Hlavní obsah

Co si letos navěsit na stromeček? Přinášíme inspiraci vánočních ozdob!

Foto: profimedia

Velké ozdoby se věsí na spodní větvičky stromkuFoto: profimedia

Reklama

Jak jednou větou shrnout letošní nadílku vánočních ozdob? Na své si přijde každý, milovníci tradic i ti, kteří rádi zkoušejí něco nového. Co tedy můžete mít?

Článek

Netřeba čekat až na Štědrý večer, abyste na strom zavěsili vánoční ozdoby. Viset můžou kdekoli v bytě. Nebo je nechte v klidu – poskládané do větší průhledné nádoby či položené na tácu. Dnes se rovněž používají místo jmenovky, na stole či jako milá pozornost u dárku.

1. Tvarové pojednání

Kulaté ozdoby patrně nikdy nevyjdou z módy. „Baňky ve velikostech asi 6 až 15 centimetrů jsou skutečně stále nejprodávanějším tvarem vánočních ozdob,“ uvádí Kateřina Tichá ze společnosti Glassor.

Vyjmenovávat ostatní osvědčené tvary by vydalo na seriál, proto si připomeňme jen některé. Pořád jsou v kurzu andělíčci (i samostatná andělská křídla), stromečky a vločky, v posledních letech jsou velmi populární baletky a ptáčci. Pokud lze vypíchnout jeden konkrétní tvar, pak se letos urodilo hodně rampouchů. A vrací se figurka louskáček.

Foto: KIK

Různé tvary ozdob, 7 až 12 cm, cena 20 Kč/kus, dekorativní větvičky, 70 až 100 cm, cena 79 KčFoto: KIK

Foto: Bella Rose

Skleněné rampouchy, na výběr různé tvary, délka 15 cm, cena 144 Kč/kusFoto: Bella Rose

Foto: Marks & Spencer, La Almara

Na foto (zleva): ozdoba louskáček, cena 189 Kč, skleněná ozdoba bonbon, cena 89 KčFoto: Marks & Spencer, La Almara

Foto: Bella Rose

Andělská křídla z pírek, šířka 10 cm, cena 64 KčFoto: Bella Rose

Foto: À la Maison

Ručně malované figurky z plastu – Santa Claus na bruslích, se stromem nebo s dárkem, 11 cm, 650 Kč/kusFoto: À la Maison

2. Pro malé i velké hračičky

Souběžně s tradičními ozdobami frčí i zábavnější pojetí. Tento trend je rovněž patrný už pár let. Nejde jen o barevného Santu Clause nebo sobí či jelení hlavy, ale také o autíčka v mnoha podobách, hamburgery, donuty či jiné sladkosti (co třeba známé salonky?). Zaujmou rovněž motivy, které připomenou léto (kufr, gril) nebo dovolenou (slon, mořský koník, anglické taxi).

Foto: Glassor

Hravé skleněné autíčko, délka 7 cm, cena od 150 KčFoto: Glassor

Foto: Butlers

Na foto (zleva): skleněné ozdoby Hang On, kufr, výška 10 cm, cena 149 Kč, banán, výška 15 cm, cena 199 KčFoto: Butlers

Foto: Le Patio

Mořští koníci z malovaného skla, cena 390 Kč/kusFoto: Le Patio

Foto: À la Maison

Ručně vyráběné originální ozdoby ve tvaru kabelky z malých plastových plátků, červená nebo zlatá, cena 790 Kč/kusFoto: À la Maison

3. Jak si stojí barvy

Na letošních vánočních ozdobách je zajímavé, že žádná tradiční barva zásadně nepřevyšuje ostatní. Pomineme-li zábavné tvary, které doslova hrají barvami, pak se u ostatních ozdob stále nosí bílá, zelená a červená, případně hnědá, stejně jako zlatá, stříbrná a metalické odstíny. Pokud se na něco opravdu klade důraz, je to více lesku a třpytu. Také je zřejmý nenápadný, zato setrvalý vzestup elegantní černé.

Z trendy barev nelze přehlédnout pudrové odstíny (modrá, růžová, mentolová). Vše spolu souvisí, vždyť jemná modrá a růžová jsou hlavními interiérovými barvami pro letošní rok. Ovšem na své si přijdou i ti, kteří mají rádi výrazné barvy jako fuchsiovou, kanárkově zelenou a podobně. „Superbarevné odstíny jsou inspirované pop artem a dětskou hravostí,“ říká Kateřina Tichá.

Trendy je také kombinace barev, velké množství třpytek, poloprůhlednost či efekt ledového vzoru.

Foto: Le Patio

Víly jako baletky se sukýnkou z vánoční hvězdy, plast, cena 490 Kč/kusFoto: Le Patio

Foto: Glassor

Skleněné koule v trendy pastelových barvách, průměr 8 cm, cena od 56 KčFoto: Glassor

Foto: Nordic day

Na foto (zleva): kovové srdíčko Gold, průměr 4 cm, cena 174 Kč, drátěný Gold Diamond, výška 9,5 cm, cena 279 Kč, kovová šiška Small Pine Cone, 7 x 7 cm, cena 279 KčFoto: Nordic day

Foto: Nordic Day

Plastové baňky Black/Gold Glitter, různé motivy, průměr 8 cm, cena 114 Kč/kusFoto: Nordic Day

Foto: Le Patio

Kolibříci ve veselých barvách, cena 250 Kč/kusFoto: Le Patio

4. A co materiály?

Zatímco u tvarů a barev lze pozorovat jisté proměnlivé nálady, v případě materiálů se toho moc nemění. Nabídka se v podstatě opakuje každý rok, tedy sklo, plast, který ho věrně napodobuje, dřevo, sláma, kov, ale i papír, keramika, filc… „Sklo a tvrzený plast jsou stále oblíbené, větší zájem letos vnímám hlavně o dřevěné a kovové dekorace,“ uvádí Tereza Vašíčková z La Almary.

A my ještě zdůrazněme papír. Vánoční papírové ozdoby jsou největší klasikou a jejich nabídka je neskutečně pestrá. Najdete dokonce i takové, které po ušpinění stačí přetřít vlhkým hadříkem nebo vyprat v ruce. A další rok je zase pověsit na stromek.

Foto: Uashmama

Ozdoby z pratelného papíru, cena 79 Kč/kusFoto: Uashmama

Foto: La Almara

Na foto (zleva): skleněný dáreček, 6 x 6 x 8 cm, cena 192 Kč, střevíček z plastu, 8 x 3 x 7 cm, cena 181 KčFoto: La Almara

Foto: Apropos, Butlers

Na foto (zleva): medvídek z polyresinu, výška 10 cm, cena 155 Kč, kovová ozdoba Hang On – děvčátko, výška 10 cm, cena 119 KčFoto: Apropos, Butlers

Foto: Butlers

Ozdoba připomínající jedlovou šišku, peří, dřevo, průměr 11 cm, cena 149 KčFoto: Butlers

Foto: Fler/KashKi – Home Decor

Kapříci z plsti s flitrovými šupinami, od 5 cm, cena 49 Kč/kusFoto: Fler/KashKi – Home Decor

Pokud vám naopak vánoční ozdoby přebývají, zužitkujte je jinak. Například baňky se výborně uplatní při výrobě následující dekorace: Vánoční věnec snadno a rychle? Pomůže vám drátěné ramínko!

Reklama

Související témata:

Načítám