Hlavní obsah

Co rozsvítí Vánoce? Ořech nebo městečko ve skle!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Vánoce jsou kromě klidu i svátky všech možných světýlek. Začíná to svíčkami na adventním věnci a k prskavkám na vánočnímu stromečku to může vést přes světelné dekorace, které si sami vyrobíte. Není to vůbec těžké.

Článek

Dlouhé zimní večery vás nedostanou, když svůj byt či dům řádně nasvítíte. K romantickému adventnímu času se hodí spíš světlo tlumené – třeba to, které budou vydávat vámi vyrobené dekorace, do kterých jste zakomponovali světelné řetězy.

Stačí vám ty nejlevnější, zhruba metrové a na baterky, které pořídíte již kolem 25 korun. Řetězy se světly tvarovanými jako vločky nebo zvonečky pak koupíte asi za padesát korun.

Sportovní romantika 

Chcete světelný řetěz nadčasový, který využijete i mimo vánoční čas? Právě takový může být ten, při jehož výrobě použijete pingpongové míčky. Stačí je pomalovat permanentním fixem nebo akrylovou barvou a udělat do nich malou dírku – jen tak, abyste jí dokázali prostrčit žárovičku světelného řetězu. Rázem se změní v romantický lampiónek, který stačí dozdobit stužkou, kterou k míčku snadno přilepíte tavnou pistolí. Kdybyste přece jen chtěli něco vánočního, stačí na míčky namalovat sněhové vločky nebo hvězdičky.

Foto: Jakub Jurdič

Míčky na stolní tenis sice bývají nejčastěji bílé, ale můžete koupit i žluté nebo oranžové – ani takovým se při výrobě světelného řetězu nemusíte vyhýbatFoto: Jakub Jurdič

Oříškové lucerničky

Vyrobit oříškové lucerničky není úplně snadné, ale vyplatí se to. Až budete loupat vlašské ořechy  na cukroví, schovejte si pěkné skořápky. Do nich pak vyvrtejte dírky – nejlepší je použít vrtačku (ale raději je nedržte v ruce, chytněte je do kleští). Dírek udělejte dost, aby propouštěly co nejvíc světla. Do dvou skořápek pak sevřete jednu žárovičku ze světelného řetězu a slepte je tavnou pistolí. Aby nebylo vidět slepené boky, nalepte na ně tenkou větvičku jehličí.

Foto: Jakub Jurdič

Světelný řetěz z oříšků sice nevydává nijak intenzivní světlo, ale vynahradí vám to svou romantickou náladouFoto: Jakub Jurdič

Městečko ve skle

Zasněžené a rozsvícené městečko můžete postavit do velké zavařovačky, ale i třeba malého akvárka nebo jiné průhledné nádoby. Na dno smotejte světelný řetěz a jeho ovládací část nalepte zvenčí, aby byla dobře přístupná. Nádobu vyplňte ze dvou třetin umělým sněhem, do kterého můžete postavit dřevěné domečky, šišky, jehličí nebo i nějaké to zvířátko – záleží na tom, co máte doma. Část řetězu nechejte nahoře na umělém sněhu, aby osvítil dekorace.

Foto: Jakub Jurdič

V tomhle městečku mají bílou zimu jasnou – a vy zas máte dekoraci, kterou můžete přenášet a nemusíte se bát, pokud byste zapomněli světla zhasnoutFoto: Jakub Jurdič

Svítící girlanda

Na výrobu girlandy potřebujete ozdoby na stromeček – ideálně koule různé velikosti a barevnosti. Pak už jen stužku a světelný řetěz. Stužku provlékněte jednou z kouliček a uvažte na uzlík jako konec řetězu. Pak na stužku navlékejte ozdoby jako korále – díky různé velikosti se samy poskládají do hezkého tvaru. Až zaplníte celou délku stužky, udělejte na konci mašličku. Do kouliček namotejte světelný řetěz tak, aby nebyl vidět jeho spínač. Girlandu můžete položit do středu vánočně prostřeného stolu.

Foto: Jakub Jurdič

Světelná girlanda může být i hezkou dekorací na slavnostně prostřený stůl, hodí se i na parapet okna nebo ji můžete pověsitFoto: Jakub Jurdič

Svítící balíček

Zdobíte si místo stromečku větvičku jehličí? Vyzkoušejte z ní vyrobit svítící balíček, zabalený do průsvitné látky. Větvičku omotejte světelným řetězem a přidejte na ni i pár lesklých kouliček. Zabalení do látky, kterou spojíte pomocí tavné pistole do buřtíku a svážete na koncích stuhou, bude praktické i proto, že jehličí nemůže opadávat.

Foto: Jakub Jurdič

Svítící balíček s větvičkou jehličí můžete dát i do vázy – samozřejmě, pokud ji neomotáte světelným řetězem až ke konci, který bude ve voděFoto: Jakub Jurdič

Byt můžete rozsvítit i jinak – vyrobte si svícen ze zavařovačky.

Reklama

Načítám