Hlavní obsah

Co vštípit dětem, aby v životě obstály a byly šťastné?

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Reklama

Jak připravit děti na život? Co jim předat, aby v životě obstály? Není to vlastně nijak složité, často stačí jít příkladem. Jak tedy děti vybavit, aby od vás šly do velkého světa sebevědomé a vedly spokojený a úspěšný život?

Článek

Staneme se rodiči a padne na nás obrovská tíha odpovědnosti – chce se po nás, abychom děti připravili na život tam venku. Máme jít příkladem a vychovat z nich zdravě sebevědomé jedince, kteří jsou šťastní a úspěšní. Přitom si sami kolikrát nevíme rady.

Co je důležité dětem ukázat a k čemu je vést, aby v dospělosti uspěly? A kdy je fajn zvolit různý přístup pro holčičky a pro kluky?

1. Jsme tu vždy pro tebe

Lidé, kteří měli šťastné dětství se budou vždycky rádi vracet domů – pro pohlazení, radu nebo recept na svíčkovou. Jak toho můžete jako rodič dosáhnout?

Vztahová koučka Lucie Königová, autorka knihy (Ne)Gramotný rodič, říká: „Pokud je v rodině podporováno zdravé sebevědomí dítěte, bude se umět prosadit i ve škole a později ve své profesi. Pokud bude mezi nejbližšími cítit teplo, klid a bezpodmínečnou lásku, bude si přirozeně do svého života vybírat lidi, kteří mu také budou dávat pohodu, radost a lásku.“

2. Rodiče nemusí mít vždycky pravdu

Učte děti mít vlastní názor a klidně odlišný od toho vašeho, dovolte diskusi. Mocenský přístup rodičů může mít podle Lucie Königové fatální následky. Vynucováním si poslušnosti a prosazováním názorů z pozice síly se dosáhne jedině toho, že z potomka vyroste nesebevědomá osobnost závislá na autoritách, podobně nezralá jako sám rodič. Přitom schopnost dělat vlastní svobodná rozhodnutí je pro život zásadní.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Jsem na tebe pyšná, jak sis zvládla opravit tu písemku z matematikyFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

3. Chybovat je lidské

Naučte dítě, že dělat chyby je naprosto v pořádku. Jak říká Lucie Königová: „Chyba je informace, co je třeba dělat jinak nebo již nedělat. Díky jejich prožití a zdolání člověk roste a posouvá se.“ Podporujte děti v tom, aby zkoušely nové věci, nebály se jít i do neznámých vod. A rozhodně se nesnažte jim od případných chyb pomáhat tím, že budete věci dělat za ně.

4. Pohoda díky fungujícímu systému

Děti by od útlého věku měly mít svoje povinnosti a zodpovědnosti. Domácí práce, drobné činnosti, na které v daném věku stačí (jedná se třeba i o samostatné čištění zubů nebo oblékání). A je velmi důležité nastavit v rodině i respektování pravidel, což vede následně k domácí pohodě. Díky tomu nedělá maminka všechno a není pro děti služka. Dětem se tak vštípí vnitřní disciplína.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tati, já to zvládnu sám, nemusíš mi pomáhatFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

5. Základy slušného chování

Chcete, aby se děti chovaly k ostatním slušně a s úctou? Zdá se to jako samozřejmost? Bohužel není. Speciální pedagožka Zdeňka Kroulíková to sleduje ve své praxi denně: „Když na mě zvyšuje hlas maminka a chová se hrubě, nemůžu se divit, že to na mě zkouší posléze i její syn. Pro děti je přirozené přejímat vzorce chování z domova, jinak to ani nejde.“

6. Jdi si za svým snem

Podporujte děti ve snění a nedělejte si legraci ze stavění „vzdušných zámků“. Možná vám dětská přání připadají v danou chvíli nereálná, ale cesta k práci snů se rozhodně může skrývat za touhou být kosmonautem nebo stát na jevišti v nádherných šatech. Možná máte doma malého vědce, budoucí moderátorku nebo módní návrhářku (proč nenutit děti dělat rodinnou profesi).

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jednou bych chtěla mít výstavu obrazů a udělám pro to všechnoFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

To nejdůležitější, co vštípit dceři

  • Sebeláska na prvním místě - Myslet na sebe a mít se ráda! Zní to sobecky a nafoukaně? Právě naopak. Šťastní a sebevědomí kolem sebe šíří pohodu a lidem je v jejich společnosti dobře. A jak na to? Především se musí mít ráda máma, pečovat o sebe, vychutnávat si život, neobětovat se čistě dětem. Umět se pochválit a nehledat na sobě jen chyby.

To nejdůležitější, co naučit syna

  • I kluci pláčou - Obecně je téměř jediným povoleným místem, kde mohou dospělí muži dát průchod emocím, fotbalový (nebo jiný sportovní) stadion. A to je velká škoda. Nikdo neříká, že by měl váš syn ronit slzy na vyžádání, ale proč držet city v sobě? Sebevědomý muž nemá problém ukázat smutek či dojetí a ženy jej rozhodně nebudou považovat za slabocha.

Reklama

Související témata:

Načítám