Hlavní obsah

Co vám říkají špeky o vašem těle?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Pneumatika kolem bříška, nebo naopak mohutnější stehna a větší zadek, či faldíky na zádech. Každý ukládá tuk trochu jinak. Je to dáno geneticky, ale vliv na to má i jídelníček. Není fald jako fald. Vaše špíčky totiž vysílají signály o tom, co děláte špatně. Naučte se jejich řeči porozumět!

Článek

Sledovat, kde tělo ukládá tuky, se vyplatí. Něco je samozřejmě dáno geneticky: máte-li figuru tvaru jablko, nejspíš nikdy nebudete mít břicho jako žehlicí prkno. „Obecně postava, tloustnutí, způsob, jak a kde vaše tělo ukládá tuky, je záležitost mnoha společně působících faktorů. Je to genetika, stravování, emoce, stresy, ale i hormonální rovnováha,“ vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček.

A proto si všímejte, kde se vám tuk usazuje – a to bez ohledu na dědičnost a typ postavy. Můžete podle toho totiž upravit jídelníček i životní styl a svoje problematické partie trápit co nejméně.

Zaměřeno na ženy

Jeden z výše zmíněných faktorů ovlivňujících postavu je u žen výrazně závažnější než u mužů – hormony v (ne)rovnováze. „Ženy jsou obecně ovlivněny větším počtem pohlavních hormonů, jsou mnohem náchylnější k jejich výkyvům, také snáz podléhají emocím, ke všemu je na ně vyvíjen mnohem větší společenský tlak. Proto jsou teoreticky rizikem nadváhy a obezity ohroženy víc než muži,“ vysvětluje Petr Havlíček. Ve prospěch žen podle něj ovšem hraje jejich lepší morálka (ve smyslu životního stylu) a motivace.

Stehna, boky, hýždě: trable s estrogenem

Křivky k ženám patří a má je na svědomí ženský hormon estrogen. Pokud ale jinak nepřibíráte a skutečně vám tak trochu „záhadně“ roste jen tato oblast, může to značit, že nemáte estrogenu správnou hladinu. Možná ho vaše tělo produkuje až moc. V takovém případě se poraďte s lékařem – může hodnotu zkontrolovat a případně i zkorigovat. Svoje hormony ale můžete trochu zklidnit i správným jídelníčkem. „Skvělé je třeba avokádo, brokolice či losos. Dejte si také pozor na dostatečný přísun bílkovin a pravidelný pohyb,“ radí australská expertka na výživu Lee Holmes.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Každé přibírání je výsledkem mnoha faktorů, a proto své tělo sledujteFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Břicho: příliš mnoho sacharidů i stresu

I když máte postavu typu jablko, nemusíte tohle ovoce připomínat na první pohled. Dávejte si proto pozor na dvě věci: na cukr a míru stresu. „Tuk usazený v oblasti břicha mívá na svědomí příliš mnoho cukru,“ říká Lee Holmes. Většinou tak stačí omezit přísun sacharidů. Tělo bez nich ovšem fungovat nemůže, proto sacharidy jednoduché (sladkosti, sladké nápoje, ale třeba i ovoce) nahraďte složitými (zdravějšími). Najdete je v celozrnném pečivu, v rýži, luštěninách a podobně.

Zásadní pro ukládání tuku na břiše je také hormon kortizol. Reguluje krevní tlak a pomáhá tělu vyrovnat se se stresem. A čím víc stresu zažívá, tím víc hormonu produkuje. „Když je pak kortizolu moc, může způsobovat právě tloustnutí v oblasti břicha či v obličeji,“ tvrdí Lee Holmes.

Škodí především stres chronický, kdy vás trápí dlouhodobě náročná práce či táhlé starosti – tělo neustále produkuje kortizol a také adrenalin. „To má za následek zvýšenou produkci inzulinu, což způsobuje tloustnutí právě v oblasti břicha,“ dodává Petr Havlíček. Velice častým „řešením“ je navíc zajídání stresu většinou sladkostmi. „Vede to ke zvýšené hladině cukru a následně inzulinu. A postava se přetváří do tvaru jablka,“ popisuje odborník.

Chcete-li tedy zatočit s rostoucím břichem, vyhýbejte se cukrům a naučte se uvolňovat stres. Prospěšná je jóga, dechová cvičení, správná relaxace či meditace. „S udržením správné hladiny kortizolu pomohou i semena z granátového jablka, kapusta, rukola, brokolice či hlávkový salát,“ radí Lee Holmes.

Záda: řízky a hranolky vystrkují růžky

Máte špeky na zádech a kolem podprsenky? Jíte příliš mnoho tučných a smažených pokrmů! „A také to může být nedostatkem bílkovin,“ dodává Lee Holmes. Rada je tedy jednoduchá: přidejte kvalitní bílkoviny (hlavně libové maso, sýry, vejce), uberte kalorická, tučná i smažená jídla a výsledky se rychle dostaví.

Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Něco smaženého není občas na škodu. Že už to přeháníte, vám prozradí špeky na zádechFoto: Shaiith, Shutterstock.com

Lýtka a kotníky: moc solíte

Máte najednou tlusté nohy? Pravděpodobně to nejsou špeky, ale „jen“ voda. „Zaměřte se na příjem sodíku. Příliš mnoho soli způsobuje, že tělo zadržuje vodu, což se projevuje hlavně v oblasti lýtek a kotníků,“ říká Lee Holmes.

Nestačí ale jen odložit slánku. Kvanta soli se skrývají v salámech, šunce, tavených sýrech, nejrůznějších dochucovadlech a podobně. Důležité je také dostatečně pít a nepřehánět to s alkoholem a dodat draslík. Pokud ani tak otoky nezmizí, poraďte se s lékařem. Mohou značit problém s ledvinami, játry či se srdcem.

Jak jste na tom vy? Kde se vám tuk usazuje nejvíc?

Reklama

Načítám