Hlavní obsah

Cukroví zdravěji: Raw, veganské a bezlepkové sladkosti

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Ani pokud máte nějaké (ať už zdravotní nebo etické) omezení v jídle, nepřijdete na Vánoce zkrátka – mám pro vás hned 3 recepty na báječné nepečené cukroví odpovídající požadavkům raw, veganské i bezlepkové diety.

Článek

Nejsem sice žádný fanda náhražek a jídel, která jen vypadají jako něco „pořádného“ (načež po prvním soustě přichází velké zklamání), ale co se týče nepečeného cukroví, určitě nešlápnete vedle ani s jeho zdravější variantou z oříšků a ovoce. I přesto, že je plné zdravých ingrediencí a neobsahuje lepek, laktózu ani třeba bílý cukr, nemusíte se bát, že by vám vydrželo déle než do Nového roku. Ingredience sice něco stojí, ale cukroví je díky vysokému podílu oříšků tak syté, že vám ho bude stačit mnohem méně než klasického moučného. A svědomí tím taky trochu ulevíte…

Mandlové kuličky

Foto: Greta Blumajerová

Krásně růžovou barvu dodává kuličkám červená řepa. Na chuti přitom ale není poznat!Foto: Greta Blumajerová

Tohle mandlovo-datlové cukroví je obarvené šťávou z červené řepy, ale nemusíte se bát, že by ji na chuti kdokoli poznal. Otestováno je totiž na extrémně vybíravých jedincích!

Arašídovo-kakaové nepečené řezy

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace arašídů a kakaa je opravdu silně návyková. A v tomto případě navíc i zdraváFoto: Greta Blumajerová

Další zdravá varianta cukroví jsou arašídové brownies chutí připomínající nugetu (mimochodem, domácí nugeta je super snadná na přípravu). Kakao je plné antioxidantů a buráky zase proteinů, takže za nás jasná volba!

Meruňkovo-kokosové kuličky

Foto: Greta Blumajerová

Barvu a vůni dodává kokoso-meruňkovým kuličkám špetka kurkumy a zázvoruFoto: Greta Blumajerová

Tyhle kokosové kuličky jsou slazené jen sušenými meruňkami a trochou javorového sirupu (stejně dobře ale poslouží i med nebo jiný sirup) a lehounce voní po zázvoru a kurkumě, která jim zároveň dodává krásně oranžovou barvu.

Máte vy nebo někdo z vaší rodiny nějaké dietetické omezení, kterému musíte přizpůsobovat vánoční pečení?

Reklama

Načítám