Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když budete pít pivo každý den?

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Reklama

Proč byste si měli dát každý den pivo? Možná proto, že to je vlastně jeden z nejstarších „iontových“ nápojů a dokonce prý obsahuje i látky, které působí jako prevence vysokého krevního tlaku či rakoviny!

Článek

Za prohlášení, že pivo prospívá zdraví, nás asi budou milovat všichni, kteří se bez něj neobejdou a dopřávají si ho v hojné míře každý den. Ovšem právě ta míra je zásadní. „Je potřeba pít s mírou – denně můžeme doporučit maximálně dva půllitry u mužů a dvě třetinky u žen,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivo místo multivitaminu?

Pivo obsahuje cenné vitaminy a minerály tělu velmi prospěšné. Které to jsou?

  • Vitamin B1 – thiamin - štěpí sacharidy, čímž dodává tělu energii, mimo to má také význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.
  • Vitamin B2 – riboflavin - přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke snížení míry únavy a vyčerpání a také má vliv na kvalitu pokožky a zraku.
  • Vitamin B6 – pyridoxin - hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správné funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.
  • Niacin - působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.
  • Kyselina listová - je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.
  • Minerály - hlavně vápník a hořčík, zinek, železo, fluor a další. Funguje jako prevence osteoporózy a Alzheimerovy nemoci.
Foto: bitt24, Shutterstock.com

Ve všech těchto potravinách najdete vitamin B6, ale je ho dost i v pivu!Foto: bitt24, Shutterstock.com

Pivo na trávení i srdce

Až si příště otevřete lahvinku nebo vyrazíte „na jedno“, můžete to brát jako prevenci proti mnoha neduhům. Právě to potvrdil celý tým lékařů a zdravotníků v čele s profesorem Milanem Šamánkem a docentkou Zuzanou Urbanovou. Porovnali a vyhodnotili hned tři evropské zdravotnické studie a konstatovali, že pivo:

  • Zabraňuje onemocnění srdce a cév - pití malého množství piva snižuje kardiovaskulární riziko, za „léčebnou dávku“ lze považoval dvě piva denně. Ovšem neměli byste to kazit tím, že si k pivu dáte cigaretu.
  • Snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů - při pokusu na Harvardské univerzitě se prokázalo, že pitím ¼ litru kávy se riziko vzniku ledvinových kamenů snížilo o 10 %, při pití stejného množství čaje o 14 %, při pití piva celkem o 21 %. Protože pivo působí močopudně, je obecně doporučováno i urology.
  • Prodlužuje věk - britská studie, která porovnávala 7735 mužů, prokázala snížení úmrtnosti pravidelných pijáků piva o 16 % oproti nepijákům. Ve studii EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), do níž bylo zahrnuto 380 395 pacientů, měli ti, kteří nikdy v životě nepili pivo, umírat dřív než mírní pijáci.
  • Usnadňuje trávení - hořké látky, kyselina uhličitá a třísloviny z chmele povzbuzují chuť k jídlu, zvyšují produkci slin v ústech a napomáhají sekreci žaludečních šťáv. Urychlují také štěpení tuků a bílkovin, což v důsledku zlepšuje trávení. Hořké látky mají také antibakteriální účinky. U lidí konzumujících dva litry piva týdně bylo také zjištěno o dvě třetiny nižší riziko výskytu gastritidy než u abstinentů.
  • Pomáhá s prevencí civilizačních chorob - „Střídmá konzumace piva snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter," říká lékařka a výživová poradkyně Hana Mojžíšová.
Foto: id-art, Shutterstock.com

Hořké složky v pivu podporují trávení a zabraňují tvorbě ledvinových kamenů Foto: id-art, Shutterstock.com

Z takového výčtu kladů by člověk dostal hned chuť „na jedno“. A co vy, dáte si pravidelně pivo?

Reklama

Související témata:

Načítám