Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Reklama

Pokud patříte mezi kuřáky, kteří si užívají doslova každý šluk, patrně vás ani tímto článkem nepřesvědčíme, že by bylo dobré přestat. Jestli o tom ale uvažujete a potřebovali byste trochu nakopnout, máme pro vás zajímavá fakta, která vás možná přesvědčí!

Článek

Základem úspěchu při odvykání kouření je silná motivace. Zřejmě nejsilnějším hnacím motorem je obava o své zdraví. A jak sami uvidíte, zdravotních důvodů je víc než dost.

Většinou se mluví o rakovině jazyka nebo plic. Ve skutečnosti to zdaleka není to nejhorší. Kvůli kouření vám totiž hůř fungují všechny orgány, ucpávají se vám cévy a život vám může komplikovat neutuchající kašel. Vážně vám to za to stojí?

1. Konec chronickému kašli

Chronický kašel vzniká tak, že speciální řasinky v průduškách a průdušnicích odvádějí hlen (spolu s cizími částicemi, jako jsou různé mikroorganismy, prach nebo pevné částice cigaretového kouře) z těla ven. Tedy – čím víc kouře vdechujete, tím víc hlenu produkujete a tím víc kašlete, protože kašláním se hlen dostává pryč. Proto je pro kuřáky chronický kašel typický. A víte, co je to CHOPN?

2. Zdravější plíce

Jestli si cigarety omlouváte tím, že ti, kdo žijí ve velkých městech, mají kvůli smogu plíce ve skoro stejně špatném stavu, jste na omylu. Znečištěný vzduch sice zdraví škodí, ale s pravidelným kouřením se to srovnávat nedá.

„Kvůli znečištěnému vzduchu se zvyšuje pravděpodobnost zánětu i dalších onemocnění. Tabákový kouř však obsahuje více než 4000 chemických látek včetně dehtu a těžkých kovů. Pokud tedy nejde o těžké znečištění ovzduší, kdy je doporučeno omezení pohybu, nelze vůbec srovnávat vliv ovzduší a vykouřené cigarety,“ uvádí doktorka Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7. Víte, že rakovina hrtanu nehrozí jen kuřákům? 

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Záněty, špatná fyzická kondice i chronický kašel – to vše komplikuje kuřákům životFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Lepší fyzička

Zdravotní komplikace z kouření můžou být po dlouhou dobu skryté a projeví se až když je problém v pokročilejší fázi. Čeho si ale každý, kdo přestane kouřit, všimne už po chvíli, je mnohem lepší fyzická kondice, a to nejen při sportu, ale i při běžném pohybu. A je to celkem prosté – zaprvé se vám bude lépe dýchat  a zadruhé vám budou lépe fungovat svaly.

„Pro dobrý výkon je podstatné správné prokrvení svalů. U kuřáků tomu však brání oxid uhelnatý, který se na buňky váže pevnou vazbou a znemožňuje tak průchod kyslíku krví do svalu. Kuřáci proto mají menší sílu i vytrvalost. Nedostatek kyslíku má i srdce a plíce. Proto se kuřáci dříve zadýchají,“ vysvětluje Irena Sobotková. Víte, že se závislostí lze bojovat i cvičením? 

4. Nižší riziko vážných chorob

Vedle kardiovaskulárních onemocnění mají kuřáci také větší sklon třeba k trombóze (ucpání cév). I vykouření malého počtu cigaret za den až třikrát zvyšuje riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční a rapidně stoupá i riziko vzniku rakoviny. Cigarety jsou až v 90 procentech příčinou rakoviny plic, ale více kuřáků umírá na kardiovaskulární choroby.

„Je to dáno tím, že kouření je hlavním rizikovým faktorem nemocí srdce a cév. Kardiovaskulární riziko po zanechání kouření rychle klesá. Do pěti let se sníží na polovinu a po 10 letech klesne na úroveň nekuřáka. Kašel se zlepšuje v řádu měsíců a lépe se dýchá. Riziko vzniku rakoviny plic se sníží na úroveň nekuřáka přibližně za 15 let,“ říká doktorka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju.

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Při dlouhodobém kouření se zvyšuje riziko trombózy i kardiovaskulárních nemocíFoto: Albina Glisic, Shutterstock.com

5. Správně fungující orgány

Přestat kouřit znamená nejen ozdravit cévy, plíce a vnitřní orgány, ale zlepší se i zrak, sluch a čich. Příznivý je i dopad na zažívací ústrojí. „Zlepší se například onemocnění spojená s chronickými průjmy  a ustoupí bolesti žaludku způsobené žaludečními vředy. Blahodárný je vliv i na ledviny, které bývají poškozeny zejména u diabetiků a kouření jejich funkci ještě zhoršuje,“ vyjmenovává Karolína Hlavatá.

Někoho však nepřesvědčí žádný argument. Znáte nejslavnější kuřáky, kteří nedají bez cigarety ani ránu?

Reklama

Načítám