Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když začnete jíst česnek denně?

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Reklama

Proč se cpát vitaminy v kapslích, když je tolik přírodních plodů a vyjdou levněji? Nemusíte kupovat jen exotické ovoce. Je mnoho českých superpotravin, které jsou doslova zázračné! Jedním z nich je česnek. Když ho budete jíst pravidelně, tak budete zdraví, plní energie, a ještě zhubnete!

Článek

Česnek není jen přírodní antibiotikum – má mnoho dalších zdravotních přínosů. Budete díky němu mít zdravější cévy, srdce i mozek. Také působí proti zánětům i vysokému krevnímu tlaku. Zjišťovali jsme, proč byste ho měli jíst každý den!

1. Lepší imunita

Česnek obsahuje kolem 400 zdraví prospěšných látek. Asi 100 z nich jsou takzvané sirné sloučeniny, o kterých se mluví jako o přírodních antibiotikách. Ty ničí řadu bakterií, virů a plísní. Také nabízí vitaminy A, B, C.

  • Vitamin A - podporuje zdravý zrak
  • Vitamin B - slouží pro správný metabolismus, pomáhají proti únavě a zánětlivých onemocnění nervů
  • Vitamin C - „céčko“ je asi nejvýznamnější antioxidant. Přispívá k ochraně buněk před stresem a slouží jako prevence před nachlazením

2. Silné srdce a cévy

Při pravidelné konzumaci alespoň jednoho stroužku čerstvého česneku denně docílíte snížení krevního tlaku. Tato dávka umí zpomalit progresi aterosklerózy, či dokonce zvrátit počáteční stadium této nemoci. Slouží ale i jako prevence před srdečně-cévními chorobami, které ve vyspělých zemích patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Víte, které nemoci zabíjejí ve světě nejvíc?

Někteří odborníci tvrdí, že lidem, kteří si dopřávají alespoň stroužek česneku denně, se sníží množství nezdravého cholesterolu v krvi až o 15 procent. To pomáhá rozšiřovat průchodnost cév a zlepšuje krevní oběh. Je to proto, že česnek rozpouští bílkoviny, kvůli kterým sraženiny v krvi vznikají. Díky tomu se česnek stává ideální prevencí také proti mrtvici či infarktu.

Foto: Andrelix, Shutterstock.com

Česnek posiluje srdce a zlepšuje průchodnost cévFoto: Andrelix, Shutterstock.com

3. Bystrý mozek

Pokud začnete jíst česnek denně, pravděpodobně po čase zpozorujete změny nejen na svém těle, ale také na chování. Budete méně unavení, bystřejší a energičtější. Česnek mozek doslova vyživuje. Chrání mozkové buňky před degenerací a ten díky tomu pak lépe funguje. Obsahuje allicin, který má vliv na jeho lepší prokrvení a okysličení.

4. Přírodní detox

Česnek je ale také jednou z nejlepších čističek celého organismu. Je považován za efektivní detoxikační potravinu. Čistí krev od tuků a orgány od nečistot. Obsahuje totiž látky metionin a cystein, což jsou esenciální aminokyseliny, které chrání játra tak, že jim pomáhají produkovat žluč, která pak odstraňuje z těla toxiny.

Foto: Mikhail Azarov, Shutterstock.com

Pravidelnou konzumací česneku se vám zlepší zažíváníFoto: Mikhail Azarov, Shutterstock.com

5. Snazší hubnutí

Česnek detoxikuje také střevní sliznici, čímž napomáhá správnému trávení a pomáhá proti průjmu. A právě správná funkce trávicího systému je při hubnutí zcela zásadní. Navíc česnek uvolňuje v těle stresový hormon noradrenalin, který ovlivňuje spalování tuků. Budete-li jíst česnek pravidelně, uděláte službu svému zdraví v mnoha ohledech, a ještě něco zhubnete!

Reklama

Související témata:

Načítám