Hlavní obsah

Čtyři místnosti v jedné? Ano, v téhle garsonce se to povedlo!

Foto: archiv studia totostudio (15x)

Čtyři samostatné zóny v jedné garsoniéře? Ano, jde to!Foto: archiv studia totostudio (15x)

Reklama

Podívejte se, jak vypadá chytré řešení pro malé byty – jak se dá zařídit garsoniéra o rozloze 25 metrů čtverečních, aniž byste měli pocit, že bydlíte v kuchyni.

Článek

Malé byty a garsonky jsou díky levnějším nákladům na pořízení, nižšímu nájemnému a snadnější údržbě populární, ale vybavit je bývá někdy pěkným oříškem. Nicméně tady se to opravdu povedlo.

Byt se nachází v Praze a má s předsíní, koupelnou a balkonem celkovou plochu 35 m2. Pro sebe si ho pořídila zatím bezdětná mladá žena. Těžko si představit, že by se sem vešla rodina, ale to ani není v plánu.

Majitelka si přála udělat z 1 + 0 v podstatě čtyřpokojový byt, tedy prostor rozdělit na oddělené zóny. O pomoc se zařízením proto požádala odborníky z Toto studia. Ti vše navrhli a interiér zařídili naprosto fantasticky.

Chytré řešení je základem

„Když jsme byt přebrali, byla v něm hotová jen podlaha a obklad v koupelně, jinak nic. Měli jsme tedy volné pole působnosti, s tím, že majitelka si přála v bytě vytvořit oddělené části,“ prozradila Věra Tomíčková, designérka z Toto studia. Na základě majitelčina požadavku vznikly v místnosti čtyři zóny – kuchyňská, jídelní a pracovní, obývací a spací. Místnost není velká, ale vytvořit čtyři zóny lze i na malém prostoru, když máte promyšlené řešení.

Foto: totostudio

Pracovní i jídelní stůl. Zdobí ho na míru vyrobené žluté atypické policeFoto: totostudio

Víceúčelový stůl se hodí

Některé části bytu jsou víceúčelové, například stůl proti kuchyňské lince může být jednou jídelním, podruhé pracovním, s možností připojení notebooku. Zákoutí se stolem oživuje oblá žlutá police, sloužící i jako knihovna. Linka je do tvaru písmene L a od obývacího prostoru je oddělena pultovým dílem a sklem. Obývák vznikl v části u okna a v podstatě celý ho vyplňuje sedací souprava a křeslo. Spací kout je od protější obytné části oddělen skříní a látkovými panely.

Foto: Archiv studia

Linka má dostatek úložných prostor, byla vyrobena na míru a vybavena spotřebiči různých značek: odsavač je Faber, indukční varná deska Whirlpool, trouba a mikrovlnka AEG a lednice LiebherrFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Pohled do obývákuFoto: Archiv studia

Žlutá je dobrá

„Interiér je celkem atypický, proto se veškeré vybavení dělalo na míru. Kombinujeme zde lesklé a matné bílé materiály s bukem, který jsme vybrali tak, aby ladil s podlahou,“ popsal postup Petr Tomíček, druhý designér z Toto studia. Nápadná a moderní hořčicově žlutá barva se opakuje na několika interiérových prvcích a na skříni v chodbě, byt tak sjednocuje. Dalším pojícím prvkem jsou kulaté tvary, jako je výřez ve skleněné zástěně, konferenční stolek, stropní osvětlení.

Foto: Archiv studia

Pohled do ložniceFoto: Archiv studia

Přestože se vybavení vyrábělo na míru, nebylo nijak předražené. Nábytek do celého bytu, tedy včetně chodby a koupelny, vyšel na 210 tisíc korun. Díky promyšlené koncepci má mladá žena praktické a hezké bydlení, v podstatě čtyři pokoje v jednom. A je velmi spokojená.

Foto: Archiv studia

Koupelna je docela prostorná, má vanu a ještě se sem vešla pračka. Ta je oddělena dřevěným krytem, zhotoveným na míruFoto: Archiv studia

Jak se tohle řešení líbí vám? Stačil by vám takový byteček?

Reklama

Načítám