 19. století obyčejné panenky, na nichž předváděli návrháři své výtvory klientům v mini provedení. A chcete vědět, kde vznikly první bikiny a kdo nás naučil malovat oční linky?

Opravdová bomba 

Od vynálezu titěrných dvoudílných plavek uplynulo už 73 let. V roce 1946 je se sloganem „Menší než nejmenší plavky na světě” představil inženýr Louis Réard (†1984) na módní show v Paříži. Své jméno dostaly po neobydleném atolu Bikini v Tichém oceánu, na kterém proběhl čtyři dny před přehlídkou americký řízený jaderný pokus. A ve světě módy tenkrát opravdu představovaly jakýsi atomový výbuch. Žádná modelka nechtěla bikiny obléknout. Role manekýnky se nakonec zhostila striptérka Micheline Bernardini a tímto odvážným krokem se navždy vepsala do historie.

Foto: Profimedia.cz

Francouzka Micheline Bernardini byla jediná, která se nebála bikiny obléknout. Odvážná plážová móda představovala v tehdejším světě kontroverzní téma, a proto byly tyto dvoudílné plavky v některých státech dokonce zakázané Foto: Profimedia.cz

Knoflíky jako trest

Třeba jste si někdy říkali, proč máte na rukávech u saka přišité knoflíky. Mají snad nějaký účel, nebo se jedná o pouhou ozdobu? Traduje se, že o tento módní prvek se zasloužil pověstný generál Napoleon Bonaparte. Na uniformy svých vojáků je přikázal našít hned poté, co zjistil, že si do svých rukávů utírají nos. Mosazné knoflíky měly válečníkům v podobných zvyklostech zabránit, protože dokázaly pokožku nepříjemně poškrábat.

Foto: Morphart Creation, Shutterstock.com

Papírové kapesníčky při sobě napoleonští vojáci holt nenosili, tak si museli poradit jinakFoto: Morphart Creation, Shutterstock.com

Kočičí oči 

Objevení Tutanchamonovy hrobky v roce 1922 znamenal průlom ve světě líčení. Současně s mumifikovaným tělem faraóna ukrývala místnost i spoustu historických artefaktů včetně vyobrazení starých Egypťanů. Ti měli oči olemované nádhernou linkou. Make-up začaly následně ženy napodobovat a oční linka se postupně stala nepostradatelnou součástí každé kosmetické taštičky. Dokonalé vykreslení však dává ženám zabrat dodnes.

Foto: mountainpix, Shutterstock.com

Oči zvýrazněné linkou se staly fenoménem na začátku minulého století, kdy archeologové nalezli nevykradenou hrobku TutanchamonaFoto: mountainpix, Shutterstock.com

Muži s podpatkem 

Boty na jehlách dokážou sebevědomí i nohy vyzdvihnout do nebeských výšin. Možná jste však nevěděli, že první podpatky neobuly ženy, ale překvapivě opačné pohlaví. Muži, kteří je nosili, pocházeli z té nejlepší společnosti, a čím vyšší podpatky měli, tím lepší bylo i jejich postavení. Ludvík XIV. dokonce nařídil, že v tomto nepohodlném obutí se mohou procházet pouze urození dvořané. Nikdo se však nesměl opovážit vyjít ven v botách vyšších, než měl sám francouzský král. Během třicetileté války pak podpatky využili hlavně vojáci, protože se jimi mohli lépe zapřít do třmenů, když bojovali na koních. Tyto doby jsou naštěstí dávno pryč a vysoké kramfleky patří ženám, alespoň většinou.

Foto: Everett - Art, Shutterstock.com

Ludvík XIV., přezdívaný Král Slunce, si liboval ve vysokých podpatcích a nikdo je nesměl mít vyšší než onFoto: Everett - Art, Shutterstock.com

Jaká zajímavost vás zaujala nejvíc? 

Reklama

Související témata:

Načítám