Hlavní obsah

Co vám zkazí chuť kávy? Víme, co vadí víc než cukr a mléko

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

V kavárně si na kávě vždy pochutnáte, ale doma tak dobrou udělat neumíte? Není to jen šikovnýma rukama zkušeného baristy nebo cenou kávy. Někdy stačí změnit pár drobností.

Článek

Základem toho, abyste si mohli vychutnat doma opravdu dobrou kávu, není nic extra složitého. Chcete-li si tento nápoj opravdu vychutnat, musíte hlavně vědět, jakou koupit, kde ji doma uskladnit a čas od času zkontrolovat kávovar.

Zrna jsou lepší než mletá káva

Pokud toužíte po kvalitě, nekupujte mletou kávu, ale jen pražená zrna. „Důležité je, aby byla káva čerstvě upražená. To poznáte podle toho, že intenzivně voní,“ doporučuje Naďa Krejčíková, baristka z Costa Coffee. Nejčerstvější seženete přímo v pražírnách, které jsou dnes ve větších městech již běžné, koupit se často dá i přímo v každé lepší  kavárně.

Pokud ji kupujete vakuově balenou, datum pražení najdete na obalu, ideální je spotřebovat ji nejpozději do měsíce po pražení. I některá vakuovaná balení jsou vybavena průduchem, abyste mohli vůni otestovat. Pokud tu možnost nemáte, kupte co nejmenší balení a vybírejte, který druh vám nejlépe sedne.

Nápis na etiketě – 100% káva – by vás měl spíše odradit, nic o kvalitě ani druhu vám neřekne. Jsou dva základní typy kávy: arabica a robusta. Arabica je považována za kvalitnější: má sametovou chuť bez výrazné hořkosti a příjemné aroma.

Foto: bajinda, Shutterstock.com

Nekupujte mletou, ale celá zrna. Pořiďte si mlýnek a na něm umelte vždy jen tolik kávy, kolik hned spotřebujeteFoto: bajinda, Shutterstock.com

Jakou kávu nebrat 

„Nekvalitní kávová směs se pozná podle slámové a kouřové chuti, je cítit po vinném korku, arašídech, dokonce jako mokrá juta,“ varuje Naďa Krejčíková. Taková káva má pak nepříjemnou pachuť a nižší kyselost. Cítíte-li v chuti kouřové aroma nebo spálený popel, je to zbytečně dlouhým pražením, které má nedostatečnou kvalitu zrn zakrýt. Taková zrna bývají i hodně tmavá, přepražená.

Kde skladovat kávu 

I kvalitní kávu můžete doma zničit nevhodným uložením. Hlavní nepřátelé při skladování kávy jsou teplo, vzduch a vlhkost. Nevystavujte ji proto na slunci, v kuchyni pozor i na výpary z vaření. Pokud ale míříte do špajzky, pozor na blízkost aromatických potravin nebo koření.

K uložení je nejlepší vzduchotěsný obal, třeba plechovka nebo keramická dóza s těsnícím víčkem, existují ale i speciální kávové dózy s pístovým víčkem, díky kterému nežádoucí vzduch vytlačíte ven.

U kávy se nevyplatí zásobit se na dlouho dopředu. Pražená zrna vydrží kvalitní maximálně měsíc, přístupem vzduchu vysychají a ztrácí typickou chuť a aroma. Dlouhé týdny lze kávu skladovat jedině v mrazáku, ideálně vakuově uzavřenou a obalenou alobalem.

Foto: RapunzielStock, Shutterstock.com

Arabica je považována za kvalitnější než robusta – má sametovou chuť bez výrazné hořkosti a krásně voníFoto: RapunzielStock, Shutterstock.com

Zkontrolujte kávovar 

„Zatuchlost v kávě může být i z nevyčištěného mlýnku, nemyté skladovací nádoby a někdy dokonce ze špatně vymytého šálku,” vysvětluje baristka Doubleshotu Tereza Balá.

Ať už doma máte aeropress, překapávač nebo kávovar na espresso, neměli byste zanedbávat pravidelné čištění. „Čištěním se zbavujeme dvou věcí – kávových usazenin a vodního kamene. Zatímco na odstranění vodního kamene můžete použít babičkovské triky, třeba kyselinu citronovou, na mastnotu a kávové usazeniny doporučuji Cafizu, speciální přípravek pro čištění espresso kávovarů,” radí Tereza Balá. Mlýnek stačí čistit jednou za dva týdny, hlavu kávovaru a trysky na mléko denně.

Při mletí nebuďte moc hrubí 

Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namleté zrno. „Pokud budete připravovat espresso, namelte si kávové zrno najemno,“ radí Naďa Krejčíková. Pokud preferujete překapávanou kávu, měli byste ji připravit ze středně pomleté kávy a french press (stlačovací dóza) vyžaduje ještě hrubší namletí, káva by strukturou měla připomínat krystalový cukr.

Foto: Nataliia Zhekova, Shutterstock.com

Dbejte na čistotu kávovaru, i to má vliv na chuť kávyFoto: Nataliia Zhekova, Shutterstock.com

S mlékem a cukrem? 

Pokud je káva správně upražena a připravena, měla by splňovat základní chuťové profily, tedy sladkost, slanost, kyselost i hořkost a žádné dochucení nepotřebuje. Zároveň to ale není nijak zapovězeno, cukr chuť kávy podtrhne, mléko zjemní, zajímavě ji zvýrazní i skořice nebo kakao.

Káva s mlékem vyvolává diskuze. Je zdravější černá káva, nebo ta s mlékem? 

Reklama

Související témata:

Načítám