Hlavní obsah

Co si počít s emočním tupcem? Nechte ho žít, nemůže za to!

Foto: Thinkstock

No a co? Co jsem zase řekl špatně? Člověk „postižený" nedostatkem emoční inteligence většinou vůbec netuší, proč jsou na něj všichni naštvaníFoto: Thinkstock

Reklama

Ve svém oboru je to možná génius, v mezilidských vztazích se ale projevuje jako analfabet. Co si počít s kolegou, kamarádem nebo příbuzným, který má naprostý nedostatek emoční inteligence?

Článek

Takového „zoufalce“ určitě znáte i vy. Kolegyni, která drží přísnou dietu, přinese jako dárek bonboniéru. Kdy se to má narodit? – optá se známé, která přibrala. Vaše vyprávění přeruší slovy: „To nic není, poslechni si, co se stalo mně!“ Lidem, které sotva zná, vykládá podrobnosti o svých zažívacích problémech. Nedokáže vycítit atmosféru v místnosti ani náladu druhého člověka a vždycky plácne něco naprosto nemožného.

Naše čtenářka Marcela se s takovou známou přestala stýkat poté, co ji s manželem potkali na procházce s kočárkem: „Když jsme se s mým mužem brali, byla jsem v jiném stavu s jeho kamarádem. To, že dítě není jeho, vědí všichni a on to samozřejmě ví taky. Nebylo pro něj snadné se s tím vyrovnat, ale zvládl to a malého přijal jako vlastního. Je to ale pořád dost citlivá záležitost. A teď si přijde ta nána, koukne do kočárku a vesele zahlásí: No to je krásnej kluk, celej tatínek!“ – neskrývá rozhořčení Marcela.

A co jsem řekl špatně?

Jak je možné, že i chytrý a vzdělaný člověk vypustí z úst něco takového? Emoční inteligence je zkrátka něco úplně jiného než běžné IQ. Ten, kdo ji postrádá, se rozhodně nestane miláčkem kolektivu a přátelé, které si udrží, musí mít hroší kůži. Za jeho přehmaty přitom v naprosté většině případů není zlý úmysl, ale spíš nedostatek empatie, neschopnost vcítit se do druhého. Častým problémem takových lidí je i to, že nejdřív mluví, a pak teprve přemýšlejí.

Foto: Thinkstock

Pokud muž s minimální emoční inteligencí pracuje v ženském kolektivu, lze očekávat problémyFoto: Thinkstock

EQ velikosti tykve

Každý ví, co to znamená, že má někdo nízké nebo vysoké IQ. V psychologii se ale používá i EQ, emoční kvocient – číslo, které vyjadřuje schopnost zacházet s emocemi a spolupracovat s jinými lidmi. Při jeho určování se hodnotí schopnost vcítit se, ovládat svoje nálady, přizpůsobit se druhým, obratnost v komunikaci a v řešení složitějších společenských situací. V poslední době se stále víc ukazuje, že emoční inteligence není důležitá jen v partnerských a mezilidských vztazích, ale i v profesní kariéře.

Lidé s vysokým EQ mají dobré předpoklady být velmi dobrými manažery, vedoucími a poradci. Bohužel, do vedoucích pozic se často propracují i ti, kteří emoční inteligence příliš nepobrali – jejich snížená sociální citlivost jim paradoxně v kariéře dokonce pomáhá.

Foto: Thinkstock

Možná se vám chce ječet nebo tomu tupci dát rovnou pár facek. Ale berte ho spíš jako postiženéhoFoto: Thinkstock

Pravidla jednání s „emočními tupci“

Nejraději byste se jim vyhnuli. Pokud se ale takový „exemplář“ vyskytuje ve vaší rodině, sdílíte s ním jednu kancelář, nebo je to dokonce váš nadřízený, musíte s ním nějak vyjít. Jak na to?

  • I když vás naštval nebo urazil, snažte se držet emoce na uzdě. Pokud nejde o psychopatickou osobnost (což je úplně jiný, větší problém), jeho „přešlapy“ jsou spíš nedopatření, jako kdyby vám opravdu omylem šlápl na nohu.
  • Poskytněte dotyčnému zpětnou vazbu. Možná si opravdu neuvědomil, že se zachoval nevhodně. Počkejte si na okamžik, až budete sami, aby se necítil napadený. „Řekněte svoje výhrady jednoduše, klidně, krátce a přímo. Má-li mít kritika pozitivní dopad, musí v první řadě respektovat důstojnost druhého člověka,“ radí psychiatr MUDr. Ján Praško.
  • I když jde o vašeho nadřízeného, nemusíte jen „držet ústa a krok“. Pokud má například hloupé poznámky na vaši adresu, máte plné právo ho zdvořile a v soukromí upozornit, že je vám to nepříjemné. Pravděpodobně vás nechce urazit, jen si myslí, že je neodolatelně vtipný.

Máte ve svém okolí takového „experta“? Svěřte se, co vám provedl!

Reklama

Načítám