Hlavní obsah

Co o vašem zdraví říká textura vašeho exkrementu?

Foto: WeAre, Shutterstock.com

Foto: WeAre, Shutterstock.com

Reklama

Vylučování stolice je součástí trávicího procesu. Její podoba se ale mnohdy liší. Co to vypovídá o vašem zdraví?

Článek

Nestrávené části potravin, jako je vláknina, bakterie, soli a další – to všechno dohromady tvoří stolici, balíček nepotřebností, které organismus v rámci přirozené očisty potřebuje dostat ven. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se struktura stolice často liší? Závisí to na stavu trávicí soustavy, který ovlivňuje to, jak jste celkově zdraví.

Odchylky od normálu mohou znamenat, že jste snědli něco, co vám nesedlo, což by se během pár dní mělo srovnat. Některé změny ale mohou naznačovat vážnější stav. Podle čeho se orientovat?

„Zdravá stolice má být barvy arašídového másla a konzistence banánu,“ vysvětluje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. A jak je to s tvarem a texturou?

Zdravost stolice měří Bristolská škála

Podle Martina Pegnera, MBA, manažera projektu EuroGeen, se zdravotní nezávadnost stolice určuje podle takzvané Bristolské škály, kterou v roce 1997 vyvinuli lékaři z Bristolské univerzity. Jedná se o stupnici dělící formy lidského trusu do sedmi kategorií. Lékaři po celém svět ji využívají jako výzkumný nástroj k hodnocení účinnosti léčby různých onemocnění střev.

Foto: StepanPopov, Shutterstock.com

Zdravá stolice má mít barvu arašídového másla a konzistenci banánuFoto: StepanPopov, Shutterstock.com

Co znamená, když stolice vypadá jako…

  1. …oddělené hrudky? - Tvrdé oddělené hrudky, které vypadají jako ořechy a těžce střevy procházejí, značí zácpu.
  2. …hrudkovité klobásy? - Podobné jako první případ – jedná se o zácpu, ale mírnější formu.
  3. …hrudkovité klobásky s menšími prasklinami na povrchu? - Měkčí konzistence a méně výrazný klobásovitý tvar značí zdravou, běžnou stolici.
  4. …hladký, měkký párek? - Podlouhlý párek připomínající hada, který střevy hladce projede bez vynaložení většího úsilí. Takzvaný zlatý standard.
  5. …jasně ohraničené malé kuličky? - Jsou drobné a kulaté, podobně jako v prvním případě. Oproti němu jsou ale měkké a snadno střevy prochází. Taková stolice značí nedostatek vlákniny.
  6. …načechrané, hebké kousky s rozedranými okraji? - Rozměklá konzistence ztrácejících se tvarů může být známkou slabšího průjmu.
  7. …vodnaté bláto bez pevných kousků? - Stolice střevy prošla příliš rychle a nestihla se zformovat do pevného tvaru. Jinými slovy máte průjem.
Foto: pixelrain, Shutterstock.com

Podoba stolice se odvíjí od toho, jak se stravujeteFoto: pixelrain, Shutterstock.com

Pozor na střídání průjmu a zácpy

Běžné nesrovnalosti a drobné změny zaběhlého vyprazdňovacího režimu jsou normální. Pokud však nabývají na intenzitě a trvají více než jeden či dva dny, neměli byste je ignorovat a raději se poradit s lékařem. Jedná se především o změny týkající se pravidelnosti, barvy nebo konzistence a textury.

Chronická zácpa, způsobená často nedostatkem vlákniny, pohybu a špatným pitným režimem, může plnit střeva a zamezovat jejich průchodnosti.

Chronický průjem může zase bránit vstřebávání živin z potravy. „Jejich střídání může značit zánět střev, kam patří i syndrom dráždivého tračníku nebo přecitlivělost na potraviny,“ říká doktor David Frej.

Střídání průjmu a zácpy ale může vypovídat i o existenci závažnějších stavů, jak upozorňuje Martin Pegner: „Od vážných zdravotních obtíží, jako jsou hemoroidy či rakovina, přes vedlejší účinky zdánlivě nesouvisejících onemocnění, ke kterým patří zánět močového měchýře nebo gynekologické či neurologické obtíže.“

Varovným znamením nádoru ve střevech může být podle doktora Davida Freje stužkovitá stolice, která vzniká v důsledku zúžení průměru střeva nádorem, a podle Bristolské škály není jednoznačně klasifikovatelná.

A co dělat, když ve stolici zaznamenáte krev?

Reklama

Načítám