Hlavní obsah

Cukrovka i obezita: Čím je nebezpečný nedostatek vitaminu D?

Foto: spass, Shutterstock.com

Foto: spass, Shutterstock.com

Reklama

Rádi se necháváte hýčkat slunečními paprsky, nebo se vždycky radši schováte do stínu? Pobyt na slunci je základní podmínkou tvorby vitaminu D. Ten je mimořádně důležitý pro to, abyste byli zdraví, štíhlí a v psychické pohodě. Máte déčka dostatek?

Článek

Dneska je populární se slunci spíše vyhýbat. Někdo se bojí úžehu, pro dalšího je strašákem rakovina kůže a jiní na sobě nechtějí vidět předčasné vrásky. Je sice pravda, že sluneční záření může mít i negativní důsledky, ovšem zcela se před ním schovávat či vůbec nevycházet bez ochranných krémů zdraví určitě nepřidá.

Ve skutečnosti je kontakt kůže se slunečními paprsky nesmírně důležitý. Jedná se o základní cestu k získání vitaminu D, jehož nedostatek je spojen s řadou zdravotních komplikací. A deficit této látky rozhodně nepatří mezí výjimečné situace.

Jste v ohrožení i vy? Nejspíš ano

„Uvádí se, že asi 50 až 80 procent populace má sníženou hladinu vitaminu D,“ upřesňuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl. Nejrizikovějšími skupinami jsou podle ní osoby nad 50 let, snědší lidé, obézní jedinci  a také ti, kteří bydlí v lokalitě, kde si moc slunečních paprsků neužijí.

„Vitamin D se tvoří v těle při slunečním svitu. V našem podnebném pásu slunce ale tolik nesvítí, a tak u nás minimálně polovinu roku lidé trpí jeho nedostatkem,“ podotýká výživový poradce a kouč Martin Škába. A tohle je pět důvodů, proč vitamin D nepodceňovat.

1. Cukrovka i roztroušená skleróza

Už opravdu nepočitatelné množství klinických studií prokázalo jasnou souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a některými nemocemi. „Je to třeba diabetes, onemocnění srdce a cév i trávicího systému, lupenka či autoimunitní onemocnění jako roztroušená skleróza a Crohnova choroba,“ uvádí Hana Mojžíšová.

2. Bez déčka hrozí deprese

Chybějící vitamin D má souvislost s řadou psychických potíží. Jedná se například o schizofrenii, panické poruchy a především deprese. Studie otištěná v British Journal of Psychiatry ukázala, že lidé s nízkou úrovní vitaminu D v krvi mají dvakrát vyšší pravděpodobnost diagnózy deprese než osoby, které mají déčka dostatek. Máte-li depresivní sklony, deficit vitaminu je podpoří.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Máte sklony k depresi či prožíváte těžké období? Dbejte na přísun vitaminu DFoto: Stokkete, Shutterstock.com

3. Prevence nejčastějších rakovin

„Mnoho závěrů odborných prací dospělo k tomu, že vitamin D hraje podstatnou roli v prevenci nejčastějších typů rakoviny – konkrétně tlustého střeva, prsu a prostaty. Dle různých studií lidé s dostatečnou hladinou vitaminu D mají větší předpoklad delšího přežití,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová.

4. Silnější imunita

Dostačující přísun vitaminu D napomáhá k posílení obranyschopnosti. Jeho absence naopak vede k častějším infekcím, jako je třeba chřipka a nemoci dýchacích cest. Výzkum Východofinské univerzity dokázal, že jedinci, kterým déčko chybí, mají 2,5krát vyšší riziko zápalu plic.

5. Dokonce snazší hubnutí

„Studie poukazují na fakt, že obézní lidé mají nízkou krevní hladinu vitaminu D. Tělesný tuk na sebe vitamin D váže a ten se pak dál v organismu nevstřebává,“ vysvětluje lékařka. Výsledky některých výzkumů ukazují, že při doplňování vitaminu obézní lidé snáze hubnou. Odborníci poukazují i na fakt, že sluneční svit redukci tuku podporuje, za čímž by mohlo stát právě déčko.

Foto: Mita Stock Images, Shutterstock.com

Větší dodávky vitaminu D pomáhají obézním shazovat tukFoto: Mita Stock Images, Shutterstock.com

Jak si zajistit dostatek vitaminu D

„Tělo produkuje vlastní vitamin D vlivem působení slunečního záření, které dopadá na pokožku. Uvádí se, že ideální doba strávená na slunci je 15 až 30 minut denně bez slunečního krému – lépe tedy před desátou a pak po patnácté hodině,“ uvádí Hana Mojžíšová.

V našich zeměpisných podmínkách však slunce jako jediný zdroj vitaminu D nemusí úplně stačit. Řešením jsou pak doplňky stravy, které běžně seženete v lékárnách. Další variantou je do jídelníčku zařadit co nejvíce potravinových zdrojů déčka: tučné ryby nebo přímo kapsle rybího tuku, dále hovězí játra, mléko nebo vaječné žloutky.

Kolik času trávíte na sluníčku?

Reklama

Související témata:

Načítám