Hlavní obsah

Čokoládový koláč s červenou řepou a zakysanou smetanou

Hodnocení:
(168)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Když čokoládový, tak čokoládový! Hutné a vlhké tmavohnědé těsto korunuje čepice z krému, v němž je další poctivá dávka čokolády. Skvělý dezert do tohoto počasí – náladu vylepší opravdu spolehlivě. A že je v něm červená řepa? Nikdo to nepozná! Díky ní se ale pyšní nádhernou barvou a vydrží dlouho vláčný.

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na korpus budete potřebovat
  • 250 g vařené červené řepy
  • 250 g čokolády 70%
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžíce belgického kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 160 g světlého třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na čokoládový krém
  • 150 g čokolády 70%
  • 1 kelímek zakysané smetany 20%
  • 2 lžičky cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu na korpus a nechte chvíli bokem. Rozmixujte uvařenou a oloupanou červenou řepu na hladkou kaši – budete potřebovat asi dvě menší bulvy. (Jestli nevíte jak na to, přečtěte si rychlý návod na vaření řepy.) Dortovou formu vyložte papírem na pečení.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek na pečení a sodu a promíchejte. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů (bez horkého vzduchu na 180 stupňů).

Krok 3: Ve druhé míse společně šlehejte vejce, olej, cukr a vanilkový extrakt asi tři minuty, až hmota nabude a zesvětlá. K rozmixované řepě přidejte rozpuštěnou čokoládu (misku od čokolády si dejte bokem, ještě ji budete potřebovat) a také dobře promíchejte.

Krok 4: Do moučné směsi po částech stěrkou vmíchejte našlehanou vaječnou směs a čokoládu s řepou, až se vše spojí. Těsto vlijte do formy a pečte asi 45 až 50 minut. Až vyjde špejle zapíchnutá do středu korpusu suchá, vyndejte formu na mřížku a nechte koláč vychladnout.

Krok 5: Na krém si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a za občasného míchání ji nechte trochu zchladnout. V míse promíchejte se zakysanou smetanou a podle chuti přislaďte moučkovým cukrem. Máte-li raději méně sladké dezerty, nemusíte sladit vůbec. Krém naneste na vychladlý korpus lžící a podávejte.

Tip: Koláč je krásný i bez krému: lehce ho poprašte moučkovým cukrem a kakaem a podávejte s jogurtem jako výtečnou svačinu.

Sladké cuketové koláče jsou známé. Ale zkoušeli jste už moučník s červenou řepou?

ynezorPumanzeSaNyknalC
5. 10. 2018

Reklama