Hlavní obsah

Co (ne)jíst a (ne)pít při podrážděném žaludku?

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Trápí vás žaludeční křeče, neuróza nebo bolesti břicha? Prodělali jste zánět žaludku anebo střevní chřipku? Pak je načase nechat trávicí trakt trochu odpočinout. Víte, co jíst, aby se vám rychleji ulevilo?

Článek

Nemusíte do sebe cpát prášky pokaždé, když vás trápí žaludek. Léky bolest sice dočasně přebijí, ale z dlouhodobého hlediska vám mohou uškodit. Zkuste to vyřešit správným stravováním. Uvidíte, že se vám brzy udělá mnohem lépe. Co jíst a pít při bolestech žaludku?

1. Odlehčete jídelníček

Při nevolnostech, pocitech na zvracení nebo bolestech břicha asi nebudete mít na jídlo zrovna pomyšlení. Jakmile vám ale po pár dnech otrne, nejhorší, co byste mohli udělat, je přejít zpět na normální stravu – pokud tedy nejíte extrémně dietně. Ještě několik dní po odeznění problémů dbejte na odlehčený jídelníček, abyste trávicímu systému usnadnili práci se zpracováním pokrmů a zbytečně ho nezatěžovali. Alespoň tři až pět dní se vyhněte všemu tučnému i sladkému a zaměřte se na lehčí jídla. Víte, jak dlouho budete trávit salát?

2. Vsaďte na zralé banány a celer

Mezi ideální suroviny patří zralé banány, protože jsou přirozeným antacidem, které neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou v žaludeční šťávě a zmírňuje překyselení, které způsobuje bolesti i žaludeční vředy. Při onemocnění žaludku a střev je vhodné konzumovat i další lehce stravitelné ovoce, například zralé hrušky nebo jablka. Také tepelně upravený celer udržuje žaludek v dobré kondici a působí antimykoticky a antibakteriálně i v oblasti střev.

Foto: Maximilian Pawlikowsky, Shutterstock.com

Zralé banány jsou na žaludek učiněný balzámFoto: Maximilian Pawlikowsky, Shutterstock.com

3. Nesmažte, ale vařte

Ať už se jedná o bolesti po nemoci, nebo jen po dietní chybě, rozhodně vám prospěje, když budete žaludek šetřit. A to nejen co se výběru surovin týče, ale také úpravou pokrmů. Nejzdravější je dušení a vaření. Konzumujte nejlépe lehce tepelně upravenou zeleninu – žaludek uklidní například cuketa a mrkev. Vhodná je také vařená rýže, dušené a vařené maso a masové vývary. Rozhodně se vyhněte smažení, uzení i fritování! Takto upravené jídlo je těžko stravitelné a významně zatěžuje trávicí trakt.

4. Dávkujte opatrně sůl i koření

Pokud jste měli nebo ještě máte jakékoli zažívací problémy, celkově omezte sůl, pepř a koření. Pro dochucování použijte jen méně výrazné čerstvé bylinky, jako je máta, majoránka, bobkový list nebo bazalka, a solte minimálně. Vyhněte se také mléku: sice rozbouřený žaludek rychle uklidní, ale při jeho trávení se výrazně zvýší produkce žaludečních kyselin – zdravý orgán to zvládne bez potíží, ale narušený ne. Vynechte agresivní ochucovadla, která by mohla žaludek podráždit – například chilli papričky či muškátový oříšek. Na žaludek nejsou kvůli kyselosti vhodné ani čisté džusy nebo smoothie.

Foto: Dragon_Fly, Shutterstock.com

Při podrážděném trávicím traktu zapomeňte na výrazné kořeníFoto: Dragon_Fly, Shutterstock.com

5. Vsaďte na bylinky

Stav trávení neovlivňuje jen to, co jíte, ale také co (ne)pijete. V první řadě zapomeňte na alkohol a kávu, které žaludek silně dráždí. Ideální jsou bylinné čaje a dostatek obyčejné neslazené vody. Na zklidnění žaludku pomáhají především čaje z listů máty peprné, květu heřmánku pravého, meduňky lékařské, slézu, kořene lékořice, jitrocele a listu jahodníku.

6. Zahoďte cigarety

Ve hře není jen jídlo a pití, proto při žaludečních obtížích nekuřte. Chemické látky obsažené v cigaretovém kouři mohou uvolňovat svěrač mezi jícnem a žaludkem, čímž umožňují návrat žaludeční šťávy do horní části zažívacího traktu. Nikotin navíc ztenčuje vrstvu, která chrání stěny žaludku, a zvyšuje množství kyselin, což může vést až k žaludečním vředům. Znáte cviky, které vám pomohou přestat kouřit?

Reklama

Související témata:

Načítám