Hlavní obsah
3,1
(182)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Čočka je výborná a zdravá surovina, většina z nás ji ale připravuje tradičně nakyselo nebo jako polévku. Vyzkoušejte dnešní exotický recept s asijským kořením a kokosovou smetanou.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hrnek čočky
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 špetka chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g rajčatové passaty
  • 200 ml kokosové smetany
  • 5 ks cherry rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Čočku dejte přes noc namočit do vody. Druhý den ji přes cedník sceďte a propláchněte čistou vodou. 

02.

Semínka koriandru a římský kmín nadrťte v hmoždíři. Do větší litinové pánve nalijte trochu oleje a něm krátce osmažte nadrcené koření. Přidejte nasekaný čerstvý zázvor a česnek a opět společně krátce orestujte.

03.

Do pánve teď vlijte rajčatovou passatu, přidejte kurkumu, chilli, sůl, přecezenou čočku a asi 200 ml vody. Nyní vše vařte pod poklicí asi 30 minut, dokud čočka nezměkne.

04.

Nakonec přidejte kokosovou smetanu (je koncentrovanější než kokosové mléko), na čtvrtky nakrájená cherry rajčata a vařte ještě asi 2 minuty už odkryté.

05.

 Čočkové kari dochuťte limetkovou šťávou a solí. Servírujte ho s čerstvými lístky koriandru a rýží. 

Foto: Svatava Vašková

Tento recept můžete připravit i z červené čočky, tu nemusíte předem namáčetFoto: Svatava Vašková

Jestli chcete zkusit něco s masem, tak tohle kuřecí kari s mangem vás nadchne!

Reklama

Načítám