Hlavní obsah

Co s přebytky cuket? Zkuste pikantní cuketové čatní

Hodnocení:
(161)
Foto: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové (foto: Alena Hrbková)
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Rok co rok přemýšlíme, jak zužitkovat nadúrodu či výhodný nákup cuket a letos nás dost baví recept Jitky Rákosníkové z její Recyklované kuchařky. Z cuket (a to i vzrostlejších kusů!) vaří sladko-pálivé čatní, které během léta zazáří na nejedné grilovačce!

Ingredience pro:
4 sklenice
  • 5 cuket
  • 3 cibule
  • 5 lžic soli
  • 500 ml jablečného octa
  • 3.5 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžíce maizeny
  • 2 lžíce semínek
Článek

Postup

Krok 1: Neoloupanou cuketu a oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V kameninové nádobě nebo porcelánové míse dobře promíchejte se solí. Nádobu přetáhněte fólií a zeleninu nechte macerovat do druhého dne.

Krok 2: Druhý den směs po částech propláchněte v jemném cedníku pod studenou vodou, abyste ji zbavili soli. Propláchnutou zeleninu vymačkejte a přesuňte do kastrolu.

Krok 3: Maizenu promíchejte s trochou studené vody. Spolu se všemi ostatními přísadami (semínka Jitka radí celerové nebo libečkové) přidejte k cuketě. Zeleninu vařte na mírném plameni asi 30 minut, a je-li třeba, podlévejte ji vodou, aby směs zůstala vláčná a nepřipalovala se. Pak ji přesuňte do vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu.

Krok 4: Tato pikantní chuťovka se hodí k masu, karbanátkům všeho druhu, někdo si ji maže i na chleba s máslem a přidává se i do pokrmů z jedné pánve nebo falešných rizot z nejrůznějších zrnin. Kořenění můžete různě obměňovat, cuketu případně namíchat třeba s dýní.

Foto: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové (foto: Alena Hrbková)

Cuketové čatní je sladce pikantní a hodí se nejen k masům

Jestli máte zahrádku, čeká vás grilovací sezona. V tom případě si potřebujete připomenout, jak marinovat maso, jak ryby a jak sýry. Každé chce svoje.

ynezorPumanzeSaNyknalC