Hlavní obsah

18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano

Foto: Jan Čapek

Foto: Jan Čapek

Reklama

Každý správný zahrádkář (nebo milovník akcí v supermarketu) je v létě schopen propašovat cuketu v podstatě do jakéhokoli jídla. Jestli vám tato zručnost zatím chybí, inspirujte se naším výběrem těch nejlepších cuketových receptů. Všechny jsme pro vás poctivě otestovali!

Článek

Zlí jazykové tvrdí, že nemá chuť, ale za nás je cuketa naopak jednou z nejlepších zelenin. Stojí pár korun, není třeba ji zdlouhavě vařit, nahradí mnohem kaloričtější suroviny, a když její jemnou chuť podpoříte trochou česneku, chilli nebo bylinek, odvděčí se vám lahodnými jídly. Přesvědčte se sami v naší cuketové hitparádě!

Cuketové placky, cukeťáky & karbanátky

Snad nejvděčnější jídlo z cukety jsou všelijaké placičky. Smažené či pečené v troubě, teplé nebo studené, se sýrem anebo veganské placičky miluje snad každý, kdo má kouska citu v těle.

Rychlá jídla za pár korun

Další sympatickou vlastností cukety je její cena a rychlá úprava – během léta se jedná o jednu z nejdostupnějších zelenin, a navíc ji stačí jen krátce tepelně upravit. Mrkněte na naše oblíbené bleskové úpravy, jako je cuketová pomazánka nebo polévka.

Cuketa je dietní zázrak

Jednou z našich nejoblíbenějších úprav cukety je její využití jakožto dietní potraviny. Sama obsahuje jen pár kalorií a nahradit s ní přitom můžete těstoviny i těsto na pizzu. Nevěříte? Upečte si dietní pizzu z cukety nebo zkuste ohromné cuketové nudle!

Cuketové recepty i pro masožrouty

Nejen masem je člověk živ. A proto se nebojte naservírovat cuketu i zarputilým zastáncům masité stravy. Nakonec i oni ocení trochu odlehčení v jídelníčku. Samozřejmě v kombinaci s kuřetem nebo uzeninou, že ano.

Sýrové hody

Z cuket připravíte nejen přílohy a hlavní chody, ale i prima pohoštění, které chutná teplé i studené. A když navíc přidáte sýr? Na maso si nikdo ani nevzpomene! Já pravidelně peču špaldovou cuketovou nádivku i super vláčný kefírový chlebíček. A cuketové spirály? Ty si letos dejte aspoň jednou!

Sladká cuketová tečka

Samozřejmě vás nehodláme připravit ani o dezert. Tam ale platí zásada, že cuketu nikdy předem nepřiznáváme! Máme pro vás proto odzkoušené takové recepty, kde ji zaručeně nikdo nepozná, jen se bude spokojeně olizovat, jak je těsto vláčné. Je libo cuketovou bábovku, nebo snad raději čokoládový cuketový chlebíček?

Máte pocit, že ani tak nestačíte veškerou úrodu zpracovat? Připravte si na zimu cuketové čatní nebo zkuste naložené cukety v pikantním oleji s chilli a česnekem!

Reklama

Související témata:

Načítám